Terveys

Miksi kasvot lehahtavat punaiseksi liikunnan aikana? Lääkäri kertoo

Punoittavatko kasvosi aina liikunnan jälkeen? Kysyimme lääkäriltä, mistä kasvojen punoitus fyysisen rasituksen aikana johtuu.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Joillakin ihmisillä kasvot punoittavat liikunnan aikana herkemmin kuin toisilla. Lääkärin mukaan kyse on tavallisesta vaivasta, josta ei tarvitse yleensä huolestua.

Punoittavatko kasvosi aina liikunnan jälkeen? Kysyimme lääkäriltä, mistä kasvojen punoitus fyysisen rasituksen aikana johtuu.

Muutama juoksuaskel ja pam – kasvot kirkuvat jälleen tomaatinpunaisena. Mutta mistä kasvojen punoitus johtuu?

Terveystalon lääkäri Emilia Laguksen mukaan kasvojen punoitus rasituksen aikana on vaaraton ja hyvin yleinen vaiva. Punoituksen syynä on veri, joka tulee lihaksista liikunnan aikana kehon pinnalle viilenemään.

– Ihon pinnassa olevat verisuonet laajenevat kehon viilentämiseksi niin paljon kuin mahdollista. Tämä näkyy ihossa selkeänä punoituksena, Lagus selventää.

Mikä sitten vaikuttaa siihen, että toisten kasvot punoittavat enemmän kuin toisten? Laguksen mukaan punastumiseen vaikuttavat useat tekijät, kuten ihon sävy. Mitä vaaleampi iho, sen selkeämmin punoitus kasvoissa näkyy.

– Ihmisillä voi olla myös eroja siinä, kuinka paljon ja missä verisuonia on. Joillakin on paljon verisuonia esimerkiksi kasvojen seudulla. Myös se, kuinka pinnalla ja miten laajentuneet verisuonet ovat, vaikuttavat punoituksen määrään, lääkäri selventää.

Voiko punoitusta ehkäistä?

Punoitukseen voi vaikuttaa jonkin verran itse. Yksinkertainen tapa on vaihtaa kova urheilu kevyempään liikuntaan – kun keho ei pääse lämpenemään, ei sen tarvitse myöskään viilentää itseään. Lagus kuitenkin muistuttaa, ettei tämä kannata, sillä pulssin nostattaminen on terveydelle hyväksi.

Toinen keino on välttää kuumalla säällä liikkumista tai vaihtoehtoisesti valita ulos sopivat ja hengittävät urheiluvaatteet.

– Kasvoihin voi lisätä urheilun aikana myös kylmää vettä, joka viilentää ihoa, Lagus neuvoo.

Joissain tilanteissa pieniä verisuonia voidaan poistaa muun muassa laseroinnin avulla. Laserhoitoa voidaan antaa Laguksen mukaan tilanteessa, jossa laajentuneet verisuonet ovat olleet pitkään haitaksi jollain tietyllä alueella, kuten esimerkiksi poskipäissä.

Kasvojen punoitus on tavallinen vaiva.
Kasvojen punoitukseen vaikuttavat sekä ihon sävy että se, kuinka pinnalla verisuonet ovat.

Milloin tulee huolestua?

Vaikka rasituksesta johtuva kasvojen punoitus voi olla ikävä vaiva, ei siitä tarvitse lääkärin mukaan yleensä huolestua.

– Suomalaisilla kasvojen punoitus on todella tavallista. Itsellään sen vain huomaa herkemmin kuin muilla ihmisillä.

Jos punoitukseen liittyy kuitenkin huimausta tai hikoilua, se voi olla merkki lämpöhalvauksesta. Lagus muistuttaa, että lämpöhalvaus on aina asia, johon pitää reagoida heti. Käytännössä se tarkoittaa hätänumeroon soittamista.

Lue myös: 

Tiedätkö oman ihotyyppisi? Näin opit tunnistamaan sen

9 kysymystä sykkeestä – nämä asiat jokaisen kannattaa selvittää syketasostaan

Miten päästä eroon kasvojen turvotuksesta? 6 helppoa keinoa

X