Terveys

Palan tunne kurkussa voi johtua yllättävistä syistä - tämän takia moni alkaa kärsiä globusoireesta keski-iässä

Aiemmin ajateltiin, että palan tunne kurkussa johtuu stressistä tai ahdistuksesta. Nykyään tiedetään, että oireen taustalla on monia syitä. Yleensä kyse on hyvänlaatuisesta ilmiöstä, mutta kipu, nielemisvaikeus tai oireiden paheneminen ovat syitä käydä lääkärissä.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Osa ihmisistä kokee huolet palan tunteena nielussa.

Aiemmin ajateltiin, että palan tunne kurkussa johtuu stressistä tai ahdistuksesta. Nykyään tiedetään, että oireen taustalla on monia syitä. Yleensä kyse on hyvänlaatuisesta ilmiöstä, mutta kipu, nielemisvaikeus tai oireiden paheneminen ovat syitä käydä lääkärissä.

Palan tunne kurkussa on monelle tuttu oire, joka on kuitenkin onneksi vain harvoin merkki mistään vakavasta.

HUSin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Pia Järvenpään mukaan menneisyydessä ajateltiin, että palan tunne kurkussa johtuisi ainoastaan stressistä ja ahdistuksesta. Nykyään tiedetään, että syyt niin kutsutun globusoireen taustalla ovat moninaisia.

– Nielussa tuntuva palan tunne, johon ei liity kipua, johtuu useimmiten lihasjännityksestä, limakalvojen kuivuudesta tai esimerkiksi nielussa olleen tulehduksen jälkeisestä limakalvojen ärsyyntymisestä. Osalla vaiva liittyy selvästi närästykseen. Joskus myös psykologiset tekijät, kuten stressi, voivat lisätä epämukavaa tunnetta nielussa.

Palan tunne kurkussa: lihasjännitys on tyypillinen syy globusoireelle

Kaulalla ja kurkunpäässä on lukuisia lihaksia, jotka jännittyvät herkästi esimerkiksi äänen kuormittumisen tai stressin seurauksena. Järvenpään mukaan yleisin globusoireen syy onkin lihasjännitys.

– Myös niska-hartiaseudun ja purentalihasten jännitystilat aiheuttavat monille palan tunnetta nieluun. Huono työergonomia edesauttaa lihasjännitysten kehittymistä.

Järvenpään mukaan palan tunne kurkussa voi aiheutua myös esimerkiksi limakalvojen kuivumisesta, liian vähäisestä vedenjuonnista, kuivasta huoneilmasta sekä tietyistä lääkkeistä. Koska limakalvot kuivuvat ja ohenevat myös iän myötä, moni alkaa kärsiä globusoireesta keski-iässä.

Joskus esimerkiksi nielun alueen infektio voi herkistää limakalvoja aiheuttaen ylimääräistä tunnetta nieluun.

– Myös allergioissa ja poskiontelontulehduksissa limaa valuu nieluun tavallista runsaammin, jolloin nielussa voi tuntua palan tunne tai limaklöntti. Silloin ihminen alkaa herkästi nieleskellä normaalia enemmän oireiden helpottamiseksi, mistä seuraa röyhtäilyä ja närästystä, hän sanoo.

Lue myös: Päänsärky tai tinnitus voi johtua leuan alueen jumeista – näin hierot ja rentoutat purentalihaksia kotona

Limakalvoja voi kosteuttaa juomalla runsaasti vettä

Järvenpään mukaan osa ihmisistä etsii oireisiinsa apua nenäsuihkeista tai allergialääkkeistä.

– Niiden käyttö kuitenkin kuivattaa limakalvoja entisestään, minkä seurauksena oireet usein vain pahenevat.

Miten globusoiretta sitten pitäisi hoitaa?

– Jos oireet johtuvat lihasjännityksestä, voi hierojalla käynnistä, venyttelystä ja työergonomian parantamisesta olla apua. Myös erityisesti hengitykseen, purentaan ja äänentuottoon keskittyvien lihasten hieronnasta eli voice massagesta on osalle hyötyä.

Limakalvojen kosteustasapainosta kannattaa huolehtia juomalla riittävästi vettä ja välttämällä runsasta kahvinjuontia.

– Nenän limakalvoja voi kostuttaa reseptivapailla apteekin keittosuola- ja öljyvalmisteilla, kurkunpään ja nielun limakalvojen kostutukseen voi käyttää vesipiippua. Moni saa niistä apua etenkin talvisin, jolloin hengitysilma on normaalia kuivempaa. Kotiin voi hankkia myös ilmankostuttimen.

Jos vaiva liittyy närästykseen, suosittelee Järvenpää välttämään esimerkiksi alkoholia, kahvia, suklaata, rasvaista ruokaa ja hiilihappojuomia.

– Myös pienet ateriakoot, sängynpäädyn kohottaminen ja ruokailun välttäminen useamman tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa voivat olla avuksi.

Globusoireelle on tyypillistä oireiden aaltoilevuus, ja se vaivaa osaa ihmisistä jopa vuosien ajan.

Jos palan tunteeseen kuitenkin liittyy kipua tai äänen käheytymistä, tulisi hakeutua lääkäriin. Myös oireiden paheneminen syödessä, ruoan takertuminen nieluun sekä tahaton laihtuminen viittaavat siihen, että kyse voi olla sairaudesta, kuten syövästä. Runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi lisäävät Järvenpään mukaan kaikkien pahanlaatuisten sairauksien riskiä.

– Lääkäri selvittää potilaalle tehdyllä haastattelulla, kaulan alueen tunnustelulla sekä nieluun ja kurkunpäähän katsomalla, voidaanko pahanlaatuiset sairaudet sulkea pois. Perustutkimukset ovat potilaalle kivuttomia.

Myös tieto siitä, ettei kyse ole yleensä mistään vakavasta, auttaa Järvenpään mukaan monia oireesta kärsiviä.

– Osa ihmisistä kokee huolet palan tunteena nielussa. Niiden aiheuttamaa lihasjännitystä voi hoitaa, mutta myös oman elämän stressitekijöiden tunnistaminen ja hoito voi helpottaa palan tunnetta.

Järvenpää muistuttaa, että palan tunteen ennuste on hyvä.

– Merkittävällä osalla palan tunne kurkussa poistuu ajan myötä itsestään.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Eikö palan tunne kurkussa lähde nielemällä tai rykimällä pois? Näin hoidat ikävää mutta yleistä vaivaa 

X