Terveys

Mistä lyhyet ja niukat tai pitkät ja runsaat kuukautiset kertovat? Kysyimme asiantuntijalta

Kestävätkö kuukautisesi vain kolme päivää vai vuodatko kuin seula koko viikon? Kysyimme synnytysten ja naistentautien erikoislääkäriltä, mistä niukat ja lyhyet tai pitkät ja runsaat kuukautiset kertovat.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Kuukautiset kestävät yleensä 3–5 päivää. Joillakin kuukautisvuoto saattaa kuitenkin kestää esimerkiksi vain 2 päivää ja toisilla 7 päivää.

Lyhyet ja niukat kuukautiset voivat kieliä matalasta estrogeenitasosta

Jos kuukautiset ovat lyhyet ja niukat, on syynä asiantuntijan mukaan useimmiten matala estrogeenitaso.

– Kun kohdun limakalvoon ei kohdistu voimakasta estrogeenivaikutusta, kuukautiset jäävät niukemmiksi ja lyhyemmiksi, selittää synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Matala estrogeenitaso voi johtua Ahonkallion mukaan matalahormonisten ehkäisypillerien käyttämisestä tai lähestyvästä menopaussista. Myös alipaino voi romahduttaa estrogeenitason matalaksi.

– Rasvakudos on normaalisti naisilla yksi estrogeenin lähde. Jos nainen on hyvin laiha, rasvakudoksesta ei tule lainkaan estrogeeniä. Jo pelkkä rankka treenaaminen voi vähentää rasvakudosta ja vaikuttaa niin, että kuukautiset niukkenevat, Ahonkallio sanoo.

Kuukautiset kestävät yleensä 3–5 päivää

Kuukautiset kestävät yleensä 3–5 päivää. Joillakin kuukautisvuoto saattaa kuitenkin kestää esimerkiksi vain 2 päivää ja toisilla 7 päivää.

Pitkille ja runsaille kuukautisille useampia syitä

Pitkille ja runsaille kuukautisille on useita erilaisia syitä. Jos kuukautiskierto eli aika kuukautisten ensimmäisestä alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään on hyvin pitkä eli yli 35 päivää, ei kuukautiskierron aikana todennäköisesti tapahdu ovulaatiota.

– Kun ovulaatio puuttuu, kohdun limakalvoon kohdistuu pitkittynyt estrogeenivaikutus ilman keltarauhashormonia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kohdun limakalvo saattaa paksuuntua hyvinkin reheväksi ja kun vuoto lopulta alkaa, se voi olla hyvinkin runsasta ja kestää pitkään, Ahonkallio sanoo.

Ovulaation puuttumisen voivat aiheuttaa monet asiat. Yksi syy on kuitenkin yleisempi kuin muut.

– Ehdottomasti yleisin ovulaatiohäiriötä aiheuttava asia meillä länsimaisessa yhteiskunnassa on ylipaino ja siihen liittyvä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS.

PCOS voidaan todeta gynekologisella ultraäänitutkimuksella. Hyvä uutinen on, että PCOS on hormonihäiriö, jota voidaan hoitaa.

Jos taas kuukautiskierto on normaalipituinen eli 21–35 päivää pitkä, on todennäköistä, että kierron aikana tapahtuu ovulaatio.

– Jos kierrossa tapahtuu ovulaatio, kolmasosalla runsaat ja pitkät kuukautiset selittyvät jollakin kohtuperäisellä syyllä. Kohdussa voi olla esimerkiksi limakalvopolyyppi tai limakalvoa painava, hyvälaatuinen lihaskasvain eli myooma.

Jos tunnistat myooman oireita tai pohdit, voisiko polyyppi olla syynä runsaisiin ja pitkiin kuukautisiin, kannattaa asian kanssa marssia gynekologin pakeille.

Useimmiten syy pitkiin ja runsaisiin kuukautisiin ei selviä

Useimmiten syytä pitkiin ja runsaisiin kuukautisiin ei kuitenkaan saada selville.

– Useimmiten pitkät ja runsaat kuukautiset ovat niin sanotusti idiopaattiset eli niiden syytä ei tiedetä, Ahonkallio sanoo.

Vaikka syytä pitkään ja runsaaseen kuukautisvuotoon ei löytyisi, asia kannattaa ottaa puheeksi gynekologin kanssa, jos pitkä ja runsas vuoto häiritsee elämään. Runsaan vuodon vähentämiseen on nimittäin olemassa täsmähoitoja.

Lue myös:

Mistä tiedän ovuloinko? Opi tunnistamaan nämä ovulaation oireet

Toimittaja testasi kuukautispöksyjä ja vakuuttui: ”Pikkarit ovat melkein täysin kuivat”

Kutinaa alapäässä – auttaisiko probioottinen tamponi?

X