Terveys

Miten punkki poistetaan oikein, ja mitä sen jälkeen on tehtävä? Lue lääkärin neuvot

Apua, ihossani on punkki! Lue lääkärin ohjeet siitä, mitä punkin poistamisessa on otettava huomioon ja milloin punkin pureman takia on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Pinsetit eivät ole paras väline punkin poistamiseen.

Apua, ihossani on punkki! Lue lääkärin ohjeet siitä, mitä punkin poistamisessa on otettava huomioon ja milloin punkin pureman takia on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Punkki on kesän ikävä riesa. Asiantuntijan mukaan kauhuun ei kuitenkaan ole aihetta.

Lue myös: Punkkirokote kannattaa ottaa jo kevättalvella – moni ottaa liian myöhään, harmittelee asiantuntija

– Punkkien ja niiden puremien suhteen ei tarvitse olla hysteerinen. Jos punkin levittämät taudit todetaan varhaisessa vaiheessa, ne voidaan hoitaa tehokkaasti, yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta rauhoittelee.

Esitimme Vännille 10 kysymystä punkeista.

1. Miten punkki pitää poistaa?

– Varovasti. Punkkia poistaessa on tärkeää muistaa, että punkkia ei saa puristella, eikä sen poistamisessa saa käyttää rasvaa, voita tai mitään muitakaan aineita. Niiden käyttö voi saada puutiaisen tyhjentämään vatsansa sisällön ihoon, mikä lisää tartuntariskiä. Tärkeää on ottaa punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihon pintaa ja vetää punkki ihosta ylöspäin suuntautuvalla, tasaisella liikkeellä.

2. Millä punkki kannattaa poistaa?

– Apuvälineitä punkin poistoon on saatavilla runsaasti apteekeista. Apuvälineitä saattaa löytyä jopa ihan marketeista ja pienemmistäkin kaupoista ja puodeista kesäaikaan. Ohjeet kunkin välineen käyttöön tulevat välineen mukana. Kaikista parhaita välineitä punkin poistoon ovat muun muassa punkkipihdit ja punkkilasso. Kunnollisella välineellä punkin poisto on helppoa. Pinsetit voivat olla punkin poistoon vähän huonot, sillä niillä punkkia puristaa herkästi jopa hieman liikaa.

3. Mitä jos punkista jää osia ihoon?

– Infektioriski saattaa kasvaa hieman, mutta mitään sen ihmeellisempää ei tapahdu, vaikka punkin poistaisi huonosti ja se jäisi puoliksi ihoon. Yleensä nekin pienet jämät, jotka ihoon jäävät, tulevat itsekseen pois.

4. Kuinka tärkeää punkin nopea poistaminen on?

– Punkki olisi hyvä poistaa mahdollisimman nopeasti sen huomaamisen jälkeen. Mitä pidempään punkki on kiinni, sitä suurempi infektioriski on. Jos punkki sattuisi kantamaan borrelioosia, myös riski sen tarttumiseen kasvaa.

Lue myös Kaksplussan juttu: Näin suojaat lapsesi punkeilta, puutiaisaivokuumeelta ja borrelioosilta

5. Jos apuvälineitä ei ole saatavilla, kannattaako punkin poistamista kokeilla käsin?

– Punkkia ei kannata jättää iholle makoilemaan edes yhdeksi päiväksi. Jos muita apuvälineitä ei ole päivän aikana saatavilla, punkki kannattaa irrottaa pienillä pinseteillä. Käsillä punkin poistaminen on viimeinen vaihtoehto.

Miten punkki poistetaan? Varovasti. Punkkia poistaessa on tärkeää muistaa, että punkkia ei saa puristella, eikä sen poistamisessa saa käyttää rasvaa, voita tai mitään muitakaan aineita. 
Miten punkki poistetaan? Varovasti. Punkkia poistaessa on tärkeää muistaa, että punkkia ei saa puristella eikä sen poistamisessa saa käyttää rasvaa, voita tai mitään muitakaan aineita.

6. Miten punkki hävitetään?

– Poistetun punkin voi huuhtoa alas wc-pöntöstä, mutta vain wc-paperiin käärittynä. Kuolleen punkin voi heittää roskiin.

7. Mitä punkin poistamisen ja hävittämisen jälkeen on muistettava?

– Pelkkää punkin puremaa ei tarvitse hoitaa kuin pesemällä ja putsaamalla poistokohta. Putsaamiseen paras on puhdas, juokseva vesi. Myös desinfiointiainetta voi käyttää putsaamiseen. Puremiskohtaa on seurattava punkin poistamisen jälkeen. Pääsääntöisesti puremakohdan reunalle tulee aina pieni punoitus. Se on normaalia.

8. Mitä tauteja punkinpuremasta voi seurata?

– Suomessa punkit levittävät lähinnä borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta eli puhekielessä puutiaisaivokuumetta. Tietyillä alueilla borrelioosia on enemmän: saaristossa ja rannikkoalueilla. Puutiaisaivokuumetta taas esiintyy eniten Ahvenanmaalla, rannikkoalueella, Lappeenrannan seudulla, Turun ja Kotkan saaristossa sekä muun muassa Kemin saaristoalueella.

Puutiaisaivokuume on kohtalaisen harvinainen, punkin pureman kautta leviävä virusinfektio. Siihen on olemassa rokote. Jos asuu alueella, jossa on paljon puutiaisaivokuumetta, rokotteen ottaminen kannattaa.

Borrelioosi taas on borrelia-bakteerin aiheuttama infektiosairaus, joka sekin leviää punkin pureman kautta. Sitä vastaan ei ole rokotetta, mutta jos infektio todetaan, se voidaan hoitaa antibiooteilla. Kaikki punkit eivät kanna borrelia-bakteeria ja vaikka punkki kantaisikin bakteeria, se ei välttämättä tartu ihmiseen.

9. Milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle?

– Jos puremakohtaan tulee punainen, pyöreä rinkula, joka laajenee pikkuhiljaa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Tällöin kyseessä on todennäköisesti primääri borrelioosi, joka on helppo hoitaa suun kautta otettavalla, 2–3 viikon antibioottikuurilla. Jos pelkkä punoitus puremiskohdassa jatkuu yli viikon, kannattaa myös tässä tapauksessa käydä puremiskohtaa näyttämässä lääkärissä.

Jos pureman jälkeen tulee epämääräisiä oireita, kuten kuumetta, lihaskipua, väsymystä ja päänsärkyä, kannattaa hakeutua lääkäriin, jotta voidaan tutkia, onko kyseessä mahdollisesti puutiaisaivokuume, jota hoidetaan oireiden mukaisesti.

10. Miten punkin puremilta voi suojautua jatkossa?

– Vaatevalinnat ovat ensisijaisen tärkeitä. Pitkähihaiset paidat ja housut sekä lahkeiden laittaminen sukanvarsien sisään suojaavat hyvin punkeilta. Täytyy kuitenkin muistaa, että suojautumisesta huolimatta päivittäinen punkkitarkastus on erittäin tärkeä.

Lue myös Kotilieden juttu: Vältä punkki ihossa – tiedätkö, missä punkki majailee ja miten suojaudut?

X