Terveys

Miltä ahdistus tuntuu? Tällaisia ovat ahdistuksen psyykkiset ja fyysiset oireet

Ahdistuksen tunne on luonnollinen ja normaali, jokaisen elämään kuuluva asia. Mutta miltä ahdistus tuntuu tarkkaan ottaen ja millaisia ahdistusoireet ovat? Kysyimme asiaa psykologilta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Psykologin mukaan on hyvä pohtia, mihin ahdistusoireet liittyvät.

Ahdistuksen tunne on luonnollinen ja normaali, jokaisen elämään kuuluva asia. Mutta miltä ahdistus tuntuu tarkkaan ottaen ja millaisia ahdistusoireet ovat? Kysyimme asiaa psykologilta.

Jokainen meistä tuntee joskus ahdistusta. Ja hyvä niin, sillä normaali, ohimenevä ahdistus saa meidät suunnittelemaan ja varautumaan tulevaan. Mutta miten ammattilainen kuvaisi sitä, miltä ahdistus tuntuu?

– Ahdistus on epämääräistä uhan tai vaaran tunnetta. Se voi linkittyä johonkin tiettyyn asiaan tai tilanteeseen tai olla laajempaa ja jäsentymätöntä. Ahdistukseen voi liittyä monenlaisia tunteita ja tuntemuksia, työterveyspsykologi Panu Aalto Mehiläisestä kiteyttää.

Ahdistusoireet ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä

Yleisiä ahdistuneisuuden aiheuttajia ovat esimerkiksi rahahuolet, parisuhdeongelmat, ongelmat muissa läheisissä ihmissuhteissa tai huoli omasta tai läheisen terveydestä.

Jos ahdistus on voimakasta ja jatkuvaa, eikä enää liity mihinkään tiettyihin asioihin tai tilanteisiin, puhutaan yleisestä ahdistuneisuudesta. Yleinen ahdistuneisuus voi olla merkki ahdistuneisuushäiriöstä, johon kannattaa hakea ammattiapua.

Ahdistus aiheuttaa sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita.

– Usein ihmiset kuvaavat henkisiä tuntemuksia hyvin samankaltaisesti, mutta fyysisissä oireissa on enemmän vaihtelua. Eli lopulta se, miltä ahdistus tuntuu henkisine ja fyysisine oireineen on hyvin yksilöllistä.

Miltä ahdistus tuntuu fyysisesti?

Ahdistus voi oireilla fyysisesti monella eri tavalla.

– Tyypillisimpiä ahdistuksen fyysisiä oireita ovat paineen tai puristuksen tunne rinnassa, poskien tai korvien kuumotus sekä erilaiset vatsaoireet, kuten perhoset vatsassa tai vatsanväänteet. Lisäksi ahdistukseen liittyy usein seurannaisoireita, kuten päänsärkyä, väsymystä ja uniongelmia, Aalto luettelee.

Aallon mukaan on myös hyvin tavallista, että ahdistus aiheuttaa niska-hartiaoireita. Ahdistus saattaa saada ihmisen jännittämään kehoaan, jolloin olkapäät nousevat kuin huomaamatta lihasten jännittämisen seurauksena ja niska-hartiaseudun verenkierto häiriintyy.

Ahdistunut nainen, joka kärsii niska-hartiakivuista. Miltä ahdistus tuntuu fyysisesti? Psyokologin mukaan usein esimerkiksi niska- ja hartiaoireilta.
Moni miettii jossain vaiheessa elämäänsä, miltä ahdistus tuntuu fyysisesti? Psykologin mukaan on hyvin tavallista, että ahdistus aiheuttaa niska-hartiaoireita.

Miltä ahdistus tuntuu psyykkisesti?

Ahdistuksen tarkoitus on pitää meidät varuillaan ja valmiina reagoimaan uhkaaviin tilanteisiin. Ei siis ole ihme, että ahdistuksen henkiset oireet ovat sellaisia, joiden kanssa on vaikea rauhoittua.

– Yleisimpiä ahdistuksen psyykkisiä oireita lienevät henkinen pahan olon tunne, uhkan ja vaaran tunteet sekä hermostuneisuuden tunteet.

Keskittyminen käsillä oleviin asioihin voi olla paljon tavallista vaikeampaa.

– Jos esimerkiksi henkilökohtaisessa elämässä on kriisi, sen aiheuttaman ahdistuksen takia voi olla vaikea saada pidettyä ajatuksia kasassa työpaikalla töitä tehdessä.

Ahdistuksen henkiset oireet vaikuttavat usein myös uneen.

– Ihminen saattaa herätä keskellä yötä miettimään keskeneräisiä tai ahdistavalta tuntuvia asioita, jotka silloin tuntuvat yleisesti vielä ahdistavammilta kuin muuten.

Miten ahdistusta voi ja kannattaa yrittää hillitä?

Aallon mukaan on hyvä yrittää tunnistaa, mihin ahdistusoireet liittyvät.

– On hyvä pyrkiä analysoimaan, mistä ahdistuksessa on kysymys ja mitä ahdistusta aiheuttavalle asialle voisi mahdollisesti tehdä. Lisäksi voi olla hyvä mahdollisuuksien mukaan pyrkiä ajallisesti rajaamaan murehtimista ja asioiden vatvomista esimerkiksi huolihetkien avulla.

Ahdistusta aiheuttavia asioita ei kannata yrittää vältellä. Jos kaikkea ahdistusta aiheuttavaa alkaa vältellä, se voi toimia hetken. Pidemmän päälle tällainen käytös kuitenkin vain lisää ahdistusta.

– Jos asioita alkaa rajata elämästä pois, voi käydä niin, että niille herkistyykin vielä lisää. Rohkaisisin ihmisiä kohtaamaan haastavalta tai ahdistavalta tuntuvia asioita ja hakemaan tarvittaessa siihen apua.

Miltä ahdistus tuntuu? Fyysisesti esimerkiksi perhosina vatsassa ennen esiintymistä.
Miltä ahdistus tuntuu? Ahdistusta kuvaillaan psyykkisesti usein esimerkiksi pahan olon, uhkan ja vaaran tunteena.

Näin tekemällä ahdistumistaipumuksesta ei pääse syntymään isompaa ongelmaa, joka pahimmillaan rajaa ihmisen elämää ja valintoja.

– Jos vaikka esiintymistilanteet tai sosiaaliset tilanteet aiheuttavat ahdistusta, saattaa ahdistusta välttelemällä ajautua esimerkiksi siihen, että jokin kiinnostava koulu jää käymättä tai koulutus hankkimatta, koska ei kykene tai uskalla mennä tekemään sellaisia asioita, joita oikeasti haluaisi. Siksi suosittelen ilman muuta hakemaan apua ahdistukseen, jos tuntuu siltä, että se on omassa elämässä ongelma.

Apua voi lähteä hakemaan alkuun esimerkiksi HUSin tuottamasta verkkopalvelusta Mielenterveystalosta löytyvällä ahdistuksen omahoito-ohjelmalla. Jos omahoito ei tehoa, kannattaa kääntyä ammattiavun puoleen.

Lue lisää aiheesta Kotiliedestä: Ahdistuneisuushäiriö piinaa työikäisiä: Näin ennaltaehkäiset ja hoidat ahdistusta

X