Terveys

Mikä on TSS? Lääkäri vastaa 10 kysymykseen toksisesta sokkioireyhtymästä

Pahimmillaan hengenvaarallinen toksinen sokkioireyhtymä eli TSS on liitetty tamponien käyttöön, mutta voiko sen saada myös esimerkiksi kuukupista? Kysyimme asiaa gynekologi Sari Ahonkalliolta.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

TSS aiheuttaa erittäin vaikean tuhkarokon kaltaisia oireita.

Pahimmillaan hengenvaarallinen toksinen sokkioireyhtymä eli TSS on liitetty tamponien käyttöön, mutta voiko sen saada myös esimerkiksi kuukupista? Kysyimme asiaa gynekologi Sari Ahonkalliolta.

1. Mikä TSS on?

Toksinen sokkioireyhtymä (TSS) on stafylokokkibakteerin aiheuttama harvinainen, äkisti alkava ja hengelle vaarallinen tila. Elimistössä – erityisesti iholla – normaalistikin elävä stafylokokkibakteeri lisääntyy TSS:ssä liiallisesti ja erittää myrkyllisiä toksiineja.

Toksisen sokkioireyhtymän voi saada myös A-ryhmän streptokokista, jolloin tauti on hengelle vaarallisempi. Stafylokokin aiheuttamassa TSS:ssä kuolleisuus on 5 prosenttia, kun streptokokin aiheuttamassa taudissa peräti 50 prosenttia. Streptokokin aiheuttaman TSS:n huonompi ennuste liittyy siihen, että se aiheuttaa helpommin elinvaurioita.

2. Millaisia oireita TSS aiheuttaa?

Toksisen sokkioireyhtymän oireet muistuttavat erittäin vaikeaa tuhkarokkoa.

TSS:n oireet ovat korkea, yli 39 asteen kuume, matala verenpaine, oksentelu ja/tai ripuli, aurinkoihottumaa muistuttava punoitus etenkin kämmenissä ja jalkapohjissa, sekavuus, lihaskivut, silmien, suun ja nielun limakalvojen punoitus, hengitysvaikeudet, päänsärky ja kouristelut. Ihminen on hyvin sairas ja yleistila heikkenee hyvin nopeasti.

3. Mistä TSS:n voi saada?

Puolet toksisen sokkioireyhtymän saaneista on naisia, jotka sairastuvat käytettyään kuukautisten aikana hyvin imukykyisiä tamponeja.

Myös kuukuppien käyttäjiä on sairastunut oireyhtymään. Sen sijaan siteisiin ei näyttäisi liittyvän TSS-riskiä, ja niitä suositellaan käytettäväksi syndroomaan sairastumisen jälkeen.

Lue myös: Lisääkö kuukuppi virtsatietulehdusten riskiä? Asiantuntija vastaa

4. Voiko toksinen sokkioireyhtymä tulla lapsille tai miehille?

Kyllä, TSS voi tulla kenelle tahansa. Riskitekijöitä ovat haavat, palovammat ja kirurgiset toimenpiteet. Myös virusinfektio, kuten tuhkarokko, altistaa myös oireyhtymälle.

Nainen tamponi kädessä: TSS eli toksinen sokkioireyhtymä on tavallisempi kehittyvissä maissa kuin teollisuusmaissa.
Puolet toksisen sokkioireyhtymän (TSS) saaneista on naisia, jotka sairastuvat käytettyään kuukautisten aikana hyvin imukykyisiä tamponeja.

5. Kuinka todennäköistä sairastuminen on?

Kyseessä on harvinainen oireyhtymä. Vuodessa 100 000:sta tamponinkäyttäjästä noin 3–4 sairastuu. Toksinen sokkioireyhtymä on tavallisempi kehittyvissä maissa kuin teollisuusmaissa.

Kaikista superimukykyisimmät tamponit on vedetty pois markkinoilta, ja todettujen tapausten määrä on laskenut viimeisten vuosikymmenien aikana. Vielä 80-luvulla kymmenen 100 000:sta hedelmällisessä iässä olevasta naisesta sairastui vuosittain.

6. Kuinka nopeasti hoitoon tulee hakeutua?

Hoitoon pitää lähteä heti oireiden alkaessa. Etenkin, jos on käyttänyt tamponia tai iholla on haava. On myös tärkeää poistaa tamponi mahdollisimman nopeasti.

Hoitamattomana oireet kehittyvät nopeasti ja johtavat sokkiin, munuaisten pettämiseen ja pahimmillaan kuolemaan vain kahdessa päivässä oireiden ilmaantumisesta.

7. Miten toksinen sokkioireyhtymä hoidetaan?

Mahdollinen tamponi tai kuukuppi pitää poistaa välittömästi.

Toksinen sokkioireyhtymä hoidetaan teho-osastolla suonensisäisellä nesteytyksellä, antibiooteilla ja joskus immunoglobuliineilla. Usein tarvitaan myös lisähappea ja verenpainetta nostavaa lääkitystä.

Joskus sairastuneelle joudutaan tekemään myös dialyysi munuaisten toiminnan heikentymisen vuoksi.

Jos kyseessä on ihoinfektiosta lähtöisin oleva taudin muoto, mahdollinen märkäpesäke avataan ja tyhjennetään

8. Kauanko toipuminen kestää?

Toipuminen kestää kolmisen viikkoa.

Yleensä TSS ei jätä pysyviä haittoja, ellei ole tarvinnut tehdä esimerkiksi amputaatiota tulehduspesäkkeen poistamiseksi.

9. Voiko sairastumista ehkäistä jotenkin itse?

Kannattaa välttää superimukykyisten tamponien käyttöä ja vaihtaa tamponia noin neljän, mutta vähintään kahdeksan tunnin välein.

Samat suositukset koskevat myös kuukuppia. Se pitää tyhjentää säännöllisesti ja puhdistaa huolellisesti.

Lue myös: Onko kuukuppi oikeasti desinfioitava keittämällä? Kysyimme asiantuntijalta

10. Voiko oireyhtymä uusiutua?

Kyllä. Eri tutkimuksista riippuen uusiutumisriskin on arvioitu olevan 5–40 prosentin välillä.

Jos on sairastanut toksisen sokkioireyhtymän, ei tamponeja saa enää käyttää uusiutumisriskin vuoksi lainkaan.

Muut lähteet: Terveyskirjasto: TSS, Duodecim: Matala verenpaine, sokki ja tajuttomuus nuorella naisella 

X