Terveys

Mistä alilämpö johtuu? Tunnista vakavan alilämmön oireet

Tavallinen flunssa ei saa ruumiinlämpöä laskemaan alilämmön puolelle. Alilämpö voi johtua kylmettymisestä tai esimerkikisi vakavasta sairaudesta, ja se aiheuttaa aina oireita.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

– Jos vointi on hyvä ja varsin oireeton, mutta mittari näyttää matalaa lämpötilaa, kannattaa mitata uudestaan, yleislääkäri Toni Vänni sanoo.

Tavallinen flunssa ei saa ruumiinlämpöä laskemaan alilämmön puolelle. Alilämpö voi johtua kylmettymisestä tai esimerkikisi vakavasta sairaudesta, ja se aiheuttaa aina oireita.

Oikea alilämpö aiheuttaa aina jonkinlaisia oireita. Jos ruumiinlämpö on tavallista matalampi, mutta olo on hyvä ja toimintakykyinen, silloin kyse ei ole varsinaisesta alilämmöstä.

– Mikäli ruumiinlämpösi on tavallisesti 37 astetta ja nyt mittari näyttää 36 astetta, kyse voi olla vain normaalista ruumiinlämmön vaihtelusta, yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta kertoo.

Ihmisen normaali lämpö liikkuu 35,8–37,8 °C välillä ja on keskimäärin 37 astetta. Ruumiinlämmössä on yksilöllisiä eroja.

Naisilla siihen vaikuttaa myös kuukautiskierto. Lämpö vaihtelee noin 0,5 astetta kierron mukaan. Korkeimmillaan kehon lämpö on kuukautiskierron keskivaiheella, kun munasolu irtoaa. Muulloin lämpö on matalampi.

Alilämpö voi olla mittausvirhe

Normaalin lämmönvaihtelun lisäksi tavallista matalampi ruumiinlämpö voi johtua mittausvirheestä.

– Usein mittari on ollut huonosti kainalossa tai mittari ei ole ollut riittävän luotettava, Vänni sanoo.

Flunssa ei aiheuta alilämpöä

Jos ruumiinlämpö laskee normaalista lämmöstä 1–2 astetta, alle 36 tai 35 asteeseen, muutos on jo merkittävä. Silloin ihminen on hypoterminen ja oireilee. Oireet vaihtelevat hieman tilanteesta riippuen.

– Jos hypotermia on akuutti eli johtuu esimerkiksi kylmään veteen putoamisesta, ruumiinlämpö laskee nopeasti ja toimintakyvyttömyys iskee äkkiä.

Mitä matalammaksi lämpö laskee, sitä enemmän toimintakyky heikkenee. Syke laskee, aineenvaihdunta hidastuu ja ihminen voi mennä tajuttomaksikin.

Hypoterminen tila voi syntyä myös vähitellen. Esimerkiksi anorektikko tai vanhus, joka on elänyt huonolla ravitsemuksella viileässä asunnossa eikä juurikaan liiku, voi muuttua alilämpöiseksi: aineenvaihdunta hidastuu ja energiaa ei enää riitä lämmöntuotantoon.

Joskus alilämpö voi johtua sairaudesta

Voimakas, pitkään kestänyt kilpirauhasen vajaatoiminta heikentää aineenvaihduntaa ja ruumiintoimintoja ja voi aiheuttaa alilämpöä. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivällä esiintyy aina myös muita oireita, kuten sykkeen hidastumista, väsymystä, turvotusta kasvoissa ja säärissä, mielentilan muutoksia ja muistihäiriöitä.

Myös verenmyrkytys tai jokin vakava sairaus, kuten keuhkokuume, voi saada ruumiinlämmön laskemaan.

– Tällöin puhutaan kuitenkin yleensä sairaala- tai tehohoitopotilaista. Tavallisessa flunssassa ruumiinlämpö ei laske.

Milloin alilämmön vuoksi pitää lähteä lääkäriin?

Alilämpö on jatkuessaan vaarallinen tila. Ihminen ei siedä kovin pitkään alilämpöä.

– Jos vointi on huono tai sekava, tärisyttää ja on paleltumia, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Etenkin, jos hypotermia iskee äkillisesti, on syytä päästä nopeasti hoitoon.

– Kun ruumiinlämpö laskee alle 34 asteeseen, tajunnantilassa alkaa esiintyä häiriöitä, tulee lihasvärinää ja myös arviointikyky heikkenee. Hypotermiasta kärsivä voi esimerkiksi alkaa riisua vaatteitaan, koska hänelle tulee kuuman tuntu.

Jos lämpötila laskee vielä alemmas, alle 30 asteeseen, tajuttomuus on todennäköistä. Jos lämmönlasku jatkuu yhä, lopulta sydän ja hengitys pysähtyvät.

Lue myös Kotilieden juttu: Paleltaa, muisti pätkii ja mieli maassa? Syynä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta 

X