Terveys

Mindfulness-menetelmä lupaa lisätä keskittymiskykyä ja stressinhallintaa jo 8 viikossa

Mindfulness-Based Stress Reduction- eli MBSR-menetelmän sanotaan voivan auttaa muun muassa masennuksesta, ahdistuksesta ja uniongelmista kärsiviä. Se sopii myös ihmisille, jotka haluavat lisätä elämäänsä levollisuutta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Mindfulness MBSR -menetelmässä harjoitellaan muun muassa huomion kohdistamista yhteen asiaan, kuten hengitykseen.

Mindfulness-Based Stress Reduction- eli MBSR-menetelmän sanotaan voivan auttaa muun muassa masennuksesta, ahdistuksesta ja uniongelmista kärsiviä. Se sopii myös ihmisille, jotka haluavat lisätä elämäänsä levollisuutta.

Mindfulness on mielen kyky, jota kehittämällä voi saada lisää iloa elämäänsä, selkeyttä ajatuksiinsa ja apua vaikeuksiinsa.

– Mindfulness tarkoittaa suomeksi hyväksyvää tietoista läsnäoloa. Tietoisuutta siitä, mitä tässä hetkessä tapahtuu, ja sen hyväksymistä, että tämä sekunti on juuri tällainen, Mindfulness MBSR -kouluttaja Leena Pennanen sanoo.

Omaa tietoisen läsnäolon kykyään voi kehittää Mindfulness-Based Stress Reduction- eli MBSR-menetelmällä. Se perustuu ikivanhoihin meditaatio- ja joogaharjoituksiin, joiden toimivuus on todennettu tieteellisin menetelmin. Mistä menetelmässä oikein on kyse?

MBSR-menetelmä vaikuttaa aivoihin

Mindfulness MBSR -menetelmä on jo lähes 40 vuotta vanha. Sen kehitti Massachusettsin yliopiston professori Jon Kabat-Zinn, joka oli itse huomannut meditaatioharjoitusten hyödyt ja alkoi tutkia niiden vaikutuksia. Hän havaitsi, että tuloksia syntyi jo kahdeksan viikon mittaisella ohjelmalla.

Menetelmän hyödyt perustuvat siihen, että sillä on suoria fysiologisia vaikutuksia aivoihin. Meditointiharjoitukset esimerkiksi aktivoivat parasympaattista hermostoa, mikä tasaa sykettä ja verenpainetta, laskee stressihormonien tasoa ja parantaa ruoansulatusta.

– MBSR-menetelmä lisää ihmisen rentoutumiskykyä, stressinhallintaa, empatiakykyä ja resilienssiä eli kykyä palautua vaikeista tilanteista. Lisäksi siitä on apua masennuksen, ahdistuksen, uniongelmien, paniikkitilojen ja kroonisten kipujen hoidossa.

Koska MBSR-ohjelmassa harjoitellaan myös itsen ja muiden kuuntelemista, kommunikaatiotaidotkin voivat kehittyä.

Meditaation tarkoitus ei ole tyhjentää ajatuksia

MBSR-menetelmän peruspilareita ovat yksinkertaiset meditaatio- ja joogaharjoitteet. Harjoituksissa ei ole tarkoitus pystyä istumaan tuntia paikallaan ajattelematta mitään.

– Meditaatioharjoittaminen voi loppua lyhyeen kuin kanan lento, jos toiveena on, että pää tyhjenisi. Sen sijaan tavoitteena on oppia pitämään huomio vähän pidempään tietyssä asiassa, kuten hengityksen tai kehon havainnoinnissa ja aistimisessa. Sitä kautta alkaa syntyä keskittymiskykyä, eikä mieli ole enää yhtä levoton kuin aiemmin.

Kahdeksan viikon ohjelma sisältää ryhmätapaamisen kerran viikossa ja lisäksi omatoimisia 30–40 minuutin harjoituksia tehdään päivittäin.

– Tämä on se ”annostelu”, jota on eniten tutkittu ja jolla tulee varmasti tuloksia. Jos siihen ei pysty, voi aloittaa lyhyemmistä harjoituksista, mutta tulokset voivat olla silloin erilaisia. Onhan sekin eri asia, juokseeko ihminen 10 minuutin vai 3o minuutin lenkin.

Jos mindfulness-harjoituksia haluaa kokeilla omatoimisesti, Pennanen kehottaa lataamaan kehittämänsä mobiilisovelluksen. Mindfulness App Leena Pennanen  -sovellus sisältää ilmaisen viiden päivän harjoitusohjelman, jonka tekemistä voi jatkaa niin kauan kuin haluaa.

Mindfulnessilla ei ole tarkoitus vain lisätä tehokkuutta

Jos mindfulnessin avulla haluaa todella saada muutosta aikaan, kannattaa hakeutua kokeneen ja kouluttautuneen ohjaajan kurssille.

– Kaikenlaista voidaan liittää mindfulnessin alle. Kun kuulen ihmisten sanovan, ettei mindfulness vaikuta mihinkään, suurin syy siihen on todennäköisesti se, että mindfulness-kurssi on ollut jotain ihan muuta kuin sen nimi on antanut ymmärtää. Jos ohjaajalla ei ole vankkaa ammattitaitoa ja omaa kokemusta harjoittamisesta, niin tulokset saattavat jäädä laihoiksi, Leena sanoo.

Pennanen suhtautuu epäilevästi myös siihen, että yritykset käyttävät mindfulness-kursseja lisätäkseen ainoastaan työntekijöiden tehokkuutta.

– Toki ihmisestä voi tulla mindfulness-harjoitusten avulla parempi työntekijä, kun hänen stressinhallintataitonsa ja keskittymiskykynsä lisääntyvät, mutta lähtökohta on väärä. Ketäänhän ei voi pakottaa meditoimaan, vaan motivaation pitää lähteä kokonaan itsestään.

X