Terveys

Milloin kenkien desinfiointi on tarpeen? Kysyimme asiantuntijalta

Miten kengät kannattaa puhdistaa ja koska on syytä tehdä puhdistamisen lisäksi kenkien desinfiointi? Lue asiantuntijan vastaus!

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kenkien puhdistaminen on kenkien desinfiointia tärkeämpää.

Miten kengät kannattaa puhdistaa ja koska on syytä tehdä puhdistamisen lisäksi kenkien desinfiointi? Lue asiantuntijan vastaus!

Olisiko kenkien desinfiointi järkevää, vai riittääkö pelkkä kenkien puhdistus muulla tavalla pitämään pöpöt poissa?

Sekä ihollamme että ympäristössämme on bakteereja. Ei siis ole suuri uutinen, että bakteereita on myös kengissä, niin niiden sisä- kuin ulkopuolellakin. Bakteerien määrään vaikuttaa ennen kaikkea kenkien kunto ja se, missä kengät jalassa on liikkunut.

Ulkoa kenkiin voi tulla bakteereita esimerkiksi eläinten ulosteista. On myös hyvä muistaa, että bakteerien lisäksi kengissä voi olla sadevesien mukana tulleita kemikaaleja. Ulkokengillä ei koskaan pitäisi liikkua ympäri asuntoa.

– Jos kenkien pohjia ei tarkista ennen sisään astumista, voi kenkien mukana tuoda sisälle lähes mitä vain, sanoo jalkojenhoidon AMT ja sairaanhoitaja Saara Mattila Terveystalosta.

Koska ulkoa kenkiin tulee väistämättä bakteereja, kannattaa kädet pestä vasta kenkien riisumisen jälkeen kotiin saapuessa, vaikka mitään näkyvää likaa kengissä ei olisikaan.

Kengän ja sukan materiaalilla vaikutusta bakteerien lisääntymiseen

Bakteerit lisääntyvät parhaiten kosteissa oloissa. Siksi kengän sisällä bakteerien kasvulle on usein varsin otolliset olotilat.

– Kengän sisäpuolella bakteerien lisääntyminen riippuu paljon kengän materiaalista.

Tekokuituiduista valmistetut kengät hengittävät huonommin kuin luonnonkuiduista valmistetut. Siksi niissä jalat hikoilevat enemmän ja luovat näin bakteereille otollisemman ympäristön.

Kenkien desinfiointi voi olla joskus tarpeen. Toisinaan taas pelkkä kenkien puhdistaminen riittää.
Kenkien puhdistaminen ei ole ainoa tapa, jolla hyvästä jalkahygieniasta kannattaa pitää huolta: myös sukilla, ja etenkin niiden materiaalilla, on väliä.

On kuitenkin muistettava, että pelkästään kengän ulkomateriaalilla ei ole väliä. Myös kengän sisäpohjan ja sisäpuolen materiaali vaikuttaa kengän hengittävyyteen.

Eikä ainoastaan kengän materiaali ratkaise. Myös sukan materiaalilla on väliä.

– Sukkamateriaaleista puuvilla on usein hiostava. Hengittävät tekokuitusukat, merinovillasukat, villasukat tai bambusukat ovat puuvillasukkia hengittävämpiä.

Mitä kauemmin bakteerit muhivat kosteassa kengässä, sitä enemmän kasvaa vaara erilaisille infektioille.

– Yleisiä infektioita ovat esimerkiksi jalkasilsa, kynsisieni ja ruusu sekä kynsivallin tulehdukset ja syylät.

Kenkien käyttö ilman sukkia lisää infektioiden mahdollisuutta

Mutta entä jos sukan vain jättäisi kokonaan pois kengästä? Se ei Mattilan mukaan ole järkevää.

– Sukan käyttö on tärkeää. Sen tarkoitus on suojata jalkaterän ihoa jalkineissa. Erityisen tärkeää sukan käyttö on henkilöille, joilla on jokin perussairaus, kuten diabetes tai reuma, sekä heille, joilla on jokin ihosairaus, kuten psoriasis. Näiden henkilöiden jalkojen iho saattaa olla tavallista ohuempi ja näin mennä tavallista herkemmin rikki.

Jos kenkä hankaa ihon rikki, erilaisten infektioiden mahdollisuus kasvaa huomattavasti.

– Jalkateristä infektiot lähtevät todella herkästi verenkiertoon. Siksi on tärkeää tarkistaa ennen jokaista käyttökertaa, ettei kenkien sisällä ole mitään, mikä voi rikkoa jalan ihon.

Kengät pesuvadissa ennen kenkien desinfiointia
Asiantuntijan mukaan kenkien desinfiointi ei ole pakollista, puhdistaminen on.

Kenkien desinfiointi ei ole välttämätöntä

Mattila kannustaa ihmisiä säännölliseen kenkien puhdistamiseen.

– Tärkeää on, että kengille olisi omat kenkienhoitovälineet: puhdistus- sekä hoitotarvikkeet, kuten kenkäharja, kiillotusliina, suojasuihke, kenkärasva ja kenkäplankki.

– Näkyvä ulkoinen lika tulee poistaa jalkineista heti, kun se on mahdollista. Tämän vuoksi on tärkeää tarkistaa jalkineet sisätiloihin mennessä. Puhdistus onnistuu miedolla pesuaineella, vedellä ja esimerkiksi vanhaa tiskiharjaa apuna käyttäen.

Kenkien puhdistamisen jälkeen on muistettava huolellinen käsien pesu.

Tee kenkien desinfiointi puhdistamisen jälkeen

Kenkien sisäpinta muodostuu Mattilan mukaan usein ongelmaksi, jos kengät eivät hengitä tai jos jalat hikoilevat. Tällöin kengät kostuvat ja alkavat haisemaan.

– Kengät kostuvat jo neljän tunnin jalassa olemisen jälkeen ja niiden kuivuminen kestää jopa vorokauden. Tämän vuoksi on tärkeää, että jokaisella olisi 2–4 paria jalkineita. Kengät tulee aina valita käyttöön eri käyttötarkoituksen mukaan. Samoja jalkineita ei tulisi käyttää koko päivää.

Hikoileviin jalkoihin voi käyttää esimerkiksi vauvatalkkia tai hajunsuojasprayta, jota voi laittaa puhtaalle ja kuivalle iholle. Sukkien vaihto päivittäin on tärkeää.

Kenkien irrotettavat pohjalliset kannattaa nostaa kengistä pois päivittäin. Näin kengät saa puhdistettua niiden alta. Näin kengät ja pohjalliset myös kuivuvat ja tuulettuvat kokonaisuudessaan.

Mattilan mukaan halutessaan puhdistettuihin kenkiin voi lopuksi suihkauttaa jotain kengille tarkoitettua desinfiointiainetta. Kenkien desinfiointiaineita myydään ainakin apteekeissa ja hyvin varustelluissa kenkäkaupoissa.

– Kannattaa olla tarkka kengän materiaalin kanssa, ettei lähde liikaa desinfioimaan. Voi käydä niin, että hyvien ja käyttökelpoisten jalkineiden käyttöikä pienenee, saumat ja liimaukset alkavat repsottamaan.

Jotkut kengät voi nykyään pestä myös pesukoneessa pesupussissa.

– Suosittelen kuitenkin tarkistamaan, kestääkö kengän materiaali konepesun. Muuten voi käydä niin, että kengät alkavatkin mennä rikki esimerkiksi saumakohdista.

Jos kenkä on sisäpuolelta repaleinen, on suurempi vaara siihen, että se hiertää ihoa ja rikkoo sen.

– Tällöin ahkera kenkien desinfiointi voi koitua enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Jos kenkien säännöllinen puhdistaminen ja desinfiointi ei poista likaa ja hajuja kengistä, bakteeripesiksi muodostuneista kengistä kannattaa Mattilan mukaan luopua. Myös repaleiset ja kuluneet kengät tulee vaihtaa uusiin.

Lue lisää aiheesta Kotiliedestä: Puhdista kulahtaneet tennarit helposti – 5 keinoa, joilla annat kengillesi uuden elämän

X