mikrokalkki rinnassa
Mikrokalkkikertymät voivat olla hyvän- tai pahanlaatuisia.
Terveys

Rintojen mikrokalkkeumat ovat mammografiassa yleinen löydös – joskus ne voivat kertoa myös syövästä

Mammografiatutkimuksessa rinnoista löytynyt mikrokalkkikertymä herättää usein ihmetystä. Vaikka suurin osa mikrokalkkilöydöksistä on hyvänlaatuisia, voivat ne joskus kertoa myös esimerkiksi rinnassa olevasta syöpäkasvaimesta.
Teksti: Maria Lieto Kuvat: iStock

Rinnoista mammografiatutkimuksen yhteydessä löytynyt mikrokalkkikertymä aiheuttaa herkästi huolta ja hämmennystä. Todellisuudessa mikrokalkkeumat ovat kuitenkin tavallinen löydös, joita havaitaan jopa 80 prosentissa naisille tehdyistä mammografioista.

Käytännössä mikrokalkkeumat ovat kuolleesta solukosta muodostuvia kertymiä, joita voi HUSin radiologian erikoislääkäri Katja Hukkisen kehittyä rintoihin monista eri syistä.

– Mikrokalkkia voi kehittyä rintaan esimerkiksi hyvänlaatuisen kasvaimen surkastumisen seurauksena tai siellä olleen nesterakkulan pohjalle. Joskus mikrokalkkeumat kuitenkin kertovat rinnassa olevasta syövän esiasteesta tai syöpäkudoksesta, hän sanoo.

Mikrokalkkien hyvän- tai pahanlaatuisuus selviää parhaiten koepalasta

Mikrokalkkikertymät voivat olla hyvän- tai pahanlaatuisia. Mitä pahanlaatuinen mikrokalkkeuma käytännössä tarkoittaa?

– Pahanlaatuinen mikrokalkkikertymä voi johtua rintasyövästä tai sen esiasteesta. Rintasyövän esiasteessa solumuutoksia on jo tapahtunut paikallisesti maitotiehyen sisällä, mutta syöpäkasvainta ei vielä ole kehittynyt. Paranemisennuste on erinomainen jo pelkällä paikallishoidolla, Hukkinen sanoo.

Hukkisen mukaan mikrokalkkien hyvän- tai pahanlaatuisuutta ei aina ole mahdollista erottaa pelkän mammografiatutkimuksen perusteella. Siksi ei kannata pelästyä, vaikka lääkäri ehdottaisikin neulanäytteenottoa rintakudoksesta.

– Joskus kuitenkin mikrokalkkien koko, muoto, tiiviys ja jakauma antavat selkeitä viitteitä rinnassa olevasta syöpäkasvaimesta. Myös syövän esiaste on voinut edetä rinnassa mikrokalkkien muodossa, jolloin mikrokalkkikertymiä voi näkyä syöpäkasvaimen ympärillä runsaastikin, Hukkinen sanoo.

Kudosnäyte otetaan rinnasta paksu- tai imubiopsianeulalla.

– Apuna voidaan käyttää joko ultraääni- tai mammografiaohjausta. Ennen näytteenottoa potilaalle annetaan paikallispuudutus, joten tutkimus ei aiheuta kovaa kipua. Lopuksi koepalat lähetetään patologin tutkittaviksi.

Lue myös: Rinnoissa tuntuu outoa kipua – onko se merkki jostain vakavasta? Asiantuntija kertoo, mistä kivut rinnoissa voivat johtua

Pahanlaatuinen mikrokalkkilöydös vaatii aina hoitoa

Jos mikrokalkkilöydös vahvistuu patologin tutkimuksessa pahanlaatuiseksi, kyseinen alue pitää leikata pois.

Hukkisen mukaan potilaalle annetaan tarvittaessa sädehoitoa ja silloin, jos kyseessä on syöpä, myös solunsalpaajahoitoa. Lopullinen diagnoosi saadaan kuitenkin vasta, kun patologi on tutkinut koko poistetun alueen.

– Varma tieto siitä, onko rinnassa pahanlaatuisten kalkkikertymien lisäksi myös syöväksi kehittynyttä kudosta, selviää usein vasta leikkauksen ja patologin tutkimuksen jälkeen, hän sanoo.

Mikrokalkkien kehittyminen pahanlaatuisiksi on hidas prosessi, joka tapahtuu pikkuhiljaa kuukausien tai jopa vuosien saatossa. Hukkisen mukaan läheskään kaikki mikrokalkkikertymät eivät muutu pahanlaatuisiksi.

– Monilla naisilla on rinnoissaan hyvänlaatuisia mikrokalkkikertymiä, jotka johtuvat esimerkiksi mastopatiasta eivätkä koskaan kehity pahanlaatuisiksi.

Myös pahanlaatuisia kalkkikertymiä poistetaan paljon varotoimenpiteenä.

– On täysin mahdollista, ettei rintasyövän esiaste eli DCIS muuttuisi hoitamattomanakaan rintasyöväksi, mutta epäilyttävät muutokset on syytä poistaa varmuuden vuoksi. Hyvänlaatuiset mikrokalkit eivät vaadi hoitoa tai seurantaa, mutta niitä pidetään silmällä tulevissa rintasyöpäseulonnoissa.

Mammografiaan on hyvä ottaa mukaan aiempien tutkimusten tulokset

Rintasyöpäseulontaan kutsutaan Suomessa kaikki 50–69-vuotiaat naiset suunnilleen kahden vuoden välein. Oireiset naiset tutkitaan oman terveysaseman kautta.

Mammografian ikäraja on 35 vuotta, ja sitä nuoremmille ultraäänitutkimus on Hukkisen mukaan useimmiten mammografiaa parempi tutkimus.

– Koska nuorilla rintakudos on yleensä tiivistä, ei mammografia näytä mahdollista rintasyöpää kovin hyvin. Nuorilla naisilla rintasyöpä on myös harvinaisempi, ja esimerkiksi kyhmylöydöksen syy on useimmiten vaaraton nesterakkula tai hyvänlaatuinen sidekudoskasvain.

Hukkinen vinkkaa, että mammografiaan kannattaa ottaa mukaan aiempien kuvantamistutkimusten tulokset.

– Etenkin silloin, jos tutkimuksia on tehty eri lääkäriasemilla, kuvat kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan. Siten lääkärin on mahdollista arvioida mahdollisten mikrokalkkien kehittymistä paremmin, jolloin vältytään myös turhilta näytteenotoilta.

X