Terveys

Migreeni ei ole vain päänsärky – näin migreeni vaikuttaa elämään

Tuoreen tutkimuksen mukaan migreeni näkyy monin tavoin sitä sairastavan elämässä. Suuri osa migreeniä sairastavista tuntee sairaudestaan syyllisyyttä. Hyvää elämää on kuitenkin mahdollista elää migreenistä huolimatta.
16.9.2018 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Migreeniä voidaan pitää vain päänsärkynä, mutta tuore kansainvälinen kyselytutkimus paljasti, että migreeni vaikuttaa elämään hyvin monin tavoin.

Novartiksen toimeksiannosta tehtyyn My Migraine Voice -tutkimukseen osallistui yli 11 000 migreeniä sairastavaa 31 maasta. Suomalaisia vastaajia oli yhteensä 345.

Kyselyn mukaan migreenillä on muun muassa seuraavanlaisia vaikutuksia sitä sairastavan elämään:

1. Migreeni rajoittaa toimintakykyä

Migreenikohtauksen aikana ihminen ei pysty toimimaan normaalisti. 50 prosenttia vastaajista kertoi, että toimintakyky on kohtauksen aikana erittäin rajoittunut. 33 prosenttia koki, että toimintakyky on jopa äärimmäisen rajoittunut.

2. Migreeni aiheuttaa emotionaalista taakkaa

Migreeniä sairastavat kokevat monia kielteisiä tunteita migreeniin liittyen.

Puolet vastaajista koki syyllisyyttä siitä, etteivät he voi migreenin vuoksi aina pitää lupauksiaan ja joutuvat jättämään perheensä tai ystävänsä pulaan.

Migreeni aiheuttaa myös pelkoa. Viidennes vastaajista kertoi pelkäävänsä paljon tai erittäin paljon seuraavaa migreenikohtausta.

Emotionaalista taakkaa aiheuttaa lisäksi se, että migreeniä sairastavat kokevat, että muut eivät  pysty käsittämään, miltä migreeni tuntuu. 74 prosenttia vastaajista mainitsi kielteiseksi tunteeksi sen, etteivät ihmiset ymmärrä heidän kipuaan.

3. Migreeni häiritsee unta

Yöunet kärsivät migreenistä. Lähes kolme neljästä kyselyyn vastaajista kertoi migreenin aiheuttaneen univaikeuksia.

4. Migreeni vaikuttaa ihmissuhteisiin

Kun migreenikohtaus iskee, suunnitelmat voivat mennä täysin uusiksi.

94 prosenttia kertoi joutuneensa joskus jättämään migreenin vuoksi tekemättä jotakin, mitä oli suunnitellut tekevänsä. 58 prosenttia oli esimerkiksi joutunut jäämään pois perhetahtumista migreenin vuoksi.

Puolet vastaajista myös koki, että migreeni on vaikuttanut seksielämään.

Onneksi monet kokivat kuitenkin saaneensa läheisiltään apua. 86 prosenttia kertoi perheenjäsentensä ja ystäviensä auttaneen arkisissa askareissa. 73 prosenttia myös koki saaneensa henkistä tukea, kuten lohdutusta ja ymmärtämistä läheisiltään.

5. Migreenillä on taloudellisia vaikutuksia

Migreeni voi aiheuttaa taloudellista taakkaa, koska kohtauksia helpottavat lääkkeet ovat kalliita.

Lisäksi migreeni voi vaikuttaa urapolkuun. 10 prosenttia vastaajista koki, ettei ollut saanut ylennystä siksi, koska migreeni on aiheuttanut poissaoloja. 16 prosenttia puolestaan oli vaihtanut ammattia migreenin vuoksi.

Miten elää hyvää elämää migreenistä huolimatta?

Suomalaisista vastaajista lähes 60 prosenttia koki, että migreeni heikentää heidän elämänlaatuaan paljon. Hyvää elämää on kuitenkin mahdollista elää migreenistä huolimatta. Siinä voivat auttaa seuraavat vinkit:

 • Ole itsellesi armollinen. Migreeni ei ole sinun vikasi, eikä siitä tarvitse tuntea syyllisyyttä.
 • Ota lääke ajoissa, äläkä tunne syyllisyyttä lääkkeen ottamisesta. Migreeni on niin kova vaiva, ettei sitä pystytä lääkkeettömästi hoitamaan. Kun kohtauslääke otetaan riittävän suurella annoksella ja ajoissa, henkilön pitäisi olla kahden tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta kivuton ja täysin oireeton kaksi vuorokautta lääkkeen oton jälkeen.
 • Kokeile halutessasi ei-lääketieteellisiä hoitoja lääkehoidon lisäksi. Esimerkiksi akupunktiosta voi olla migreenipotilaalle apua.
 • Huolehdi itsestäsi. Säännölliset elämäntavat, kuten riittävä uni, säännöllinen ruokailu sekä kuntoa ylläpitävä liikunta voivat estää kohtauksia. Tunnista myös omat altisteesi, jotka usein laukaisevat kohtauksen. Muun muassa nälkä, väsymys ja stressi voivat laukaista migreenin. Myös ylipaino ja korkea verenpaine lisäävät kohtausten riskiä.
 • Varaudu kohtauksiin. Pidä migreenilääkkeet aina mukana. Se, että lääkkeet ovat aina saatavilla, poistaa myös kohtauksen pelkoa.
 • Pyydä apua. Migreenin kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Osallistu esimerkiksi Suomen migreeniyhdistyksen järjestämään vertaisryhmätoimintaan.

Onko kyse migreenistä?

Migreenin kriteerit täyttyvät, jos ihmisellä on ollut ainakin viisi päänsärkykohtausta, jotka ovat kestäneet 4–72 tuntia ja joissa on esiintynyt vähintään kaksi piirrettä seuraavista:

 • sykkivä särky
 • toispuoleinen särky
 • kohtalainen tai kova särky
 • särky pahenee rasituksessa

sekä ainakin yksi piirre seuraavista:

 • pahoinvointi (ruokahaluttomuus)
 • oksentelu
 • valonarkuus
 • ääniherkkyys.

Asiantuntijana neurologian erikoislääkäri Marja-Liisa Sumelahti, Terveystalo.

Kommentit (4)

Kohtaa ”Kun kohtauslääke otetaan riittävän suurella annoksella ja ajoissa, henkilön pitäisi olla kahden tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta kivuton ja täysin oireeton kaksi vuorokautta lääkkeen oton jälkeen” on pakko kommentoida, että aina ei lääkket todellakaan auta kahdessa tunnissa, ei vaikka ne ottaisi heti ensioireisiin ja suurella määrällä. Tätä ei siis pitäisi yleistää kuten yllä olevasta sai kuvan. Migreenistä kärsivän henkilön kohtaukset eivät aina suinkaan ole ohi kahdessa tunnissa, vaan toipumiseen voi mennä / meneekin yleensä kauemmin. Etenkin jos kärsii aaltoilevasta migreenistä, jossa kohtaukset voivat uusia toinen toisensa perään tiheämmällä syklillä.

Kohtaa ”Kun kohtauslääke otetaan riittävän suurella annoksella ja ajoissa, henkilön pitäisi olla kahden tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta kivuton ja täysin oireeton kaksi vuorokautta lääkkeen oton jälkeen” on pakko kommentoida, että aina ei lääkket todellakaan auta kahdessa tunnissa, ei vaikka ne ottaisi heti ensioireisiin ja suurella määrällä. Tätä ei siis pitäisi yleistää kuten yllä olevasta sai kuvan. Migreenistä kärsivän henkilön kohtaukset eivät aina suinkaan ole ohi kahdessa tunnissa, vaan toipumiseen voi mennä / meneekin yleensä kauemmin. Etenkin jos kärsii aaltoilevasta migreenistä, jossa kohtaukset voivat uusia toinen toisensa perään tiheämmällä syklillä.

Komppaan Marian kommenttia ja lisään vielä, että monella migreeniin liittyy voimakas oksentelu, jota ei saa pahoinvointilääkkeilläkään hillittyä. Tuolloin lääkkeet tulevat helposti pois ennenkuin ehtivät imeytyä ja uusia täsmiä ei saa ottaa ennen uutta kohtausta (tämä pääasääntöinen ohjeistus). Hemiplegistä migreeniä sairastavat ovat myös ryhmä, jolle täsmälääkkeet ovat hankala yhtälö. Ajoittain ne saattavat vaikeuttaa kohtausta helpottamisen sijaan. Sairaalan ensiavussa migreenistä kolmatta päivää kärsivä voidaan laittaa pedille ruuhkaisimmalle käytäväpaikalle kirkkaiden valojen alle 5 tunniksi odottamaan apua ja käännyttää sitten ilman hoitoa kotiin, kun lääkäri toteaa, että kotihoidolla pärjätään. Näin pitkitetään migreenikkojen tuskaista oloa, sairauslomia ja altistetaan migreenin kroonistumiselle. Jutussa ei valitettavasti käsitelty juurikaan migreenin monimuotoista oirekirjoa. Osallahan ei päänsärkyä ole lainkaan, mutta muut oireet voivat olla hyvin hankalia kuten voimakas huimaus, pahoinvointi ja näköhäiriöt. Puheentuotto-ongelmat, raajojen puutumiset jopa tilapäiset halvaukset ja sokeutuminen ovat myös migreenin moninaiseen oirekirjoon kuuluvia. Näitä olisi myös tärkeä tuoda esiin, koska aina jumitetaan päänsärkyyn. Joillekin kuten itselleni hemiplegiselle migreenikolle, kamala päänsärky on ajoittain migreenissä verraten pienempi oire siihen nähden, että puoli kroppaa ei toimi lainkaan ja tajunnantaso on niin matala, ettei pysty kuin makaamaan paikallaan.

Migreeniä on myös aurallisena, sitä ei mainittu jutussa olenkaan. Itselläni ( 50v nainen) tulee vain auraoireita, eli puolet näkökentästä häviää ja ilmestyy sahalaitakuvioita ja ”salamointia”, kohtaukseen ei liity nykyisin enää juurikaan päänsärkyä. Nuorempana oli kovaakin toispuoleista särkyä, oikea ”jysäri”. Nuorempana oli myös puutumista, ensin puutuivat sormenpäät, josta levisi käsiin. Kielikin on puutunut muutaman kerran ja se ei tunnu kyllä mukavalta. Nykyisin ei ole niin pahoja puutumisia. Nuorena oli myös ihan ensimmäisenä oireena sanojen sekaantuminen, eli puhui ” mitä sattuu”, ihan muuta kuin oli tarkoittanut. Siitä tiesi, että kohtaus on tulossa ja tiesi ottaa lääkkeen. Auraoireet ovat ilmestyneet muutaman kerran myös autolla ajaessa, mutta siitäkin on selvitty kun pysyy rauhallisena. Perille on aina päästy.

Ei minullakkaan koskaan ole mennyt kohtaus ohite lääkeen otosta 2 tuntiin vaikka iso annos määrätty. Todettiin migreeni kuitenkin 12 vuotijaana. Minulla on kaikki 8 migeeenin kriteeriä + käsijen tunnottomuus ja näköhaittoja.
Entinen kaveri sanoi että kätevää kun voin käyttää migreeniä tekosyinä poissa oloihin. Selitin että ei todellakaan voi käyttää. Yksi syy miksi on entinen kaveri 🙂
Turhauttavaa kun ajatellaan että sängyssä ollan peitton alla pimeässä nukutaan. Kuitenkin haluais olla missä pitäisi eikä kärsiä kivuista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *