Terveys

Miia Nuutilalla on aamurutiini, joka on opettanut ymmärtämään omia tunteita ja tarpeita: ”Naisena tulee laitettua huonot päivät herkästi hormonien piikkiin”

Näyttelijä Miia Nuutila pyrkii syömään kolmen tunnin välein, nukkumaan kahdeksan tuntia yössä ja varaamaan aikaa arjessa myös nautiskelulle. Ravitsemus­terapeutti Mari Aalto kommentoi Miian valintoja.

Teksti:
Maria Lieto 
Kuvat:
Sampo Korhonen, Om-Arkisto

Miia Nuutila pyrkii nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta aina se ei onnistu. Stressi saattaa herättää aamuyöstä.

Näyttelijä Miia Nuutila pyrkii syömään kolmen tunnin välein, nukkumaan kahdeksan tuntia yössä ja varaamaan aikaa arjessa myös nautiskelulle. Ravitsemus­terapeutti Mari Aalto kommentoi Miian valintoja.

Näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Miia Nuutila, 49, kertoo, miten hän pitää huolta hyvinvoinnistaan arjen keskellä:

”Aloitin päivittäisen meditoinnin vuosia sitten. Meditoin 10–15 minuuttia heti herättyäni, usein sängyssä maaten. Saatan käydä mielessäni läpi asioita, joista olen kiitollinen, tai vain havainnoida omia tunteitani ja ajatuksiani. Meditaatiohetken jälkeen ajatus kulkee kirkkaammin ja olo on levollinen.

Ennen aamiaista juon lasin huoneenlämpöistä vettä, sillä lämmin vesi herättelee kehoni kylmää juomaa lempeämmin. Aamiaiseksi syön kaksi näkkileipää juuston ja kurkkuviipaleiden kanssa. Päiväni ei käynnisty ilman kahta tai kolmea kupillista kahvia, mutta aamiaisen jälkeen käytän kofeiinia vain harvoin.”

Lue myös: Kokeile Sanna Mämmin ihanasti piristävää loving kindness -meditaatiota – alle 3 minuutissa parempi olo

”Yritän syödä kolmen tunnin välein”

”Jos mahdollista, juon ennen lounasta itsetehdyn smoothien, jonka valmistan turkkilaisesta jogurtista, avokadosta, banaanista, viinimarjoista sekä ananaksesta tai pinaatista. Yritän syödä kolmen tunnin välein, tosin näyttelijän työhöni liittyvän epäsäännöllisen päivärytmin vuoksi ruokailuvälit venyvät joskus pitkiksi.

Lounaaksi valmistan usein linssikeittoa tai tonnikalasalaattia pähkinöillä ja siemenillä. Päivälliseksi syön esimerkiksi kana-kasviswokkia tai lohta perunamuusilla ja kasviksilla. Iltapalana toimivat usein näkkileivät tai hedelmä, joskus myös suklaa ja lakut. Käytän päivittäin D- ja C-vitamiinivalmisteita, minkä lisäksi syön silloin tällöin sinkki- ja seleenikuureja. Esimerkiksi omega-rasvahappojen saannista huolehdin syömällä riittävästi pehmeitä rasvoja.”

Lue myös: Parhaat vihersmoothiet x 15: terveelliset smoothiet virkistävät kehoa ja mieltä

– Avantouinti pari kertaa viikossa piristää kummasti, Miia Nuutila sanoo. Näyttelijän päivärytmi on epäsäännöllinen.
– Avantouinti pari kertaa viikossa piristää kummasti, Miia Nuutila sanoo. Näyttelijän päivärytmi on epäsäännöllinen.

Arjessa pitää olla aikaa myös nautiskelulle

”Säännölliset jooga- ja kehonhuoltotunnit sekä kävelylenkit ovat minulle tärkeitä virkistäytymishetkiä. Kuntosalilla käyn pari kertaa viikossa, sillä selkäni kipeytyy helposti, ellen harjoita syviä vatsalihaksiani tarpeeksi. Urheilu on erinomainen keino irrottautua vaikkapa mielessä pyörivistä työasioista. Myös avantouinti pari kertaa viikossa piristää kummasti.

Pidän kiinni siitä, että varaan arjessani riittävästi aikaa nautiskelulle. Iltaisin rauhoitun mielelläni esimerkiksi lukemalla, tv-sarjaa katsomalla, saunomalla tai yrttiteetä juomalla.”

Lue myös: Edistääkö kehon kylmälle altistaminen terveyttä? Asiantuntija kertoo, mitkä ovat kylmän terveysvaikutukset

”Tunnistan melko hyvin, mitä milloinkin tarvitsen”

”Haluaisin nukkua kahdeksan tuntia yössä, mutta usein se ei onnistu. Yleensä nukahdan puoli kahdentoista maissa ja herään ennen seitsemää. Stressi ja ylikierroksilla käyminen saavat minut toisinaan havahtumaan hereille jo aamuyöstä.

Naisena tulee laitettua huonot päivät herkästi hormonien piikkiin. Terapiaprosessi ja meditointi ovat kuitenkin opettaneet ymmärtämään paremmin omia tunteitani ja tarpeitani. Koen, että tunnistan melko hyvin, mitä kehoni ja mieleni milloinkin tarvitsevat. Joskus se voi olla lepoa tai liikuntaa, mutta toisinaan myös vaikka ihmissuhteisiin liittyvien ristiriitojen selvittämistä.”

X