Terveys

Mistä pistävä hienhaju voi johtua? Tämän hiki kertoo terveydestäsi

Pistävä hienhaju voi paljastaa muutakin kuin sen, että deodorantti on pettänyt. Hien pistävä haju sekä hikoilun määrä voivat kertoa jopa yllättäviä asioita terveydentilasta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Hikoileminen voi olla merkki hyvästä kunnosta.

Pistävä hienhaju voi paljastaa muutakin kuin sen, että deodorantti on pettänyt. Hien pistävä haju sekä hikoilun määrä voivat kertoa jopa yllättäviä asioita terveydentilasta.

Jumpan jälkeen on normaalia, että kainaloissa on hikiläikät ja sukat ovat hiestä kosteat. Jokainen ihminen hikoilee kuitenkin päivän mittaan – ilman tehotreenejäkin.

Pistävä hienhaju saattaa kieliä stressistä

Hikirauhasia on kahdenlaisia: ekkriinisiä eli tavallisia hikirauhasia ja apokriinisiä eli isoja hikirauhasia. Tavallisten eli ekkriinisten hikirauhasten erittämä hiki ei haise juuri miltään, ja yleensä hiki tulee juuri näistä hikirauhasista. Jos sen sijaan olet ahdistunut ja stressaantunut, apokriiniset eli isot hikirauhaset aktivoituvat ja alkavat erittää pahanhajuista eritettä.

Myös pelon voi haistaa – sekin saa nimittäin isot hikirauhaset aktivoitumaan. Lisäksi jotkin lääkkeet ja ruoka-aineet, kuten valkosipuli, voivat saada hien haisemaan.

Hikoilu ei aina kerro rapakunnosta – jopa päinvastoin

Oletko aina luullut, että kunnon kohotessa hikoileminen vähenee? Tutkimustiedon perusteella tämä on harhaluulo. Japanilaistutkimuksen mukaan hyvä fyysinen kunto lisää hikoilua. Hyvässä kunnossa olevat ihmiset hikoilivat enemmän ja lisäksi he alkoivat hikoilla nopeammin.

Jos siis paitasi alkaa kostua jo lämmitellessä, miellä se positiiviseksi asiaksi.

Pistävä hienhaju voi johtua stressistä tai pelkotiloista.
Kunnon kohotessa hikoilukin yleensä lisääntyy. Pistävä hienhaju sen sijaan voi kieliä stressistä. © iStock

Alhainen verensokeri voi saada kylmän hien pintaan

Jos sinulle tulee kylmä hiki ja ihosi muuttuu kylmäksi ja nahkeaksi erityisesti niskasta ja hiusrajasta, syynä saattaa olla matala verensokeri. Korjaa tilanne nostamalla verensokeria syömällä tai juomalla jotain.

Raskaus tai menopaussi voi lisätä hikoilua

Hormonaaliset muutokset saattavat vaikuttaa radikaalisti hikoiluun. Esimerkiksi raskausaikana aineenvaihdunta kiihtyy ja verenkierto tehostuu – ja seurauksena saattaa olla myös tavallista voimakkaampaa hikoilua. Ja kukapa ei olisi kuullut kuumista aalloista? Menopaussin yksi tyypillisimmistä oireista on lisääntynyt hikoilu.

Suolainen hiki saattaa kertoa natriumvajeesta

Oletko juonut runsaasti vettä, mutta minimoinut suolan käytön? Natriumtasapaino on erityisen tärkeä aineenvaihdunnan toiminnan ja nestetasapainon kannalta. Jos hiestäsi jää otsallesi valkoisia raitoja tai silmään valunut hikipisara kirvelee, saattaa nestetasapainosi olla kunnossa, mutta elimistösi kaivata natriumia – eli käytännössä suolaa.

Runsas hikoilu voi olla vakavan sairauden ensioire

Esimerkiksi diabetes, sydänsairaudet ja syövät voivat aiheuttaa liikahikoilua. Runsas hikoilu ei aina johdu sairaudesta, mutta tietyissä tilanteissa liikahikoilun takia kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lähteet: Potilaan Lääkärilehti, Prevention, Reader’s Digest, Shape, Women’s Health

Lue myös:

Liikahikoilu voi olla syövän oire – Näissä tilanteissa hikoilun takia pitää mennä lääkäriin

Kiusana haisevat jalat? Näin vähennät jalkojen hikoilua – 6 vinkkiä

Miten paidasta saa pois hien hajun, nypyt tai hikiläikät? Näin huollat lempivaatteesi uuden veroiseksi

Alumiinittomat deodorantit testissä – yllätysvoittajaksi edullinen markettituote!

X