Hengityssuojain ei suojaa koronalta.
Hengityssuojaimet eivät suojaa ihmistä koronavirukselta.
Terveys

TM: Miksi tavallinen hengityssuojain ei suojaa tehokkaasti koronavirukselta? Asiantuntija kertoo

Koronavirusepidemian vuoksi hengityssuojaimet ovat nyt kysyttyä tavaraa. Asiantuntija kertoo Tekniikan Maailmassa, miksi tavallinen hengityssuojain ei suojaa koronavirukselta eli COVID-19-tartuntataudilta.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Hengityssuojainten hamstraus on ollut kasvava trendi niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, kun ihmiset ovat yrittäneet suojata itseään koronaviruksen tarttumiselta. Todellisuudessa kaupasta saatava hengityssuojain ei suojaa koronavirukselta, kertoo epidemiologian ja biostatistiikan apulaisprofessori Brian Labus Tekniikan Maailman julkaisemassa artikkelissa.

Kaupasta saatava hengityssuojain suodattaa vain suuria hiukkasia

Hengityssuojain kasvoilla voi aiheuttaa valheellisen turvallisuuden tunteen siitä, että on suojassa koronavirustartunnalta.

Apteekeista ja tavarataloista saatavat hengityssuojaimet suodattavat kuitenkin vain pölyä ja muita suuria hiukkasia. Tästä syystä ne eivät Labuksen mukaan suojaa COVID-19-taudilta.

”Ongelma on, että hiukkaset, jotka kantavat COVID-19-sairautta aiheuttavaa virusta, ovat pieniä ja liikkuvat helposti suoraan hengityssuojainten ja leikkausmaskien läpi. Jos käytät niitä sairaana, nämä hengityssuojaimet voivat suojata muita ihmisiä jonkin verran aivan kuin yskisit nenäliinaan, mutta ne eivät juurikaan suojele sinua muilta sairailta”, Labus kirjoittaa TM:n verkkosivuilla.

Lue myös: Mitä tehdä, kun kädet kuivuvat pesemisestä? Asiantuntija neuvoo hellävaraiset käsienpesuohjeet

Terveydenhuollosssa käytettävät hengityssuojaimet ovat ammattilaisia varten

Terveydenhuollossa lääkärit ja sairaanhoitajat käyttävät puolestaan N95-hengityssuojaimia. Nämä suojaimet suodattavat Lobuksen mukaan pois 95 % viruksia sisältävistä pienistä hiukkasista.

Lobus huomauttaa, että maskit suojaavat ammattilaista vain silloin, jos niitä käytetään oikein:

”Ne [maskit] vaativat erityistä testausta, jotta varmistetaan niiden asettuminen tiiviisti kasvoja vasten niin, ettei ilma vuoda sivuilta, mikä kumoaisi maskin tarkoituksen.”

Maskia poistaessa lääkärien ja sairaanhoitajien on noudatettava erityisiä toimenpiteitä, jotta he eivät sairastuta itseään maskin suodattamilla viruksilla.

”Jos et käytä tai riisu maskia oikein tai laitat sen taskuusi ja käytät sitä myöhemmin uudelleen, parhaastakaan maskista ei ole hyötyä”, Lobus muistuttaa.

Tavallinen hengityssuojain ei suojaa koronavirukselta.

Tavallinen hengityssuojain ei suojaa koronavirukselta. Terveydenhuollossa käytetäänkin niiden sijaan N95-hengityssuojaimia.

Jutun otsikkoa muokattu 25.3.2020 klo 9.53, lisätty sana tehokkaasti.

Lue myös: 

Mitä koronakaranteeni paljastaa parisuhteesta? Asiantuntija: ”Tuo näkyväksi sen, mikä parisuhteessa toimii ja mikä ei”

TM: Käsien pesu saippualla ehkäisee koronan leviämistä paremmin kuin käsidesi

Toimi näin, jos iäkäs läheinen ei ota koronaa vakavasti eikä pysy kotona – psykologi antaa 5 ohjetta

Jos koronavirus huolestuttaa jatkuvasti, mitä tehdä? Katkaise huolikierre psykologin ohjeilla

Lue uusimmat jutut Tekniikan Maailman Koronavirus-teemalehdestä

X