Terveys

Miksi lihavuusleikkaus muuttaa hormonitoimintaa ja ruokailutottumuksia? Kysyimme asiantuntijalta 8 kysymystä lihavuusleikkauksesta

Lihavuusleikkaus vaikuttaa ihmisen ruokailutottumuksiin ja tarjoaa apua painonhallintaan, jos ihminen on pitkään kamppaillut vaikean ylipainon kanssa. Mitä leikkauksessa tehdään ja mihin kaikkeen se vaikuttaa? Kysyimme asiantuntijalta.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Lihavuusleikkaus on toimenpide, joka auttaa vaikeasti ylipainoista ihmistä laihduttamaan pysyvästi.

Lihavuusleikkaus vaikuttaa ihmisen ruokailutottumuksiin ja tarjoaa apua painonhallintaan, jos ihminen on pitkään kamppaillut vaikean ylipainon kanssa. Mitä leikkauksessa tehdään ja mihin kaikkeen se vaikuttaa? Kysyimme asiantuntijalta.

Lihavuusleikkaus on toimenpide, jonka avulla pyritään auttamaan vaikeasta ylipainosta kärsivää ihmistä. Suomessa leikkauksia on kahta eri tyyppiä, joissa molemmissa ylävatsan ja mahalaukun seutua muokataan tähystysleikkauksella niin, että painonhallinta olisi sen jälkeen ihmiselle helpompaa.

– On helppo ajatella, että ihmisen pitäisi itsekin pystyä pudottamaan painoa. Kun syö vähemmän ja liikkuu enemmän, niin sillähän onnistuu. Mutta me olemme niin eri viivoilla tämän asian kanssa, Terveystalon gastroenterologian ylilääkäri ja kirurgi Timo Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan perintötekijöillä on vaikutusta siihen, kuinka taipuvainen ylipainoon ihminen on. Ihmisillä voi olla niin sanottuja lihavuusgeenejä ja aineenvaihdunnan häiriöitä. Aivoissa olevat mielihyväkeskukset vaikuttavat siihen, miten ihminen kokee mielihyvää ruoasta. Ylipainoon taipuva ihminen ei välttämättä näin ollen koe kylläisyyttä samalla tavalla kuin henkilö, jolla ei ole koskaan ollut paino-ongelmia.

– Ihmisillä on erilainen taipumus kerryttää painoa, ja aivojen mielihyväkeskuksen toiminta vaikuttaa siihen.

Vaikean ylipainon kanssa kamppaileminen voi tuntua toivottomalta. Silloin lihavuusleikkaus voi antaa mahdollisuuden pysyvästi pudottaa painoa, mikä taas voi auttaa monissa terveysongelmissa.

Lue myös: Maria väsyi olemaan lihava ja esittämään kehopositiivista: ”Lihavuusleikkaus antoi elämän”

Mutta mistä lihavuusleikkauksessa on kyse? Kysyimme 8 kysymystä Heikkiseltä liittyen Suomessa tehtäviin lihavuusleikkauksiin.

1. Millainen on mahalaukun ohitusleikkaus?

Mahalaukun ohitusleikkaus on Suomessa käytetyistä kahdesta tavasta yleisempi. Siinä mahalaukku katkaistaan ylhäältä ja yhdistetään ohutsuoleen. Näin ruoka kulkee suoraan ohutsuoleen, sen sijaan että se kulkisi ensin mahalaukun kautta.

Leikkauksen vaikutus on hormonaalinen. Yleensä ruoka kulkee pidemmän matkan ihmisen elimistössä ennen kuin aivot saavat signaalin kylläisyydestä. Ohitusleikkauksen jälkeen kylläisyyden tunne tulee nopeasti syömisen jälkeen.

Ohitusleikkaus on pitkäaikaisessa tarkastelussa yleensä tehokkaampi painonpudotuksen kannalta.

2. Entä millainen mahalaukun kavennus on?

Kavennusleikkaus on toiseksi käytetyin menetelmä. Kavennusleikkauksessa mahalaukusta poistetaan noin 70 prosenttia ja siitä tehdään kapeampi, jolloin mahalaukku täyttyy nopeammin. Ruoka kulkee saman reitin kuin aiemminkin, mutta kylläisyyden tunne tulee nopeasti syömisen jälkeen.

Aluksi kavennusleikkausta käytettiin hyvin vaikeasti ylipainoisilla, joille tehtiin vasta sen jälkeen tietynlainen mahalaukun ohitusleikkaus. Nykyisin kavennusleikkausta käytetään myös ainoana toimenpiteenä.

3. Kenelle lihavuusleikkaus voidaan tehdä?

Lihavuusleikkaus soveltuu ihmisille, joiden painoindeksi on yli 35, jos ihmisellä ei ole mitään leikkauksen estäviä liikuntasairauksia. Iäkkäälle ihmiselle leikkausta ei välttämättä enää pystytä tekemään.

Lääkäri mittaa ihmisen rasvapitoisuutta.
Ennen lihavuusleikkausta potilaalta vaaditaan pieni painonpudotus, sillä se auttaa tekemään leikkauksesta turvallisemman.

Potilaalta vaaditaan noin viiden prosentin painonpudotus ennen kuin hän pääsee leikkaukseen. Dieetillä pyritään pienentämään maksaa ja rasvamäärää leikkausalueelta, jolloin leikkaus on turvallisempi.

4. Mitä vaikutuksia lihavuusleikkauksella on?

Leikkauksen jälkeen ihminen ei kykene enää syömään suuria määriä kiinteätä ruokaa kerralla. Leikkaus aiheuttaa hormonaalisia muutoksia, jolloin suolistohormonien tasapaino ja säätely muuttuu. Se vaikuttaa suolistossa olevaan bakteerikantaan eli siihen, millaista ruokaa bakteerit haluavat. Ihmisen alkaa tehdä mieli kevyempää ruokaa, sillä nopeita hiilihydraatteja sisältävät ruoat aiheuttavat huonoa oloa. Leikkaus tavallaan pakottaa ihmisen syömään terveellisemmin, sillä sen jälkeen ihminen ei pysty syömään hirveän rasvaista tai sokerista ruokaa.

Lihavuusleikkaus ei vaikuta pelkästään painoon, vaan sen avulla voidaan hoitaa ylipainon aiheuttamia liitännäissairauksia. Siitä voi olla apua muun muassa sokeritaudin, uniapnean, munasarjojen monirakkulaoireyhtymän ja verenpainetaudin hoidossa.

Lihavuusleikkaus voi pidentää elinikää yli kymmenellä vuodella. Ylipaino lisää hormonaalisen syövän riskejä ja aivoinfarktien riskiä, jolloin niidenkin riski pienenee painon pudotessa.

5. Onko lihavuusleikkauksessa jotain haittoja tai riskejä?

Kuten kaikissa leikkauksissa, myös lihavuusleikkauksessa on riskejä. Mahdollisia vakavia komplikaatioita ovat suolen repeäminen tai leikkaussaumojen verenvuodot. Leikkauksen riskit ovat kuitenkin pienet.

Myöhäisvaiheen eli leikkauksen jälkeen tulevia riskejä ovat mahdolliset vitamiininpuutokset, sillä leikkauksen jälkeen potilaan tulee päivittäin syödä B12- ja kalkkivitamiineja.  Erityisesti lisääntymisikäisillä naisilla voi esiintyä rautapitoisuuksien laskua.

Erittäin pienelle osalle voi tulla verensokerin laskutaipumusta, eli ihmiselle tulee todella huono ja heikko olo. Osalle taas ilmaantuu epämääräisiä vatsakipuja.

Kavennuksessa mahdollisia komplikaatioita on vähemmän, mutta siihen liittyy refluksitaudin riski. Kavennuksessa myös vitamiininimeytymishäiriöitä on vähemmän.

6. Jääkö leikkauksesta arvet?

Leikkauksesta jäävät arvet ovat hyvin pieniä parin sentin viiltoja, eikä niitä juurikaan näe. Kosmeettinen haitta on siis hyvin pieni.

7. Mikä on dumping-oireyhtymä ja mistä se johtuu?

Dumping-oireyhtymä on ohitusleikkaukseen liittyvä oire, joka aiheuttaa voimakasta pahoinvointia, sydämentykytyksiä ja heikkoa oloa. Dumping-oireyhtymä tulee, jos ihminen syö liian hiilihydraattista ruokaa tai liikaa kerralla. Sen voi välttää syömällä oikein ja suositusten mukaista, terveellistä ruokaa.

8. Saako leikkauksen jälkeen sitten enää herkutella?

Etenkin alkuvaiheessa ruokavalio on leikkauksen jälkeen suppea. Jatkossa ihminen voi kyllä syödä suurin piirtein kaikkea, kunhan määrät ovat pieniä. Jos aiemmin on esimerkiksi tottunut herkuttelemaan kokonaisella suklaalevyllä, leikkauksen jälkeen pari palaa riittää.

Leikkauksen vaikutukset mielihyvähormoneihin saavat aikaan sen, että yleensä ihminen haluaakin valita lautaselleen eri asioita kuin ennen. Eli ihminen ei kaipaa samalla tavalla rasvaista tai sokerista ruokaa kuin mahdollisesti ennen leikkausta.

X