Hormoniton ehkäisy: näin toimii – vai toimiiko?
Kuparikierukka on ainoa varma hormoniton ehkäisykeino.
Terveys

Moni pelkää hormonaalisen ehkäisyn aiheuttavan syöpää ja hedelmättömyyttä – toimiiko hormoniton ehkäisy?

Hormonaalisen ehkäisyn sivuvaikutuksista keskustellaan paljon ja yhä useampi on kiinnostunut hormonittomasta ehkäisystä. Mutta millaisia vaihtoehtoja on tarjolla ja kuinka luotettavia erilaiset hormonittomat ehkäisymenetelmät ovat? Kysyimme asiantuntijalta.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Hormonaaliseen ehkäisyyn kohdistuu nykyään paljon pelkoja ja ennakkoluuloja. Siksi monet naiset ovat kiinnostuneet kokeilemaan täysin hormonittomia ehkäisymenetelmiä.

Hormonaalisen ehkäisyn sivuvaikutukset pelottavat

Muutama vuosi sitten kohuttiin yhdistelmäehkäisypillereiden aiheuttaneen kuolemaan johtaneita laskimotukoksia eli veritulppia. Viimeksi kohua on herättänyt Sanna Heikkisen väitöstutkimus, jonka mukaan hormonikierukan käyttö suurentaa rintasyövän riskiä.

– Laskimotukoksista tehtiin mediassa isompi ja laajamittaisempi ongelma kuin mitä se todellisuudessa on. Lisäksi täytyy muistaa, että pelkkää keltarauhashormonia sisältäviin ehkäisymuotoihin eli minipillereihin ja hormonikierukkaan laskimotukokset eivät liity millään tavalla. Kohuttu väitöstutkimus taas on saanut asiantuntijoilta todella paljon kritiikkiä. Se oli kyselytutkimus ja rekisteritutkimus. Eli siinä ei pystytty sulkemaan pois niitä monia ja monia muita vaikuttavia tekijöitä, jotka vaikuttavat rintasyöpäriskiin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio Oulun Terveystalosta sanoo.

Ahonkallion mukaan jopa kolmasosa naisista pelkää, että hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa hedelmättömyyttä.

– Se on täysin aiheeton pelko, Ahonkallio sanoo.

Vakavia sivuvaikutuksia enemmän pelätään kuitenkin hormonaalisten ehkäisymenetelmien melko vaarattomia haittavaikutuksia, jotka lähtevät, kun valmisteen käyttö lopetetaan.

– Eniten pelätään lihomista. Toisiksi pelätyimpiä sivuvaikutuksia ovat mielialavaikutukset ja kolmanneksi seksuaaliset haittavaikutukset eli haluttomuus.

Vain kuparikierukka on varma hormoniton ehkäisykeino

Suomessa markkinoilla olevia hormonittomia ehkäisykeinoja ovat kuparikierukka, kondomit ja ehkäisyvaahdot sekä hedelmällisyystietokone.

Hedelmällisyystietokoneella raskauden ehkäisy perustuu ruumiinlämmön mittaamiseen ja koneen arvioon hedelmällisistä päivistä, joina raskaaksi tuleminen olisi mahdollista, ja niin sanotuista varmoista päivistä, joina ehkäisyä ei tarvita. Laite itsessään ei siis ehkäise, vaan raskauden ehkäisy hedelmällisyystietokonetta käytettäessä perustuu joko pidättäytymiseen tai kondomin käyttöön.

– On erittäin kuvaavaa, että laitetta kutsutaan hedelmällisyystietokoneeksi, vaikka sitä käytetään ehkäisyyn. Oikeasti sillä on helpompi yrittää tulla raskaaksi kuin estää raskautta, Ahonkallio arvioi.

Raskauden ehkäisyn tehokkuusmittarina käytetään Pearlin indeksiä, jonka luku tarkoittaa sitä, kuinka monta naista sadasta kyseistä ehkäisyä käyttävistä tulee vuodessa raskaaksi.

– Hormonaalisen ehkäisyn Pearlin indeksi on suunnilleen 0,3. Varmimman hormonittoman ehkäisykeinon eli kuparikierukan indeksi on jo tuplat eli 0,6 raskautta vuodessa. Mutta sekään ei ole vielä paljon. Hedelmällisyystietokoneen indeksi on 24 ja ehkäisyvaahtojen 30, Ahonkallio luettelee.

Kondomin Pearlin indeksiä nostaa vääränlainen käyttö. Lisäksi vakituisessa parisuhteessa kondomin käyttö unohtuu helposti.

– Jos kondomia käytettäisiin tismalleen oikein, vain kaksi naista sadasta tulisi raskaaksi vuodessa. Mutta etenkin vakituisissa parisuhteissa, joissa seksiä on aktiivisesti ja sitä on myös spontaanisti, kondomi saattaa jäädä usein jopa kokonaan käyttämättä. Siksi raskaaksi tulee vuodessa jopa 15 naista sadasta, jos vakituisessa parisuhteessa on ehkäisynä ainoastaan kondomi.

Mikäli raskaus ei ole tervetullut, Ahonkallio suosittelee pysyttäytymään ainoassa varmassa hormonittomassa ehkäisyssä eli kuparikierukassa – tai valitsemaan hormonaalisen ehkäisyn.

– Vakiintuneessa parisuhteessa elävälle, jolle raskaus ei olisi katastrofi, voin suositella myös muita hormonittomia ehkäisymenetelmiä kuin kuparikierukkaa.

Kupari- ja hormonikierukka liikkuvat samoissa hinnoissa

Kaikkein kustannustehokkain ehkäisymenetelmä on viiden vuoden kierukka. Sekä hormonittoman kuparikierukan että hormonikierukan hinta liikkuu 150 euron tuntumassa. Kuparikierukka aiheuttaa kuitenkin monille naisille vuoto- ja kipuongelmia, joiden takia se saatetaan joutua poistamaan ennen viiden vuoden tulemista täyteen. Synnyttämättömille naisille ongelmia ilmaantuu useammin kuin synnyttäneille.

– Synnyttämättömiltä naisilta varmaan ainakin 30 prosentilta kuparikierukka joudutaan poistamaan sen takia, että kuukautisista tulee niin runsaat ja kivuliaat. Kipuja saattaa ilmetä kuparikierukan asettamisen jälkeen myös muulloin kuin kuukautisten aikana, esimerkiksi yhdynnässä. Hormonikierukka ei aiheuta näitä ongelmia. Se vähentää kuukautisvuotoja ja niihin liittyviä kipuja, Ahonkallio sanoo.

Lue myös:

Pillerit, kierukka vai kondomi? Näin löydät itsellesi sopivan ehkäisyn

Jälkiehkäisypilleri on hormonipommi – onko jälkiehkäisyn käyttäminen terveysriski? Asiantuntija vastaa

Sterilisaatio – piuhat poikki tai solmuun

X