Terveys

Matka ulkomaille edessä – milloin kannattaa ottaa hepatiitti A- ja hepatiitti B -rokote?

Hepatiitti A- ja hepatiitti B -virukselta suojaava rokote kuuluu monen matkailijan perusvarustukseen. Tarkista ennen matkaa, mikä rokote sinun olisi hyvä ottaa.

Teksti:
Laura Koljonen

Hepatiitti A- ja hepatiitti B -virukselta suojaava rokote kuuluu monen matkailijan perusvarustukseen. Tarkista ennen matkaa, mikä rokote sinun olisi hyvä ottaa.

Moni suuntaa juhlapyhinä matkoille. Passin voimassaolon lisäksi kannattaa tarkistaa, suositellaanko matkakohteeseen matkustaville hepatiittirokotusta. Rokote suojaa joko pelkästään hepatiitti A -virukselta tai molemmilta, sekä hepatiitti A- että hepatiitti B-viruksen aiheuttamilta maksatulehduksilta.

THL:n ylilääkäri Tuija Leino kertoo, mikä rokotus milloinkin on järkevintä ottaa.

Otanko hepatiitti A- vai hepatiitti B -rokotteen?

– Hepatiitti A -rokote kannattaa ottaa, jos matka suuntautuu esimerkiksi Välimeren eteläpuolelle tai Aasiaan. Hepatiitti A -virus tarttuu huonon hygienian sekä ruoan ja juoman välityksellä. Ruoan ei tarvitse olla mitenkään erityisen saastunutta tai ravintolan nuhjuinen, että virus tarttuu. Virus saattaa tarttua keittiössä työskentelevästä ihmisestä tai tarjottavasta ruoasta. Hepatiitti A – virusta esiintyy usein viljeltävissä merenelävissä, kuten ostereissa, sekä kasteltavissa marjoissa, Leino sanoo.

Leino muistuttaa, että hepatiitti A -virus säilyy pinnoilla hyvin ja sillä on kuukauden itämisaika. Siksi voi olla vaikea selvittää, mistä sen on alun perin saanut.

Aikuinen paranee hepatiitti A -viruksen aiheuttamasta maksatulehduksesta, mutta sairauden aikana maksa toimii huonosti, minkä takia sairastunut voi olla todella heikossa kunnossa.

– Pitkän itämisajan takia sairastunut myös todennäköisesti tartuttaa kotimaassaan muita ilman, että edes tietää sitä.

Hepatiitti A -rokote otetaan kaksi kertaa, jolloin se antaa elinikäisen suojan.

Myös molemmilta viruksilta suojaava hepatiitti A- ja hepatiitti B -yhdistelmärokote on tärkeä matkailurokote.

– Hepatiitti B -virusta ei saa ruoasta. Se leviää veren ja seksikontaktien mukana. Osa Afrikkaan tai Kaukoitään pitkäksi aikaa matkustavista ottaa yhdistelmärokotteen, sillä paikan päällä on aina mahdollista joutua sairaalaan tai hammaslääkäriin.

Leino sanoo, että tarttuessaan hepatiitti B -virus aiheuttaa lapsille kroonisen kantajuuden. Aikuisista vain viisi prosenttia jää kantajiksi.

Sekä hepatiitti A- että B-virukselta suojaava yhdistelmärokote otetaan kolme kertaa. Myös sen suoja on elinikäinen. 

Tämän lisäksi on olemassa hepatiitti C -virus, mutta sitä vastaan ei ole rokotetta. Hepatiitti C -viruksen voi saada likaisista huumeneuloista tai suojaamattomasta seksistä.

Kannattaako rokote ottaa varmuuden vuoksi, vaikka reissu ei suuntautuisikaan kaukomaille?

– Länsi-Euroopassa hepatiitti A -viruksen saaminen on hyvin epätodennäköistä. Joissakin Itä-Euroopan maissa sitä saattaa vielä esiintyä. Jos lähtee Saksaan viikoksi, rokotetta ei tarvitse ottaa.

Pääpiirteittäin voi sanoa, että hepatiitti A -viruksen vaaraa ei ole Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Japanissa tai Australiassa.

Leino suosittelee matkaan lähtijöitä tutustumaan ennen reissuaan THL:n Matkailijan oppaaseen

Missä voin ottaa rokotteen?

Uuden, maaliskuussa voimaan tulleen tartuntatautilain myötä julkisen sektorin terveysaseman kuuluu hoitaa rokottaminen. Ensin haetaan terveyskeskuksesta resepti, jolla rokotteen saa apteekista. Sitten rokote mennään ottamaan terveyskeskukseen.

Rokotteen voi myös ottaa halutessaan yksityisellä puolella. Rokote kuitenkin maksetaan itse.

Kuinka kauan ennen matkaa rokote pitää ottaa?

Hepatiitti A -rokotteen ensimmäinen rokote kannattaa ottaa viimeistään pari viikkoa ennen matkalle lähtöä, ja toinen rokote 6–12 kuukautta matkan jälkeen.

Hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokotteen ensimmäinen rokote kannattaa ottaa viimeistään kuukausi ennen matkalle lähtöä, toinen rokote juuri ennen matkaa ja kolmas rokote kuusi kuukautta matkan jälkeen.

X