Terveys

Milloin kannattaa harkita silmäluomileikkausta? Kysyimme asiantuntijalta

Raskaat yläluomet varjostavat näkökenttää ja aiheuttavat päänsärkyä. Silti moni nolostelee niiden hoitamista. Ilmettä piristävä yläluomileikkaus on helppo, ja jälkihoidoksi riittää pari pussia pakasteherneitä.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Raskaista luomista kärsivä yrittää usein kohottaa kulmakarvojaan, jotta luomi ei häiritsisi näkökenttää.

Raskaat yläluomet varjostavat näkökenttää ja aiheuttavat päänsärkyä. Silti moni nolostelee niiden hoitamista. Ilmettä piristävä yläluomileikkaus on helppo, ja jälkihoidoksi riittää pari pussia pakasteherneitä.

Mitä haittaa raskaista yläluomista on?

Raskaat yläluomet liittyvät ikääntymiseen ja kudosten veltostumiseen. Alkuvaiheessa ne tekevät ilmeestä väsyneen ja sotkevat meikin. Kun vaiva etenee, yläluomi alkaa painaa ripsiä ja rajoittaa näkökenttää. Poimuille laskeutuva luomen iho hautoo ja voi aiheuttaa haa­vaumia.

Ihminen koettaa huomaamattaan vähentää haittoja kohottamalla kulmakarvojaan. Kun sitä tekee jatkuvasti, päätä alkaa särkeä.

Miten luomet korjataan?

Leikkaustapa riippuu ongelman aiheuttajasta. Luomista tulee raskaat silloin, kun yläluomella on ylimääräistä ihoa, yläluomen kohottajalihas on heikko tai kulmakarva on laskeutunut. Nämä voivat esiintyä myös yhtä aikaa, ja kaikkia voidaan tarvittaessa hoitaa leikkauksella.

Luomileikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Jos leikkauksessa poistetaan vain ylimääräistä ihoa, aikaa leikkaus­salissa menee puolesta tunnista tuntiin. Kulmakarvan ja kohottajalihaksen korjaaminen kestää tunnista kahteen tuntiin. Symmetrian vuoksi molemmat luomet leikataan samalla kertaa.

Leikkaus voidaan tehdä perinteisen veitsen lisäksi sähköveitsellä tai laserilla. Lopputuloksen kannalta välineellä ei ole väliä, eikä potilaan kannata päättää leikkauspaikkaa sen perusteella.

Mitä tehdä, jos silmäluomileikkaus pelottaa?

Puudutusaineen pistäminen kirvelee vain muutaman sekunnin, ja monen mielestä se on kivuttomampi toimenpide kuin esimerkiksi hampaan puudutus. Puudutteen jälkeen potilas ei tunne kipua.

Jos tästä huolimatta ajatus leikkauksesta hirvittää, potilas voi saada tuntia ennen toimenpidettä suun kautta rauhoittavaa lääkettä. Tarvittaessa se voidaan antaa suonensisäisesti.

Miten silmäluomileikkaukseen pitää valmistautua?

Luomileikkausta ei kannata tehdä nopealla aikataululla. Esitutkimuksen ja leikkauksen välissä on yleensä muutama viikko.

Verta ohentavat lääkkeet ja ravintolisät lisäävät leikkauksen riskejä, joten ne on pantava tauolle hyvissä ajoin. Ylimääräisen verenvuoden välttäminen on tärkeää, sillä se venyttää kudoksia uudelleen ja huonontaa leikkaustulosta. Rasvanpoiston yhteydessä verenvuoto voi uhata näköä, onneksi kuitenkin erittäin harvoin.

Verenohennuslääkkeiden lisäksi aspiriini, omegavalmisteet ja jotkin luontaistuotteet ohentavat verta. Omegarasvahappoja voi käyttää huomaamattaan, sillä niitä lisätään moniin D-vitamiini- ja kalsiumvalmisteisiin.

Pitääkö silmiä suojata leikkauksen jälkeen?

Leikkauksen jälkeen potilas lepää sairaalassa tunnin kylmäpussit silmien päällä, sen jälkeen saa lähteä kotiin. Kotiin lähties­sä haavoja ei peitetä sidoksilla ja potilas näkee hyvin. Mustelmat kehittyvät yleensä kahden seuraavan vuorokauden aikana.

Silmiä ei tarvitse suojata yöksi, ellei nuku mahallaan, jolloin luomet voivat hankautua tyynyä vasten.

Silmät kannattaa suojata aurinko­laseilla tai hatulla leikkauksen jälkeen noin puolen vuoden ajan aina aurinkoa ottaessa, jos on tottunut makoilemaan aurinkotuolissa silmät kiinni. Muuten leikkausarpi voi palaa. Kun silmät ovat auki, arpi jää piiloon yläluomen poimuun.

Kuinka pian leikkauksen jälkeen kehtaa liikkua ihmisten ilmoilla?

Raskaat yläluomet ovat normaaliin ikääntymiseen liittyvä vaiva, mutta silti osa ihmisistä nolostelee niiden hoitoa. Jos ihmisten ilmoille lähteminen tuntuu kiusalliselta, kannattaa raivata kalenteriin pari viikkoa vapaata leikkauksen jälkeen.

Mustelmat haalenevat noin kymmenessä päivässä, ja luomien turvotus laskee parissa viikossa.

Voiko toipumista vauhdittaa itse?

Jo ennen leikkausta kannattaa huolehtia siitä, että pakastimessa on kaksi kylmäpakkausta tai pari pakastemarja- tai vihannespussia. Niitä tarvitaan kylmäpussihoitoon heti leikkauspäivän iltana ja kahden seuraavan päivän ajan. Kylmähoito vähentää turvotusta ja mustelmia.

Kylmähoidossa potilas asettautuu puoli-istuvaan asentoon niin, että kasvot ovat hivenen koholla. Kylmäpakkausta tai urheilusukan sisään sujautettua vihannespussia pidetään puoli tuntia silmien päällä. Sen jälkeen on puolen tunnin tauko, jonka jälkeen otetaan uusi kylmäpakkaus pakastimesta silmien päälle. Hoidon ehtii toistamaan valveillaoloaikana noin kahdeksan kertaa.

Yöllä ei kylmähoitoa tarvita, mutta sängyn pääpuolta kannattaa kohottaa vaikka lisätyynyillä tai laittamalla sängyn jalkojen alle pari paksua kirjaa.

Kun ottaa leikkauksen jälkeiset pari vuorokautta rauhallisesti ja käyttää ohjeiden mukaista kylmähoitoa, mustelmat ja turvotukset jäävät mahdollisimman vähäisiksi, paraneminen nopeutuu ja lopputulos on parempi.

Koska saa taas jumpata ja meikata?

Kahden kylmähoitopäivän jälkeen voi siirtyä normaaliin arkeen, mutta vielä ei voi urheilla tai saunoa. Vasta kun ompeleet on viikon kuluttua poistettu, hikoilu ja mahdollinen lika eivät haittaa.

Silmiä ei saa hieroa pariin viikkoon. Meikata voi heti, kun ompeleet on poistettu, kunhan parin viikon ajan poistaa meikin hyvin varovaisesti hankaamatta ihoa.

Kuka kustantaa kohotuksen?

Iho veltostuu jokaisen yli viisikymppisen ihmisen luomilla, mutta kaikkia se ei haittaa. Ja vaikka haittaisi, vain pieni osa potilaista leikataan julkisella sektorilla. Julkiselle puolelle pääsee, jos luomet ovat laskeutuneet niin alas, että ne aiheuttavat toiminnallista haittaa, esimerkiksi rajoittavat näkökenttää tai aiheuttavat iho-ongelmia.

Valtaosa yläluomileikkauksista tehdään yksityissairaaloissa, eli potilas maksaa kustannukset itse.

Paljonko yläluomileikkaus maksaa?

Toimenpiteen laajuus vaikuttaa hintaan, ja lopullisen hinnan potilas saa tietää esitutkimuksessa. Useimmille potilaille riittää pelkkä ylimääräisen ihon poistaminen molemmilta luomilta, ja se maksaa noin 1200–1500 euroa. Hinta nousee, jos lisäksi tarvitaan kulmakarvan tai yläluomen kohottajalihaksen korjausta. Yksityissairaaloiden hinnoissa on myös eroja.

Jos yläluomileikkaus tehdään pelkän ulkonäköhaitan vuoksi, potilas maksaa siitä 24 prosenttia arvonlisäveroa eikä saa palkallista sairauslomaa. Osittain tämän vuoksi moni leikkauttaa silmäluomensa lomalla.
Vakuutusyhtiöt eivät välttämättä korvaa yläluomileikkauksia. Ennen leikkaukseen hakeutumista kannattaa selvittää oman vakuutusyhtiön käytäntö.

Asiantuntijana silmätautiopin dosentti Marita Uusitalo, HUS

Lue myös:

Pirkko Roihu, 64, on käynyt kolmessa plastiikkakirurgisessa leikkauksessa: ”Leikkaus muutti ulkonäköni aika lailla toiseksi”

Tätä suomalaiset naiset haluavat plastiikkakirurgeilta – lääkärit kertovat

X