närästys
Närästys on ikävä vaiva.
Terveys

Polttava närästys voi pilata parhaankin päivän – miten närästystä voi ehkäistä, ja milloin on syytä lähteä lääkäriin? Asiantuntija vastaa

Ihanat kesäkekkerit ja herkullinen grilliruoka voivat synnyttää polttelevan kipeitä muistoja. Närästyksestä ei tule kestokiusaa, kun muuttaa ruokalistaa ja suuntaa juhliin apteekin kautta.
Teksti: Virve Järvinen Kuvat: iStock

Roihuaako rinnan alla? Gastroenterologian erikoislääkäri Petri Pesonen Terveystalolta vastaa 10 kysymykseen, joita närästys ja sen oireet aiheuttavat.

1. Miltä närästys tuntuu?

”Närästys on polttava, korventava tunne ylävatsalla tai rintakehällä. Kipu voi tuntua myös ylempänä kaulalla. Osalla ihmisistä siihen liittyy hapan tunne suussa ja mahahappoa voi nousta suuhun saakka.

Närästyksen englanninkielinen sana ”heartburn” kuvaa hyvin kivun luonnetta: närästys voi tuntua sydänkohtaukseen liittyvältä rintakivulta. Koska närästys voi alkaa yllättäen ja tulla perusterveelle ihmiselle, se voi saada ihmisen hakeutumaan päivystykseen. Toisin kuin sydänoireet, närästys tulee yleensä levossa ja pahenee etukumarassa asennossa.

2. Mistä närästys johtuu?

Satunnainen närästys liittyy hetkiin, jolloin tulee syötyä liikaa mahaa ärsyttäviä ruoka-aineita. Kun närästys vaivaa vähintään kaksi kertaa viikossa, sen taustalla on yleensä refluksitauti.

Refluksitaudissa ruokatorven alasulkija ei toimi kunnolla, jolloin mahahappoa pääsee kulkeutumaan ruoansulatuskanavassa väärään suuntaan. Mahalaukku kestää hyvin mahahappoa, mutta ruokatorvessa se polttaa. Ruokatorven alasulkija on lihas, joka aukeaa normaalisti vain, kun ihminen nielaisee.

3. Miksi ruokatorven sulkijasysteemi pettää?

Tupakointi, tietyt ruoka-aineet ja tietyt lääkkeet heikentävät ruokatorven alasulkijaa. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvi, suklaa ja alkoholi, ja lääkkeistä osa astma- ja mielialalääkkeistä.

Kahvi ja suklaa voivat aiheuttaa närästysoireita.

Närästys voi olla seurasta esimerkiksi ihanasta kahvi- ja suklaahetkestä.

Ruokatorven alasulkijan on vaikea vastustaa liian suurta vatsaontelon painetta. Ylipaino, raskaudet, rankka voimaharjoittelu, kuorolaulu ja puhallinsoittimien soittaminen nostavat painetta. Alasulkija voi heikentyä rankan oksennustaudin tai hinkuyskän jälkimaininkeina.

Mahdollinen palleatyrä vaikuttaa ruokatorven sulkijamekanismiin. Siinä pieni osa mahalaukusta on työntynyt pallean yläpuolelle rintaonteloon, jolloin pallealihasten tuki ruokatorven alasulkijalle heikkenee. Palleatyrä paljastuu tähystyksessä. Useimmilla se on niin pieni, ettei se vaadi hoitoa.

Pienellä osalla ihmisistä ruokatorven alasulkija elää omaa elämäänsä ja aukeaa poikkeuksellisen herkästi. Syytä tähän ei tiedetä.

4. Voiko närästys olla allergista?

Närästys voi olla eosinofiilisen esofagiitin oire. Se on ruokatorven limakalvon tulehdussairaus, joka voi närästyksen lisäksi aiheuttaa nielemisvaikeuksia. Sen aiheuttajaa ei tiedetä, mutta se liittyy allergioihin. Useimmilla potilailla on ruoka-aine- ja hengitystieallergioita.

Eosinofiilista esofagiittia hoidetaan välttämisruokavaliolla, kortisonilla ja happoa vähentävillä lääkkeillä.

5. Miten voi itse helpottaa pahinta poltetta?

Mahahapon neutralointi vie pahimman poltteen. Periaatteessa kaikki ruoka ja juoma auttaa neutraloimaan happoa, mutta perinteisesti ihmiset ovat käyttäneet tähän piimää ja ruokasoodaa. Itsellä toimivat ruoat ja juomat löytyvät kokeilemalla.

Koska närästys pahenee makuuasennossa, kannattaa pysytellä jalkeilla ja lähteä vaikka kevyelle kävelylle. Yöksi on hyvä kohottaa sängyn päätyä tai ainakin laittaa patjan alle ylimääräisiä tyynyjä.

Apteekista ilman reseptiä saatavat antasidit ovat lääkkeitä, jotka neutraloivat mahahappoa. Niiden vaikutus alkaa vartissa ja kestää tunnin pari.

6. Mitä ruokia kannattaa välttää?

Kesällä närästys on tuttu vaiva, jos grillissä kypsennetään pelkkää lihaa, joka huuhdellaan alas oluella: mausteiset ja rasvaiset ruoat sekä alkoholi ja porejuomat närästävät.

Ruoka-aineita ei kannata kuitenkaan karsia heti kovalla kädellä, vaan kokemuksen kautta. Monelle sipuli, paprika, kaalit ja sitrushedelmät sopivat pieninä määrinä, mutta yhdessä suuren ruoka-annoksen kanssa ne voivat tehdä olon tukalaksi.

Lue myös: Se näkyy naamasta – näin elimistösi kertoo, että juot liikaa alkoholia

7. Voiko happolääkettä käyttää ennakkoon?

Mahahapon eritystä vähentävää lääkettä eli protonipumpun estäjää voi käyttää ennaltaehkäisyyn. Se kannattaa ottaa ajoissa, vähintään puoli tuntia ennen syömistä.

Protonipumpun estäjiä saa apteekista ilman reseptiä, ja niitä voi käyttää hyvin pari viikkoa eräänlaisena hoitokokeiluna. Jos oireet pysyvät sen ajan poissa, kyse on melko varmasti refluksitaudista.

8. Koska närästyksessä tarvitaan lääkäriä?

Vaikka hoitokokeilu veisi oireet, kannattaa hakeutua lääkäriin. Osa närästyslääkkeistä voi myös haitata esimerkiksi C-vitamiinin, raudan ja kalsiumin imeytymistä, ja lääkäri voi määrätä potilaalle paremmin sopivan lääkkeen. Jos lääkkeitä käyttää pitkään ja sen jälkeen lopettaa lääkkeet yhdellä istumalla, oireet voivat pahentua, sillä osalla ihmisistä äkillinen lopettaminen lisää mahalaukun hapontuotantoa. Lääkärin ohjeen mukaan otettua närästyslääkettä tulee käyttää säännöllisesti.

Närästyslääke voi peittää alleen jonkin muun, lääkärinhoitoa vaativan sairauden, varsinkin jos potilas on yli 50-vuotias. Lääkäriä tarvitaan, jos närästykseen liittyy hälyttäviä oireita: nielemisvaikeus, verioksentelu, kovat kivut rinnassa, laihtuminen ja kuumeilu.

9. Onko närästys vaarallista?

Närästys ei altista henkeä uhkaaville sairauksille. Se kannattaa hoitaa, sillä hoitamattomana se voi vaurioittaa ruokatorven limakalvoa, tehdä haavoja ja arpia ja pahimmillaan ahtauttaa ruokatorven. Astmapotilaalla haponnousu voi pahentaa astmaa.

Happaman mahanesteen nousu ei tunnu vain korventavana kipuna. Se voi aiheuttaa yskää, käheyttää äänen ja vaurioittaa hampaiden kiillettä.

10. Miten närästystä ehkäistään?

Normaalipaino ja oireita aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen ehkäisevät närästystä. Annoskoko kannattaa pitää maltillisena ja huolehtia säännöllisestä ateriarytmistä. Ruoka kannattaa kypsentää uunissa, keittää tai höyrystää eikä käristää pannulla.

Liikunta ja istumisen vähentäminen voivat helpottaa oireita. Tiukat vaatteet voivat pahentaa niitä.”

Asiantuntijana gastroenterologian erikoislääkäri Petri Pesonen, Terveystalo.

Juttu on julkaistu Annan numerossa 23/2022.

Kaksplus.fi: Närästys ja raskaus ovat ikävä mutta yleinen yhdistelmä – näin helpotat vaivaa

X