Terveys

Mitä tehdä, jos korvavaikku haisee pahalle tai on nestemäistä? Korvalääkäri vastaa

Korvavaha eli vaikku on välttämätön ja tarpeellinen osa korvan hyvinvointia. Millaista normaali korvavaha on? Entä mitä jos korvavaha haisee? Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad vastaa.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Korvavaha on normaalia, eikä sitä pidä poistaa.

Korvavaha eli vaikku on välttämätön ja tarpeellinen osa korvan hyvinvointia. Millaista normaali korvavaha on? Entä mitä jos korvavaha haisee? Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad vastaa.

Korvavahan tehtävänä on suojata korvakäytävän ihoa ja pitää korvakäytävät puhtaina. Normaalisti korvavaha kulkeutuu korvakäytävän suulle ja poistuu itsekseen.

Yleensä korvavaha on hieman kellertävää ja tahmaista vaikkua. Tahmea koostumus kerää tehokkaasti bakteereja ja epäpuhtauksia. Pidempään korvakäytävässä ollut vaikku on yleensä tummempaa.

Mutta mistä on kyse, jos korvavaikku haisee pahalle tai on hieman nestemäistä ja valuvaa? Millaista korvavahan kuuluisi olla?

– Se, millaista korvavaha on, on itse asiassa ominaisuus: osalla korvavaha on hilseilevää, osalla se on toffeemaista, savimaista, muovailuvahamaista, ja sitten se voi olla  myös löysää vahaa. Se, millaista korvavahan koostumus on, on monen tekijän summa. Se on yksilöllistä, erikoislääkäri Niklas Lindblad kertoo.

Entä jos korvavaikku haisee pahalle?

– Terveellä korvavahalla on oma ominaishajunsa, Lindblad muistuttaa.

– Haju ei absoluuttisesti merkitse mitään: se voi olla talirauhasen rasvainen haju.

Vahva haju voi olla merkki tulehduksesta.

– Tai se voi olla myös merkki huonosta tuuletuksesta, eli korvassa ei ilma kierrä ja korvavahaa on siellä niin sanotusti liikaa, ja siitä tulee ummehtunut haju. Kun lämpötila nousee, siitähän pöpöt tykkää.

Esimerkiksi korvatulppien tai nappikuulokkeiden säännöllinen käyttö voivat aiheuttaa sen, että ulospäin menevä korvavaha työntyy takaisin syvälle korvakäytävään, eikä korvakäytävä pääse tuulettumaan.

Korvakäytävää ei saa puhdistaa pumpulipuikolla.
Auts! Älä missään nimessä puhdista korvakäytävää pumpulipuikolla. Jos korvavaikku haisee pahalle, ja korvissa tuntuu kipua tai paineen tunnetta, käy lääkärissä.

Liikaa korvavahaa?

Ongelmia korvavahasta aiheutuu, jos sitä muodostuu normaalia enemmän tai se alkaa muusta syystä kertyä korvakäytävään vahatulpaksi ja aiheuttaa ärsytystä ja tukoksia korvakäytävässä.

Vahatulpan muodostuminen voi johtua muun muassa liian ahtaista korvakäytävistä, korvatulppien tai kuulokojeen käytöstä tai liian huolettomasta tai säännöllisestä vanupuikon käytöstä. Korvia ei kannattaisikaan putsata vanupuikolla lainkaan.

Korvavahan liuottamiseen ja vahatulppien ennaltaehkäisyyn on apteekista saatavilla korvatippoja ja -suihkeita.

Milloin korvavahan vuoksi pitää mennä korvalääkärille?

Jos korvavaikku on vetistä ja vihertävää, saattaa se olla merkki tulehduksesta.

– Kipu on aina merkki siitä, että pitää kääntyä lääkärin puoleen, samoin kuulon heikkous. Jos korvasta valuu märkäistä, vaaleankeltaista tai vaaleanvihreää eritettä, silloin kysymyksessä on todennäköisesti korvakäytävän ihotulehdus, mikä pitää käydä näyttämässä lääkärissä, Lindblad sanoo.

Jos olet työntänyt korvakäytävään jonkin esineen – kuten vaikkapa pumpulipuikon – ja korvasta tulee verta, kannattaa korva käydä näyttämässä lääkärillä vaurion laajuuden arvioimiseksi.

Hakeudu lääkäriin, jos:

  • Korva tukkeutuu äkillisesti.
  • Tukkeutumiseen liittyy huimausta, korvan kipua tai vuotoa.
  • Vahatulppa on ehtinyt aiheuttaa korvakäytävän tulehduksen: tulehduksen hoitoon tarvitaan reseptillä saatavia antibioottitippoja.

Lähteet: Womens Health,  Yliopistonverkkoapteekki.fi, Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad

X