Terveys

Mehiläisten valmistama propolis on oikea supertuote: lääke kurkkukipuun, herpekseen, hiivaan...

Tiesitkö, että mehiläiset valmistavat muutakin kuin hunajaa? Kittivaha eli propolis on luonnon oma antibiootti, joka taistelee bakteereja, viruksia ja sienitauteja vastaan. Se estää tulehduksia ja voi lisätä vastustuskykyä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Mehiläiset käyttävät propolista muun muassa pesänsä tilkitsemiseen ja kennojen sinetöintiin.

Tiesitkö, että mehiläiset valmistavat muutakin kuin hunajaa? Kittivaha eli propolis on luonnon oma antibiootti, joka taistelee bakteereja, viruksia ja sienitauteja vastaan. Se estää tulehduksia ja voi lisätä vastustuskykyä.

Moni tuntee hunajan terveysvaikutukset, mutta myös mehiläisten valmistama kittivaha eli propolis on todellinen terveystuote.

Propolis on vahamaista ainetta, joka pitää bakteerit poissa mehiläispesästä ja mehiläiset terveenä. Propolis koostuu muun muassa pihkasta, mehiläisvahvasta, aromaattisista öljyistä, rasvahapoista ja siitepölystä.

Mehiläiset valmistavat propolista pesänsä aukkojen tilkitsemistä, hunajakennojen sinetöintiä ja pesään päätyneiden vihollisten muumioimista varten. Ne keräävät propoliksen raaka-aineita puiden ja pensaiden silmuista. Propoliksen väri vaihtelee sen mukaan, mistä kasveista se on peräisin. Propolis voi olla väriltään keltaista, tummanruskeaa tai jopa väritöntä.

Propoliksesta hyötyvät mehiläisten lisäksi myös ihmiset. Propolista sanotaan luonnon omaksi antibiootiksi, ja sitä on käytetty lääkkeenä erilaisiin vaivoihin jo Aristoteleen aikana. Kreikkalaiset ovat käyttäneet propolista paiseiden hoitoon ja assyrialaiset haavojen ja kasvainten parantamiseen. Propoliksen teho perustuu sen sisältämiin flavonoideihin, jotka ovat sairauksia ja vaurioita vastaan taistelevia antioksidantteja.

Propolista voidaan käyttää sellaisenaan ja pureskella purukumin tavoin, mutta yleisempää on nestemäisen propolisuutteen käyttö. Uute sopii sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettäväksi.

Listasimme sairaudet ja vaivat, joihin propolis nykytutkimusten mukaan tehoaa.

Flunssa ja kurkkukipu

Propolis on luonnollinen hoitokeino erilaisiin influenssaviruksiin ja nielutulehduksiin. Se helpottaa kurkkukipua ja flunssan oireita sekä desinfioi suuta ja nielua.

Joidenkin tutkimusten perusteella propolis toimii myös flunssan ehkäisijänä ja voi lisätä yleistä vastustuskykyä.

Haavojen, finnien, palovammojen ja pistosten hoito

Propolista voidaan käyttää ulkoisesti haavojen, palovammojen, finnien ja hyönteisten puremien hoitoon. Se estää ja poistaa tulehdusta ja toimii antibakteerisuutensa ansiosta oivana ensiapuna erilaisiin ruhjeisiin. Tutkimusten mukaan propolis myös nopeuttaa ihovaurioiden paranemista.

Huuliherpes

Propoliksen on havaittu tehoavan herpesvirusta vastaan. Propolisuute voi helpottaa huuliherpeksen oireita ja nopeuttaa herpeksen paranemista. Joidenkin tutkimusten mukaan propoliksen käyttö voi myös suojata herpeksen puhkeamiselta tulevaisuudessa.

Huuliherpeksen lisäksi propolista voidaan käyttää myös genitaaliherpeksen hoitoon.

Vatsataudit

Propolis tasapainottaa vatsan toimintaa, ja erilaiset suolisto-oireet voivat helpottua propoliksella. Tutkimusten mukaan propolis myös tehoaa vatsatauteja aiheuttaviin salmonellaan ja kolibakteeriin.

Lisäksi propoliksesta on todettu olevan hyötyä vatsahaavan paranemisessa.

Hiivatulehdus ja jalkasieni

Koska propolis tuhoaa sientä, se voi auttaa hiivatulehduksen ja jalkasienen karkottamisessa. Tutkimusten mukaan propolis on osoittanut tehonsa esimerkiksi Candida albicans -hiivasientä vastaan.

Syöpä?

Propolisuute näyttää purevan jopa syöpäsoluihin. Erityisesti melanooman hoidossa propoliksella on saatu lupaavia tuloksia.

Propoliksen etuna verrattuna perinteisin solumyrkkyihin on se, että se vaikuttaa jättävän terveet solut rauhaan ja on myrkyllistä vain syöpäsoluille. Lisätutkimusta propoliksen tehosta syöpää vastaan kuitenkin vielä tarvitaan.

Huomioi!

Propolis voi aiheuttaa allergisia reaktioita, sillä se sisältää siitepölyä ja hartsiaineita. Tutkijoiden mukaan propolis aiheuttaa allergiaa kuitenkin huomattavasti harvemmin kuin esimerkiksi hunaja.

Lähteet: Health Line, Hunaja.net, RavintolisäWikiSusanna Auvinen: Mehiläisten keräämän siitepölyn ja propoliksen ominaisuudet ja käyttö

Lue myös:

Hunaja on terveellisyydessään lähes ihmeaine – 9 tehokasta terveysvaikutusta

Parhaat keinot flunssan ehkäisyyn ja hoitoon – Kuuma flunssajuoma ja 7 muuta tehokasta troppia

Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi? 10 tutkittua terveyshyötyä

X