Terveys

Mineraalikivideodorantti testissä – onko luonnontuote turvallinen ja pitääkö se hienhajun poissa?

Mineraalikivideodoranttia myydään luonnontuotteena, vaikka se sisältää monien luonnontuotteiden ystävien deodoranteissa karttamaa alumiinia. Lue, mitä tuotteesta sanoo testaaja ja asiantuntija.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Mineraalikivideodoranteista on verkossa paljon keskustelua mutta vain vähän objektiivista faktatietoa.

Mineraalikivideodoranttia myydään luonnontuotteena, vaikka se sisältää monien luonnontuotteiden ystävien deodoranteissa karttamaa alumiinia. Lue, mitä tuotteesta sanoo testaaja ja asiantuntija.

Moni haluaisi nykyään vaihtaa alumiinia sisältävät markettien deodorantit alumiinittomiin luonnondeodorantteihin. Sijoittuuko alumiinia sisältävä, mutta hajusteeton ja luonnontuotteena myytävä deodoranttikivi näiden kahden ryhmän välimaastoon?

Testaaja: ”Mineraalikivideodorantti tekee ihosta silkkisen ja on varsin tehokas arkituote”

DeoCrystal Stick -deodoranttikivi

Olen aikoinani tutustunut mineraalikivideodoranttiin teini-iässä, jolloin yritin kesyttää sen avulla naamalleni ilmestyneitä finnejä. Muistan, että finnit eivät kadonneet kuin taikaiskusta, mutta kivi rauhoitti tehokkaasti ihoa.

Testattava mineraalikivideodorantti on reilun kympin maksava DeoCrystal Stick, joka lupaa pitää kainalot raikkaana 48 tunnin ajan. Kiven luvataan kestävän normaalikäytössä vähintään vuoden ajan.

Deodoranttikiveä kostutetaan veteen ja sivellään puhtaalle iholle. Ensimmäisillä käyttökerroilla tuntuu, että iholle ei tule mitään, olen selvästi tottunut markettien tökötteihin. Kainalot tulevat kuitenkin ihanan pehmeiksi ja hiki ei toden totta haise miltään. Koko kolmen viikon testijakson aikana hiki alkaa haista ainoastaan kerran. Silloinkin aloin epäillä, että olin vain sivellyt kiveä liian pienelle alueelle.

Erityisen iloinen olen siitä, että kiveä voi hieroa kainaloihin heti sheivaamisen jälkeen. Kirvelemisen sijaan se rauhoittaa ihoa. Jopa luonnonmukaiset ja täysin alumiinittomat deodorantit ovat saaneet kainaloni kirkumaan, jos olen levittänyt deodoranttia liian nopeasti sheivaamisen jälkeen.

Aivan erämaamatkailuun deodoranttikivi ei ehkä ole paras valinta. Se painaa paljon, saattaa mennä rikki pudotessa ja käyttöön tarvitaan aina vettä. Itseni kohdalla kuitenkin oikeastaan ainoa tuotteen käyttöintoa merkittävästi vähentävä asia on se, että mineraalikivestä on vaikea löytää objektiivista, tieteellistä faktatietoa. Ristiriitaisia tietoja löytyy senkin edestä blogeista ja keskustelupalstoilta.

Plussat:

+ Pitää hienhajun tehokkaasti poissa

+ Ei tahraa vaatteita

+ Kuivuu nopeasti eikä tahmaa kainaloita

+ Tekee ihosta miellyttävän pehmeän

+ Rauhoittaa ajeltua ihoa

+ Mahtava hinta-laatusuhde

Miinukset:

– Painaa paljon

­– Saattaa mennä rikki pudotessa

– Käyttöön tarvitaan vettä

– Objektiivista faktatietoa tuotteesta on vaikea löytää

Asiantuntija: ”Ei ole olemassa luonnollista tai synteettistä alumiinia”

Usein mineraalikivideodorantin alumiinista puhutaan luonnollisena alumiinina ja markettien alumiinia sisältävien deodoranttien alumiinista synteettisenä alumiinina. Tällaista ryhmäjakoa ei THL:n johtava tutkija Hannu Kivirannan mukaa voida tehdä.

– Ei ole olemassa luonnollista tai synteettistä alumiinia. Alumiini on alkuaine. Antiperspiranteissa ja deodoranteissa käytetään alumiinia sisältäviä yhdisteitä, joita on muokattu eri lailla, jotta niihin on saatu haluttuja ominaisuuksia, Kiviranta kertoo.

Antiperspiranteissa käytetään Kivirannan mukaan nykyään paljon alumiinikloorihydraatteja ja alumiinizirkonikloorihydraatteja, jotka muodostavat iholla geelimäisen saostuman hikirauhasen eteen ja täten fyysisesti hidastavat hien eritystä.

Toisilla alumiiniyhdisteillä, kuten ammoniumalumiinisulfaatilla, jota mineraalikivideodorantti on, on sen sijaan bakteerien kasvua ehkäisevä vaikutus.

– Ne siis estävät bakteerien tuottamien ja hieltä haisevien aineenvaihduntatuotteiden synnyn.

Alumiinia useammin ihoärsytystä aiheuttavat hajusteet ja säilöntäaineet

Kaikki yllä mainitut alumiiniyhdisteet voivat aiheuttaa herkällä iholla ärsytysoireita – siis myös mineraalikivideodorantti. Kuitenkin alumiinia useammin ihoärsytystä aiheuttavat Kivirannan mukaan muut deodoranteissa käytettävät aineet, kuten hajusteet tai säilöntäineet.

– Valitettavasti etukäteen on vaikea arvioida tuotteen aiheuttamaa ärsytystä, se selviää käytössä. Tietysti voi aina valita esimerkiksi hajusteettoman tuotteen ja täten jo etukäteen vähentää mahdollisuutta ihoärsytykseen.

Jos joku deodorantti aiheuttaa haittavaikutuksia, neuvoo Kiviranta lopettamaan tuotteen käytön.

– On hyvä muistaa, että myös luonnonkosmetiikan sisältämät ainesosat voivat aiheuttaa ärsytys- tai allergiaoireita.

Moni pelkää alumiinia sisältävien tuotteiden imeytyvän elimistöön ja aiheuttavan esimerkiksi rintasyöpää. Läpäisevätkö alumiiniyhdisteet ihon vai jäävätkö ne vain ihon pinnalle?

– Nykyisellään alumiiniyhdisteiden iholäpäisevyydestä on liian vähän tutkimustietoa, jotta esimerksiksi Euroopan komission kuluttajaturvallisuuden tieteellinen komitea olisi voinut tehdä riskinarviota siihen perustuen. Nykykäsitys on, että antiperspiranteissa tai deodoranteissa käytetyt alumiiniyhdisteet eivät helposti läpäise ihoa, Kiviranta linjaa.

Lue myös:

Alumiinittomat deodorantit testissä – yllätysvoittajaksi edullinen markettituote!

Eroon liikahikoilusta

Mistä pistävä hienhaju voi johtua? Tämän hiki kertoo terveydestäsi

Kiusana haisevat jalat? Näin vähennät jalkojen hikoilua – 6 vinkkiä

X