Terveys

Miksi hiuksia lähtee paljon? 9 syytä, joista hiustenlähtö voi johtua

Runsas hiustenlähtö voi herättää ahdistusta ja huolta. Sen syy kannattaakin selvittää, jotta tilanne voidaan mahdollisesti korjata. Listasimme 9 yleistä syytä naisten runsaaseen hiustenlähtöön.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Hiusten harveneminen voi johtua esimerkiksi huonosta ravinnosta: aminohappojen tai raudan puutteesta.

Runsas hiustenlähtö voi herättää ahdistusta ja huolta. Sen syy kannattaakin selvittää, jotta tilanne voidaan mahdollisesti korjata. Listasimme 9 yleistä syytä naisten runsaaseen hiustenlähtöön.

Jääkö harjaasi enemmän hiuksia kuin ennen, onko poninhäntäsi ohentunut tai löydätkö aamuisin tyynyn päältä useita irtohiuksia?

Tavallisesti ihmiseltä irtoaa päivittäin noin 50–150 hiusta eri puolilta päänahkaa. Jos hiuksia lähtee tätä enemmän tai hiustenlähtöä ilmenee vain tietyllä alueella, hiusten elinkaari voi olla häiriintynyt.

Runsaan hiustenlähdön taustalla voi olla monenlaisia tekijöitä. Hiustenlähtö voi kertoa esimerkiksi hormonaalisesta epätasapainosta, stressireaktiosta tai ravinto-ongelmasta.

Listasimme 9 syytä, jotka voivat aiheuttaa tavallista runsaampaa hiustenlähtöä.

1. Hormonit

Muun muassa ehkäisypillerien käyttö, raskaus, synnytys ja vaihdevuodet voivat saada hiuksia irtoamaan tavallista enemmän. Ihmisen elimistö voi nimittäin reagoida hormonaalisiin muutoksiin ja hormonien epätasapainoon hiustenlähdöllä.

Hormoneihin liittyvä hiustenlähtö on usein tilapäistä ja ohimenevää. Kun elimistön tasapainotila palautuu, hiukset alkavat jälleen kasvaa normaaliin tapaan.

2. Kova stressi

Raju ruumiillinen rasitus, kuten onnettomuus, kova kuume tai leikkaus, saa elimistön stressitilaan. Seurauksena saattaa olla äkillistä ja nopeaa hiustenlähtöä.

Myös henkinen stressi voi näkyä hiuksissa. Stressi kiristää päänahkaa, heikentää päänahan verenkiertoa ja voi häiritä hiusten normaalia kasvua. Stressiin liittyy usein myös unettomuutta, joka sekoittaa hormonitasapainoa, mistä puolestaan voi seurata hiustenlähtöä.

Kun ihminen palautuu stressistä, hiuksetkin alkavat taas kasvaa normaaliin tapaan.

3. Ikääntyminen

Hiusten harveneminen voi johtua myös biologiasta. Hiukset sekä vähenevät että ohenevat iän myötä. Kun naisilla estrogeenitaso alkaa keski-iässä vähitellen laskea, hiusten kasvu hidastuu ja hiuksen rakenne muuttuu.

4. Voimakas hiustenkäsittely

Hiusten kemiallinen käsittely, kuten vaalennus tai permanentti, ja lämpölaitteiden runsas käyttö voivat saada hiukset katkeilemaan ja haurastumaan. Myös raju harjaus voi irrottaa hiuksia tavallista enemmän.

Harvenna värjäysväliä, muista käyttää lämpösuoja-ainetta ja harjaa hiukset harjalla, jonka päässä ei ole nyppylöitä, niin hiuksesi pysyvät hyvinvoivina ja vahvoina.

5. Sairaus

Tietyt sairaudet voivat aiheuttaaa hiustenlähtöä, huonontaa hiusten laatua ja heikentää hiustenkasvua. Muun muassa kilpirauhassairaus, diabetes, anemia, kasvaimet, bakteeri- ja sieni-infektiot, nivelreuma, tali-ihottuma, atooppinen ekseema, psoriasis ja keliakia voivat olla hiustenlähdön syynä.

Mikäli epäilet hiusongelmasi johtuvan sairaudesta, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

6. Tietyt lääkkeet

Osa lääkkeeistä voi aiheuttaa sivuvaikutuksena hiustenlähtöä. Tunnetuimpana esimerkkinä tästä ovat syöpähoidossa käytetyt solusalpaajat, mutta myös masennuslääkkeet, kipulääkkeet, veren ohentajat ja verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa väliaikaista hiustenlähtöä ja hiusten ohenemista.

Keskustele lääkärisi kanssa, jos epäilet hiustenlähtösi johtuvan käyttämästäsi lääkkeestä.

7. Proteiinin tai raudan puute

Huono ruokavalio näkyy hiuksissa. Hiukset tarvitsevat monia vitamiineja ja kivennäisaineita pysyäkseen terveinä ja elinvoimaisina. Esimerkiksi raudan puute voi johtaa hiustenlähtöön.

Koska hius koostuu proteiinista, se tarvitsee myös riittävästi proteiinien aminohappoja rakennusaineekseen. Jos olet kasvissyöjä tai vegaani, muista sisällyttää ruokavalioosi tarpeeksi monipuolisesti erilaisia proteiininlähteitä.

Raudan ja proteiinin lisäksi rikki, kupari ja magnesium sekä rasvahapot ovat hiusten kasvulle tärkeitä.

8. Liika A-vitamiinin saanti

A-vitamiini on solujen kasvulle ja kehitykselle tärkeä vitamiini, mutta sitä ei kannata tankata liikaa. Rasvaliukoisena vitamiinina se varastoituu elimistöön, ja liikasaannin seurauksena voi esiintyä hiustenlähtöä.

Ravinnosta A-vitamiinia on hankalaa saada liikaa eli liikasaanti liittyy usein vitamiinilisän käyttöön. A-vitamiinin turvallisen saannin yläraja on kymmenkertainen suositeltuun saantiin verrattuna.

9. Geenit

Hiustenlähtö voi myös olla perinnöllinen ominaisuus. Androgeeneettisen kaljuuntumisen tunnistaa siitä, että hiukset harventuvat päälaelta hiljalleen. Hiusten harveneminen on naisilla kuitenkin useimmiten lievää eikä johda paljaaseen päälakeen niin kuin miehillä.

Suomessa androgeneettistä kaljuuntumista on noin puolella 40–60-vuotiaasta naisista ja kolmella neljästä yli 65-vuotiaasta naisista.

Lähteet: Health, Mira Lahtinen 2015: Hiustenlähdön keskeisimmät syyt naisilla ja erilaisia ratkaisuja hoitaa ja korvata hiustenlähtöä (Kauneudenhoitoalan Opinnäytetyö, Laurea ammattikorkeakoulu), Terveyskirjasto, WebMD

Lue myös:

Apua, irtohiuksia kaikkialla! Mistä hiustenlähtö oikein johtuu? Trikologi neuvoo, miten ehkäiset ennenaikaista hiustenlähtöä

Milloin hiustenlähtö ei ole normaalia? Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin hiuspohjan yleisimmistä ongelmista

Kuinka usein peset hiuksesi? Trikologi kertoo, miksi ahkera peseminen kannattaa

Kutiseva ja punoittava päänahka? Rauhoita herkkä hiuspohja – 6 vinkkiä

X