Terveys

Mistä tietää, ettei kosmetiikassa ole mikromuovia? Asiantuntija kertoo

Kosmetiikassa käytetään pieniä mikromuoveja tekemään esimerkiksi shampoon koostumuksesta maitomaisempi. Nämä alle 5 millimetrin pituiset muovihippuset huuhtoutuvat lopulta luontoon. Kysyimme asiantuntijalta, miten voi varmistaa sen, ettei omassa kosmetiikassa ole mikromuovia.

Teksti:
Elise Mäki
Kuvat:
Istock

Asiantuntijan mukaan shampoissa käytettävät mikromuovit voidaan korvata toisilla aineilla.

Kosmetiikassa käytetään pieniä mikromuoveja tekemään esimerkiksi shampoon koostumuksesta maitomaisempi. Nämä alle 5 millimetrin pituiset muovihippuset huuhtoutuvat lopulta luontoon. Kysyimme asiantuntijalta, miten voi varmistaa sen, ettei omassa kosmetiikassa ole mikromuovia.

Mikromuovit kosmetiikassa – mitä se tarkoittaa? Onko shampoossani mikromuoveja?

Mikromuoveja, eli tavallisesti alle 5 millimetrin pituisia muovihippusia, käytetään kosmetiikkatuotteissa, kuten shampoissa, hammastahnoissa, glitter-meikeissä, huulikiilloissa ja ihon kuorinta-aineissa. Osa niistä kulkeutuu lopulta meriin. Itä-Suomen yliopiston mukaan mikromuoveja on löydetty jopa Kallavedeltä.

Kuluttajan voi olla vaikeaa tietää, onko omassa lempituotteessa mikromuovia vai ei, sillä sitä ei merkitä pakkauksiin selkeästi.

– Melkein voi lähteä siitä, että mitä tahansa kosmetiikkaa käyttää, siinä on mikromuoveja mukana, kertoo Euroopan kemikaalivirasto ECHA:n riskienhallintayksikön päällikkö Matti Vainio.

Jotkin sovellukset, kuten esimerkiksi suomalainen CosmEthics listaa, onko tuotteessa käytetty terveydelle haitallisia ainesosia tai muovia. Jos haluaa olla aivan varma siitä, ettei tule huuhdelleeksi mikromuovia iholta mereen, kannattaa Vainion mukaan käyttää luonnonkosmetiikkaa.

Joutsenmerkityt tuotteet ja sertifioidut luonnonkosmetiikkatuotteet eivät saa sisältää mikromuovihelmiä. Tällainen sertifikaatti on esimerkiksi NATRUE.

Lue myös: Ihanaa luksusta ja edullisia löytöjä! Helli itseäsi luonnonkosmetiikalla – listasimme eri hintaluokkien helmet

Ovatko mikromuovit kosmetiikassa vaaraksi terveydelle?

Iholle jätettävän kosmetiikan mikromuovit eivät iholla aiheuta terveyshaittaa, Vainio kertoo.

Terveydelle haitalliset vaikutukset voivat syntyä sitä kautta, että mikromuovit saattavat päätyä ravintoketjun mukana ihmisen sisään, kun esimerkiksi muovia niellyt kala päätyy lautaselle. Suomen ympäristökeskuksen tutkija Outi Setälä kertoi aiemmin Annalle, että tätä todennäköisempi terveyshaitta syntyy siitä, että mikromuoveista peräisin olevat kemikaalit siirtyvät ravinnon mukana ihmiseen. Meressä mikromuovit voivat sitoa itseensä vesistöissä olevia haitallisia aineita, hän sanoo.

Osa mikromuoveista saadaan Vainion mukaan puhdistettua pois jätevesistä siten, että se siirtyy lietteeseen. Lietettä puolestaan käytetään pelloilla ja puistoissa lannoitteena, hän kertoo.

– Emme tiedä, mitä mikromuoville käy, kun se jää maahan. Yksi tutkimuksen kohde on se, voisivatko madot syödä muovikiteitä ja niiden kautta kulkeutua toisiin eliöihin ja lähteä sitä kautta ravintoketjuun.

Vainion mukaan asiaa on alettu tutkia, mutta tuloksia ei vielä ole saatu. Kun mikromuovia pääsee luontoon, sitä ei saada sieltä koskaan pois, hän sanoo.

– Siksi on parempi pysäyttää ongelma alkuunsa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Mikromuovi tunkeutui jo ihmisen verenkiertoonkin, mutta mitä sitten? Asiantuntija kertoo, mitä muovin terveyshaitoista tiedetään

Mikromuovit kosmetiikassa: Joutsenmerkityt tuotteet ja sertifioidut luonnonkosmetiikkatuotteet eivät saa sisältää mikromuovihelmiä. Tällainen sertifikaatti on esimerkiksi NATRUE.
Joutsenmerkityt tuotteet ja sertifioidut luonnonkosmetiikkatuotteet eivät saa sisältää mikromuovihelmiä. Tällainen sertifikaatti on esimerkiksi NATRUE.

Mikä on suurin mikromuovin lähde?

Pääsääntöisesti merten mikromuovikertymä syntyy siitä, että mereen joutunut muoviroska hajoaa vähitellen pieniksi osiksi, Vainio kertoo.

Muovi päätyy meriin esimerkiksi roskaamisen vuoksi. Merten muoviroskaa tulee Vainion mukaan enemmän kehittyvistä maista kuin Euroopasta, sillä jätehuoltomme on paremmalla tolalla.

– Esimerkiksi joissakin Aasian maissa ihmiset dumppaavat jokiin roskansa. Sitä kautta muovi pääsee valtameriin.

Maailman talousfoorumi kertoi sivustollaan Environmental Science & Technology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan 1o jokea kuljettaa meriin 88–95 prosenttia kaikesta merten sisältämästä muovista. Kahdeksan niistä on Aasiassa: Jangtse, Indus, Keltainenjoki, Hai He, Ganges, Helmijoki, Amur, Mekong. Kaksi muuta on Afrikassa: Niili ja Niger-joki.

Mikromuovit ovat osa muoviroskaamisen suurta ongelmaa. Suurin mikromuovin lähde on Vainion mukaan autonrenkaat. Kun ne kuluvat tien pintaa vasten, irtoaa pieniä muovinpaloja, jotka kulkeutuvat sadeveden mukana meriin. Lisäksi mikromuovia irtoaa esimerkiksi tekokuituisista kankaista.

– Muovilähteitä kartoitetaan paljon. Vasta ihan viime aikoina on herätty siihen, että mikromuovia tulee meriin. Se säilyy luonnossa satoja, jopa tuhansia vuosia.

Juttua varten on saatu lisäksi tietoa Teknokemian yhdistykseltä. 

Muut lähteet:  Echa, SYKE, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Teknokemian yhdistys, Cosmetics Europe.

X