Terveys

Mitä kuukautiskierto kertoo hedelmällisyydestä? Kysyimme asiantuntijalta

Paljastavatko kuukautiset, onko nainen hedelmällinen vai ei? Asiantuntijan mukaan kuukautiskierrosta voi päätellä joitain hedelmällisyyteen vaikuttavia asioita, vaikka tarkkaa vastausta hedelmällisyydestä ne eivät anna.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jos epäilet kuukautiskiertosi perusteella ovulaatiohäiriötä ja toiveenasi on raskaus, kannattaa asiasta keskustella gynekologin kanssa.

Paljastavatko kuukautiset, onko nainen hedelmällinen vai ei? Asiantuntijan mukaan kuukautiskierrosta voi päätellä joitain hedelmällisyyteen vaikuttavia asioita, vaikka tarkkaa vastausta hedelmällisyydestä ne eivät anna.

Pelkkä kuukautiskierto ei anna suoraa vastausta siihen, onko nainen hedelmällinen vai ei. Kuukautiskierto voi kuitenkin antaa osviittaa hedelmällisyydestä.

– Kyllä kuukautiskierrosta joitain hedelmällisyyteen vaikuttavia asioita voi päätellä, sanoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Näistä hedelmällisyyteen vaikuttavista asioista kuukautiset voivat antaa osviittaa:

Normaalin pituinen kuukautiskierto enteilee sitä, että ovulaatio tapahtuu

Normaali kuukautiskierron pituus eli kuukautisten alkamispäivien väli on 21–35 päivää.

– Jos kierto on pääsääntöisesti alle 35 päivää, ovulaatio todennäköisesti tapahtuu, Ahonkallio linjaa.

Raskaaksi tuleminen on mahdollista noin viiden päivän ajan munasolun irtoamisen eli ovulaation aikaan, joten ovulaation tapahtuminen on avaintekijöitä naisen hedelmällisyyttä kartoitettaessa. Ilman ovulaatiota raskaus ei voi alkaa spontaanisti.

Lue myös: Lääkäri määräsi nelikymppiselle Katarinalle masennuslääkkeitä – kyseessä olikin perimenopaussi: ”On tärkeää, ettei näiden asioiden kanssa jää yksin”

Pitkä kuukautiskierto voi olla merkki ovulaatiohäiriöstä

Kuukautiskierto voi paljastaa myös mahdollisen ovulaatiohäiriön.

– Jos kierto on pääsääntöisesti yli 35 päivää, ovulaatiota ei todennäköisesti tapahdu.

Ahonkallion mukaan yleisin ovulaatiohäiriötä aiheuttava asia länsimaisessa yhteiskunnassa on ylipaino, ja siihen liittyvä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS. Onneksi PCOS-oireyhtymää voidaan hoitaa. Aina ovulaatiohäiriöt eivät kuitenkaan johdu PCOS-oireyhtymästä.

Useimmiten ovulaatio voidaan saada ovulaatiohäiriöistä kärsiville naiselle aikaan ovulaatioinduktiolla eli munarakkulan kypsytyshoidolla. Ovulaatiota voidaan kuitenkin lähteä tavoittelemaan myös toisin tavoin siitä riippuen, mikä ovulaatiohäiriön aiheuttaa. Keinoista on aina suositeltavaa keskustella asiantuntijan eli gynekologin kanssa.

Kuukautiset ja hedelmällisyys liittyvät toisiinsa. Ovulaation puuttumisen syitä kannattaa lähteä selvittämään gynekologin pakeille.
Kuukautiset ja hedelmällisyys liittyvät toisiinsa. Ovulaation puuttumisen syitä kannattaa lähteä selvittämään gynekologin pakeille.

Lyhentynyt kuukautiskierto voi kieliä lähenevistä vaihdevuosista

Onko 29 päivän kuukautiskiertosi lyhentynyt pysyvästi muutamalla päivällä?

Kuukautiskierron pysyvä lyheneminen aikuisiällä voi olla merkki siitä, että on siirrytty transitioon eli niin sanottuun siirtymävaiheeseen, joksi kutsutaan noin 4–10 vuoden aikaa ennen kuukautisten loppumista. Transitiovaiheessa hedelmällisyys on jo selkeästi laskenut, sillä munasolujen laatu on alkanut huonontua.

– Jos esimerkiksi 35-vuotias nainen selvästi huomaa, että kierto on lyhentynyt, se voi kertoa siitä, että hedelmällisyys on lähtenyt laskuun.

Lue myös:

Mistä tiedän ovuloinko? Opi tunnistamaan nämä ovulaation oireet

Mistä lyhyet ja niukat tai pitkät ja runsaat kuukautiset kertovat? Kysyimme asiantuntijalta

Kuinka pitkään yhdistelmäehkäisypillereitä voi syödä putkeen? Asiantuntija vastaa

X