Terveys

Miten lopettaa kuorsaus? Univalmentaja arvioi hoitokeinot tennispallokikasta hammaskiskoihin

Voisiko nukkumisasennon tai tyynyn vaihto auttaa kuorsaamiseen? Pitäisikö hankkia kuorsausvyö? Univalmentaja ja sairaanhoitaja Anna-Mari Aronen arvioi kuorsauksen hoitokeinot.

Teksti:
Essi Kähkönen
Kuvat:
iStock

Kuorsauksesta on haittaa vähintään kuorsaajan kanssa nukkuvalle.

Voisiko nukkumisasennon tai tyynyn vaihto auttaa kuorsaamiseen? Pitäisikö hankkia kuorsausvyö? Univalmentaja ja sairaanhoitaja Anna-Mari Aronen arvioi kuorsauksen hoitokeinot.

Mistä kuorsaus johtuu?

Nukahtaessa kurkun seudun lihakset rentoutuvat ja kielen sekä pehmeän suulaen kudokset painuvat taaksepäin. Kuorsatessa ilman kulku ylähengitysteissä ahtautuu. Pehmeän suulaen, kielen ja nielun takaosan välinen tila pienenee ja alkaa väristä. Nielu toimii tavallaan soittimena.

Samalla kun nielun ja kurkun alueen lihakset nukkuessa rentoutuvat, leuka painuu taaksepäin. Juuri tuo leuan taaksepäin painuminen pitää kuorsaamista yllä jopa koko yön.

Kuinka moni kuorsaa?

Aikuisista melkein puolet kuorsaa joskus. Kuorsaaminen on miehillä huomattavasti yleisempää kuin naisilla. Tosin myös lapset voivat kuorsata.

Iän myötä kuorsaaminen tapaa lisääntyä. Taipumus kuorsaukseen on usein periytyvää. Taaksepäin vetäytyvä alaleuka ja ylipaino lisäävät taipumusta kuorsaukseen.

Mitä haittaa kuorsauksesta on?

Sosiaalinen, usein parisuhteeseen liittyvä haitta on tärkein syy, jonka vuoksi kuorsaajat hakeutuvat hoitoon tai etsivät apua omahoitokonsteista. Kuorsaaminen ei siis läheskään aina tuota ongelmia itse kuorsaajalle, vaan hänen kumppanilleen.

Kuorsaaminen tuottaa kuorsaajalle usein häpeää. Kuorsaaja ei ehkä uskalla lähteä esimerkiksi yökylään sukulaisille tai työmatkalle, jossa on yhteismajoitus.

Kuinka yleistä uniapnea on kuorsaajilla?

Yleinen harhaluulo on, että jokaisella kuorsaajalla olisi uniapnea. Todellisuudessa arviolta vain noin joka kymmenennellä kuorsaajalla on unenaikaisia hengityskatkoksia. Kuorsata voi siis myös ilman terveyshaittoja.

Sen sijaan jokainen, jolla on hoitamaton uniapnea, myös aivan varmasti kuorsaa. Kovan kuorsaajan kannattaa sen vuoksi hakeutua lääkäriin ja pyytää lähete uniapneatutkimuksiin.

Mistä uniapnean tunnistaa?

Uniapnean merkki ovat yölliset, eripituiset hengityskatkokset. Ne huomaa parhaiten vieressä nukkuva. Hengitysääni häviää joksikin aikaa eikä rintakehä kohoile. Usein hengityksen alkaessa uudelleen syntyy voimakas korahdusääni.

Yksin asuvan voi olla vaikea tunnistaa uniapneaa, sillä hengityskatkoksiin ei välttämättä herää. Lääkäriin on hyvä lähteä, jos uni ei tunnu virkistävän. Voimakas ja toistuva päiväväsymys on usein uniapnean merkki.

Vaarallista uniapnea on sen vuoksi, että hengityskatkokset altistavat sydän- ja verisuonisairauksille sekä aivohalvauksille.

Keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa hoidetaan ylipainehappilaitteella, johon kuuluu kasvoille asetettava maski. Tärkeää on, että laitetta ja maskia käytetään joka yö, vaikka monen on aluksi vaikeaa totutella maskiin ja laitteen suhisevaan ääneen.

Laite puhaltaa paineistettua ilmaa nukkujan hengitysteihin ja estää hengityskatkokset. Hoidon voi aloittaa vain lääkärin määräyksestä.

Miten lopettaa kuorsaus kotikonstein?

Alkoholi ja rauhoittavat lääke­aineet rentouttavat nielua ja ylähengitysteiden lihaksia ja edesauttavat kuorsausta. Niin ikään esimerkiksi tukeva ilta-ateria ja ylipaino vaikuttavat kuorsausalttiuteen.

Oma-avuksi voi kokeilla ainakin näitä konsteja: koeta saada paino hallintaan, syö illalla kevyesti ja liiku säännöllisesti. Lisäksi alkoholinkäyttö on tärkeää säätää kohtuulliseksi.

On myös hyvä harjoitella nukkumaan kylkiasennossa. Apua voi olla sopivan korkuisesta tyynystä – sellaisesta, joka nostaa päätä hieman kohoasentoon.

Lue myös: Mikä auttaa kuorsaukseen? Ylipainoiselle jo muutaman kilon painonpudotus voi tuoda merkittävän avun

Auttaako nenäsuihke kuorsaukseen?

Tukkoinen nenä pakottaa hengittämään suun kautta, mikä voi aiheuttaa kuorsausta. Tällöin apu voi hetkellisesti löytyä avaavista nenäsumutteista. Niiden vaikuttava aine ksylometatsoliini supistaa nenän limakalvon verisuonia ja vähentää turvotusta nielun ja nenän alueella.

Avaavat nenäsuihkeet siis avaavat jonkin verran nenänielun ilmateitä, jolloin nenän kautta hengittäminen helpottuu.

Avaavat nenäsuihkeet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön, ja niiden liikakäyttö vain pahentaa tukkoisuutta. Tukkoisesta nenästä kärsivä kuorsaaja voi hyötyä myös nenähuuhtelukannun tai öljypohjaisten, kosteuttavien nenätippojen käytöstä.

Toimiiko kuorsausvyö tai tennispallo selässä?

Jos kuorsaus liittyy selällään nukkumiseen, kannattaa kokeilla kuorsausvyötä tai vanhaa tennispallokikkaa. Kuorsausvyössä on takana kohouma, jonka vuoksi selällään nukkumisesta tulee epämukavaa, ja nukkuja kääntyy kyljelleen. Saman asian ajaa yöpaidan selkämykseen ommeltu tennispallon puolikas.

Hiljentääkö kuorsauskisko kuorsaajan?

Kuorsaukseen ja myös lievään uniap­neaan auttaa tutkitusti yksilöllinen hammaskisko. Potilaan omaan hampaistoon istuva kisko pitää alaleuan eteenpäin työntyneenä, jolloin tila kielen takana suurenee, nenänielun värähtely vähenee ja hengitystiet pysyvät avoimina.

Yksilöllisiä kiskoja valmistavat monet hammaslääkärit. Markkinoilla on myös tehdasvalmisteisia hammaskiskoja. Ne ovat tuntuvasti yksilöllisiä kiskoja halvempia, mutta eivät istu käyttäjänsä suuhun niin hyvin kuin yksilölliset kiskot.

Loppuuko kuorsaus, jos poistaa nielurisat?

Nielurisaleikkauksesta hyötyvät ne kuorsaajat, joilla risat ovat poikkeuksellisen kookkaat. Kaikille kuorsaajille leikkaus ei siten ole oikea hoitomuoto.

Netissä on lisäksi paljon vinkkejä kuorsauksen ehkäisyyn. On vaikea sanoa, mikä kikoista toimii tai mikä ei. Se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Toki halutessaan voi testata useampaakin kikkaa.

Milloin kuorsaus on syy lähteä lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa lähteä, jos kuorsaus on jatkuvaa ja se häiritsee parisuhdetta tai perhearkea. Etenkin siinä vaiheessa lääkärissä on syytä käydä, jos uni ei virkistä ja päivä­­väsymyksestä on tullut jatkuva riesa.

Asiantuntijana univalmentaja, sairaanhoitaja Anna-Mari Aronen, Terveystalo

X