Mainos

Miten suojata iho auringolta?

Teksti: Anna.fi

UVA-säteet voivat tunkeutua syvälle ihon sidekudokseen asti. Ne ovat ensisijainen syy immuunivasteen heikkenemiseen ja kroonisiin auringon aiheuttamiin vaurioihin, kuten ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen.
 
UVB-säteet voivat tunkeutua orvaskeden alimpiin kerroksiin asti. Ne ovat pääasiallinen syy ihon palamiseen, DNA-vaurioihin ja ihosyövän syntyyn.

Miten suojata iho säteiltä

• Vältä pitkäaikaista altistumista auringolle klo 11–15 säteilyn ollessa voimakkainta, ja vältä oleskelua suorassa auringonpaisteessa.
• Käytä aurinkosuojatuotteita runsaasti ennen aurinkoon menoa ja lisää niitä kahden tunnin välein – erityisesti hikoilun, uimisen tai kuivaamisen jälkeen.
• Pidä vauvat ja alle 3-vuotiaat lapset poissa suorasta auringonvalosta.
• Huomioi ihotyyppisi.
• Liiallinen auringolle altistuminen on vakava terveysuhka, erityisesti pikkulapsille. Käytä tuotteita, joiden suojakerroin on suuri, ja käytä suojaavaa vaatetusta, päähinettä ja aurinkolaseja.
• Ihon kuorinnan ja laserhoidon jälkeen sekä lääkityksestä johtuvan valolle herkistymisen aikana on syytä välttää aurinkoa ja käyttää tuotteita, joiden suojakerroin on erittäin suuri (50+).

UV-säteiden vaikutus ihoon

Aallonpituuden kasvaessa sekä ihoon tunkeutuvan säteilyn määrä että penetraation syvyys kasvavat vastaavasti. Kun aallonpituus on 300 nm kyse on UVB-säteilystä, josta 10 % pääsee ihon tyvisolukerrokseen asti.

Voimakkaasti punoitusta aiheuttavat UVB-säteet ovat suurin syy DNA-vaurioihin ja tavallisimpaan akuuttiin valovaurioon, auringonpolttamaan (erythema solare). Ne aiheuttavat myös orvaskeden muutoksia kroonisen valovaurion yhteydessä.

Ihoa kuormittavan UVB-säteilyn määrä riippuu maantieteellisistä tekijöistä, kuten leveysasteista ja korkeudesta merenpinnasta (esim. vuoristo- ja rannikkoalueet) sekä vuorokauden ajasta ja ilmansaasteiden määrästä. Erityisesti otsonikerroksen oheneminen on johtanut UVB-säteilyn lisääntymiseen.

UVB-säteily heikentää immuunivastetta paikallisesti vahingoittamalla Langerhansin soluja, jotka vastaavat antigeenien esittelystä orvaskedessä. Langerhansin solut reagoivat UV-säteilyyn poistumalla orvaskedestä. Immunologiset tutkimukset pitkäkestoiselle UVB-säteilylle altistuneilla henkilöillä osoittavat lisäksi systeemistä immuunivasteen heikkenemistä. Uskotaan, että immuunijärjestelmään vapautuu tällöin orvaskeden sarveissoluista immuunivastetta heikentäviä tekijöitä.

UVA-säteet tunkeutuvat syvälle sidekudokseen asti ja aiheuttavat verinahassa muutoksia, jotka voivat johtaa pysyviin vaurioihin, kuten ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen (”photoageing”). Lisäksi soluja vahingoittavien vapaiden radikaalien muodostuminen johtuu etupäässä niistä. 

X