Seksielämä

Miehen haluttomuus – miksi mies ei halua seksiä ja mitä haluttomuudelle voi tehdä?

Maskuliinisen myytin mukaan seksi on aina miehen mielessä. Kuitenkin miehetkin voivat kokea seksuaalista haluttomuutta. Selvitimme, mistä miehen haluttomuus voi johtua, koska haluttomuus muuttuu ongelmaksi ja mitä asialle voi tehdä.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Miehetkin voivat kokea seksuaalista haluttomuutta.

Maskuliinisen myytin mukaan seksi on aina miehen mielessä. Kuitenkin miehetkin voivat kokea seksuaalista haluttomuutta. Selvitimme, mistä miehen haluttomuus voi johtua, koska haluttomuus muuttuu ongelmaksi ja mitä asialle voi tehdä.

Usein ajatellaan, että miehet haluavat seksiä enemmän kuin naiset. Väestöliiton FINSEX-tutkimuksen mukaan hieman yli puolessa parisuhteista mies haluaa seksiä useammin kuin nainen. Pareista 15 prosenttia kuitenkin kertoi, että nainen haluaa seksiä useammin kuin mies.

Klisee himokkaasta miehestä voi ahdistaa

Seksuaalinen haluttomuus on ongelma, jos haluttomuus nakertaa jommankumman itsetuntoa tai aiheuttaa parisuhdeongelmia. Oma haluttomuus voi olla kova paikka miehelle, koska miehen ajatellaan stereotyyppisesti olevan lähes aina valmis seksiin.

Tilanne voi myös hämmentää ja pelottaa molempia. Miksi halut eivät hyrrää, vaikka välitän kumppanistani, mies voi ajatella. Mitä vikaa minussa on, kun hän ei halua, saattaa tuskailla nainen.

Lue myös: 10 kysymystä ja vastausta miehen seksuaalisesta haluttomuudesta

Miehen haluttomuuteen on lukuisia syitä

Haluttomuus voi johtua lukuisista eri syistä. Osa syistä on henkisiä, osa fyysisiä. Haluttomuus voi liittyä parisuhteen ongelmiin tai ihmisen henkilökohtaiseen kipuiluun.

1. Unettomuus ja stressi

Ylikierroksilla käyminen ja väsymys heikentävät testosteronin ja mielihyvähormonien tuotantoa. Mitä vähemmän näitä hormoneita erittyy, sitä vähemmän seksi kiinnostaa.

2. Masennus

Masennus voi heikentää itsetuntoa, toimintakykyä ja mielihyvähormonien tuotantoa. Kun olo on kurja ja pienetkin askareet uuvuttavat, seksi voi olla viimeinen mielessä oleva asia.

3. Sairaudet ja lääkitykset

Monet fyysiset sairaudet voivat aiheuttaa haluttomuutta. Esimerkiksi munuais-, sydän- ja verisuonisairaudet sekä diabetes voivat vähentää kiinnostusta seksiin ja aiheuttaa yleistä uupumusta.

Myös lääkkeet voivat heikentää seksuaalista halua. Osa lääkkeistä voi olla sellaisia, että niitä voi olla vaikea yhdistää haluttomuuteen. Esimerkiksi verenpainelääkitys ja allergioiden hoidossa käytetyt antihistamiinit voivat heikentää haluja.

Myös masennuslääkkeet voivat aiheuttaa haluttomuutta, vaikka mieliala kohentuisi muuten.

4. Alkoholi

Pieninä määrinä alkoholi voi lisätä haluja. Alkoholin runsas ja pitkäaikainen käyttö voi kuitenkin laskea miehen testosteronitasoa, jolloin kiinnostus seksiin laimenee. Alkoholinkäyttö lisää myös erektio-ongelmia ja impotenssia.

5. Ruuhkavuodet

Lapsen syntyminen voi heikentää yöunia, ja arki pitää järjestellä uudelleen. Yhdysvalloissa, Northwesternin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että isäksi tuleminen laskee miehen testosteronitasoa, mikä voi aiheuttaa myös haluttomuutta.

Seksin ja halujen hetkellistä vähentymistä ei kuitenkaan kannata säikähtää liikaa. Tilanne voi korjaantua, kun lapset kasvavat ja vanhemmat saavat enemmän unta ja yhteistä aikaa. Kaalimadon tutkimuksen mukaan seksi koetaan ruuhkavuosina tyydyttävämmäksi, kun suhde syventyy, vaikka seksin määrä vähentyisi.

6. Testosteronivaje

Testosteroni vaikuttaa kokonaisvaltaisesti miehen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Haluttomuus on yksi testosteronivajeen oire, ja se voi aiheuttaa myös alakuloa, yleistä uupumusta ja lihasten voimattomuutta.

Testosteroni syntyy kiveksissä, ja sen muodostumista säätelee aivoista käsin aivolisäke. Testosteronivaje voi johtua häiriöstä tai kasvaimesta joko kivesten tai aivolisäkkeen toiminnassa. Myös ikääntyminen, stressi ja monet sairaudet voivat häiritä testosteronin tuotantoa.

7. Seksittömyys

Haluttomuus voi olla itseään ruokkiva kierre. Pitkään kestänyt seksittömyys voi heikentää testosteronin tuotantoa, jolloin miehen halukkuus heikentyy entisestään.

Koskettelu lisää myös mielihyvähormonien erittymistä, ja nämä hormonit saavat meidät haluamaan lisää kosketuksia. Mitä vähemmän taas saamme läheisyyttä, sitä vähemmän elimistömme tuottaa hormoneja, jotka saavat meidät kaipaamaan kosketusta.

8. Suoritus- ja ulkonäköpaineet

Myös miehet voivat olla epävarmoja ulkonäöstään ja seksuaalisuudestaan. Mies voi kuvitella, että hänen pitäisi olla pitkään kestävä seksikone, jonka vastuulla naisen orgasmi on. Jos asiasta ei puhuta, väärinkäsityket ja suorituspaineet voivat kasvaa.

Monet naiset eivät kuitenkaan kaipaa loputtoman pitkää yhdyntää. Nainen voi myös kiihottaa itse itseään. Seksiin voi yhdistää leluja, jotka helpottavat naisen orgasmin saamista.

9. Traumat

Haluttomuuden taustalla voi olla myös trauma. Jos trauma alkaa häiritä huomattavasti elämää, parisuhdetta ja seksuaalisuutta, asiaa kannattaa käsitellä terapiassa ammattilaisen kanssa.

Kommunikointi
Seksittömyydestä on asiantuntijan mukaan tärkeää puhua yhdessä kumppanin kanssa.

Älä arvaile, vaan puhu

Oli miehen haluttomuuden syy mikä tahansa, seksuaali- ja pariterapeutti Elli Raipelan mukaan on tärkeää, että pari puhuisi seksittömyydestä avoimesti.

Voi olla helpottavaa kertoa, että seksi ei nyt huvita stressin vuoksi, ja sopia, ettei seksiä harrasteta väkisin. Halun voimistuminen ja laimeneminen on normaalia etenkin pitkässä suhteessa, kun alkuhuuma on muuttunut arjeksi.

Seksitauosta kannattaa kuitenkin sopia selkeästi. Jos asiasta ei puhuta, seksiä haluava voi ajatella, että vika on hänessä, tai epäillä kumppaniaan jopa pettämisestä. Puhumattomuus voi johtaa riitoihin, ja tilanne voi tulehtua monisyiseksi ongelmaksi.

Lue myös: Rakkautta on, seksiä ei – kannattaako seksittömästä suhteesta erota?

Seksiin painostaminen ei palauta haluja

Seksittömyydestä puhuminen voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty. Vonkaaminen, painostaminen ja syyllistäminen eivät yleensä ratkaise tilannetta, vaan pahentavat sitä.

Syyllistävät, negatiiviset lausahdukset, kuten ”aina sinä” ja ”et koskaan”, ajavat vuorovaikutuksen herkästi umpikujaan. Positiivinen ilmapiiri ja kannustavat sanat, kuten ”pidän kosketuksestasi, ja olisi mukavaa tuntea se taas”, kertovat läheisyyden kaipuusta, mutta eivät lannista.

Puhumattomuuden solmu ei kuitenkaan aukea aina omin voimin tai keskustelut päättyvät riitoihin. Tällöin tilanteesta kannattaa puhua pari- ja seksuaaliterapeutille tai -neuvojalle. Myös terveystarkastus voi olla paikallaan.

Asiantuntijoiden mukaan haluttomuuteen kannattaa hakea apua noin puolen vuoden jälkeen. Tällöin ei ole liian myöhäistä, mutta ei vielä liian aikaistakaan puuttua asiaan.

Lue myös: Seksuaalinen haluttomuus – näin herätät halut uudestaan

Lähteet: Kaalimato, Päihdelinkki, Seksuaaliterveysklinikka, Terveyskirjasto, Tiede-lehti, WebMD, Väestöliitto

X