Terveys

Mitä virtsan väri ja haju kertovat terveydestäsi? 13 merkkiä

Jos virtsan väri tai haju yhtäkkiä muuttuvat, syynä voi olla jokin terveysongelma. Useimmiten taustalla on kuitenkin syöty ruoka tai juotu juoma. Lue, mistä omituisen värinen tai hajuinen virtsa kertoo.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Virtsa heijastaa sitä, mitä ihmisen sisällä tapahtuu.

Jos virtsan väri tai haju yhtäkkiä muuttuvat, syynä voi olla jokin terveysongelma. Useimmiten taustalla on kuitenkin syöty ruoka tai juotu juoma. Lue, mistä omituisen värinen tai hajuinen virtsa kertoo.

Virtsan väri ja haju kertovat siitä, mitä sisälläsi tapahtuu.

Virtsan kautta kehosta poistuu kuona-aineita. Virtsa koostuu pääasiassa vedestä, ja lisäksi joukossa on ureaa eli virtsa-ainetta, suolaa, virtsahappoa, tiettyjä hormoneja ja lääkeaineenvaihdunnan tuotteita.

Useat eri tekijät, kuten juomat, ruoat, lääkkeet ja sairaudet vaikuttavat siihen, miltä virtsa näyttää ja haisee.

Selvitimme, mistä eri värit ja hajut virtsassa voivat johtua.

Virtsa värjäytyy monesta syystä

Normaalisti ihmisen virtsan väri vaihtelee vaaleasta ja kirkkaasta tummankeltaiseen. Sävy riippuu esimerkiksi vedenjuonnista.

Jos virtsan väri vaihtuu kellertävästä joksikin muuksi, syynä voi olla jokin sairaus. Useimmiten värjäytyminen kuitenkin johtuu ravinnosta.

1. Neonkeltainen

Räikeän keltainen virtsa liittyy useimmiten vitamiinien saantiin. B-vitamiini, erityisesti B-12-vitamiini, vaikuttaa virtsan väriin voimakkaasti ja voi värjätä pissan neonkeltaiseksi. Asiasta ei yleensä tarvitse huolestua.

2. Oranssi

Oranssi väri virtsassa voi johtua B2-vitamiinista, porkkanoiden syönnistä, lääkkeistä tai siitä, että ihminen kärsii nestehukasta.

Jos oranssin virtsan lisäksi kehossa alkaa näkyä oranssia sävyä myös muualla, kuten silmän valkuaisessa, syy voi olla maksassa. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

3. Punainen

Virtsan punaisuus voi olla merkki terveysongelmasta, mutta toisaalta syy voi olla myös harmiton: virtsa voi värjäytyä punaiseksi tyypillisesti punajuuren tai mustaviinimarjojen syömisestä.

Punajuuri värjää virtsan.
Punajuuri saa virtsan värjäytymään punertavaksi.

Punaisuus voi johtua myös virtsan joukkoon päätyneestä verestä. Naisilla virtsarakon äkillinen tulehdus tai kuukautiset ja miehillä siittimeen kohdistunut vamma ovat yleisiä syitä siihen, että virtsan joukkoon ilmaantuu verta. Myös veren hyytymistä estävät lääkkeet, solunsalpaajahoito ja verenvuototauti voivat aiheuttaa verivirtsaisuutta.

Jos virtsa on silminnähden punaista, eikä syynä ole ravinto tai esimerkiksi kuukautiset, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Nopea hoitoonhakeutuminen on tärkeää etenkin silloin, jos punaisen virtsan lisäksi selkä tai alavatsa kipuilevat tai kuume nousee.

4. Sininen tai vihreä

Sinisen ja vihreän sävyt virtsassa johtuvat usein lääkkeistä tai ravinnosta, kuten marjoista ja väriaineita sisältävästä elintarvikkeesta.

Jos virtsa ei kuitenkaan ala vähitellen näyttää normaalilta, ota yhteys lääkäriin.

5. Ruskea

Raparperi ja härkäpavut voivat värjätä virtsan ruskean sävyiseksi.

Raparperi voi värjätä virtsan.
Ruskea väri virtsassa voi johtua raparperista.

Punaruskean virtsan syy voi olla myös se, että virtsan seassa on verta.

Mikäli virtsan värjäytyminen ei selity ravinnolla eikä esimerkiksi kuukautisilla, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon.

6. Samean vaalea

Jos virtsa on vaaleaa mutta sameaa, syynä voivat olla munuaiskivet tai jokin tulehdus. Lääkärissä käynti on tällöin paikallaan.

7. Vaahtoava

Vaahtoava virtsa kertoo usein siitä, että virtsan joukossa on proteiinia. Taustalla voi olla munuaissairairaus, joten asiaa on syytä tutkia.

Virtsan vahva haju liittyy usein ruokavalioon

Kaikki tietävät, miltä virtsa tavallisesti haisee. Jos haju muuttuu voimakkaaksi tai epätavalliseksi, kannattaa tarkastella omia syömisiään ja juomisiaan. Joskus vahvanhajuinen virtsa voi kertoa myös terveyteen liittyvästä ongelmasta.

Seuraavat syyt saavat virtsan tyypillisesti haisemaan tavallista voimakkaammalta:

1. Et ole juonut riittävästi vettä

Virtsan haju on usein vahva, jos keho ei ole saanu tarpeeksi vettä. Vesi laimentaa virtsaa, ja jos sen saatavuus on heikentynyt, virtsa on tujumpaa.

2. Sinulla on virtsatietulehdus

Virtsarakon tai virtsaputkentulehdus voi saada virtsan haisemaan inhottavalta. Pelkkä vahva haju kuitenkaan harvoin kertoo virtsatietulehduksesta, sillä tulehdukseen liittyy myös muita oireita.

3. Olet juonut kahvia

Jos ihminen on juonut kahvia, virtsassakin on kahvin aromi. Ei tarkkaan tiedetä, miksi juuri kahvi vaikuttaa virtsan hajuun niin selvästi.

Kahvi vaikuttaa virtsan hajuun.
Kahvikupillisen jälkeen virtsassa on usein kahvimainen haju.

4. Olet syönyt sipulia

Valkosipuli ja sipuli saavat paitsi hengityksen, myös pissan haiskahtamaan.

5. Olet syönyt parsaa

Myös parsa on tyypillinen ruoka-aine, joka muuttaa virtsan hajua. Aivan kaikilla ihmisillä näin ei kuitenkaan käy.

Parsa saa virtsan haisemaan.
Monilla ihmisillä parsan syöminen vaikuttaa virtsan hajuun.

6. Sinulla on diabetes tai jokin muu sairaus

Makea haju virtsassa voi kertoa diabeteksestä. Myös suolistosairaudet, kuten Chronin tauti, voivat vaikuttaa virtsan hajuun.

Jos epäilet virtsan hajun liittyvän sairauteen, ota yhteys lääkäriin.

Lähteet: Prevention, Self, Terveyskirjasto, WebMD

Lue myös:

7 tehokasta kotikonstia virtsatietulehduksen oireiden hoitoon

Hollywood-tähti Kate Winsletin rohkea esiintulo: ”Minäkin kärsin virtsankarkailusta”

Kuukautiskipujen tai epämääräisten alavatsaoireiden syynä myooma? Tunnista kasvaimen oireet

X