Terveys

Mortonin neurooma voi yllättää korkokenkiä käyttävän – päkiäkipu tuntuu joskus kuin sähköiskulta

Mortonin neurooma saattaa syntyä, kun jalkapöytäluiden välissä oleva hermo jää puristuksiin. Asiantuntijat neuvovat, miten vaivaa kannattaa hoitaa.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Mortonin neurooma voi helpottaa kengän riisumisella.

Mortonin neurooma saattaa syntyä, kun jalkapöytäluiden välissä oleva hermo jää puristuksiin. Asiantuntijat neuvovat, miten vaivaa kannattaa hoitaa.

Kipua, tunnottomuutta tai sähköiskulta tuntuvia pistoksia päkiässä? Kyseessä voi olla Mortonin neurooma, joka oireilee päkiän alapinnalla, kolmannessa ja neljännessä varpaassa ja niiden tyvessä.

– Neurooman voi aiheuttaa pinnetila näiden kyseisten varpaiden jalkapöydänluun välisen siteen alla, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Sampo Auro selventää.

Usein ensioire siitä, että Mortonin neurooma saattaisi olla kehittymässä, on päkiäkipu kapealestisiä jalkineita kuten korkokenkiä käytettäessä. Kipu helpottaa kengän riisumisella ja varpaita kipristelemällä.

– Käytännössä neuroomassa ei ilmaannu koskaan mitään silmämääräisesti havaittavaa muutosta, Auro sanoo.

Lähes kaikki, joille kehittyy Mortonin neurooma, ovat naisia

Mortonin neurooma ilmenee tyypillisesti naisilla: peräti 90 prosenttia oireilevista on naisia. Tavallinen potilas on keski-ikäinen, mutta joskus neuroomaa esiintyy myös nuorilla aikuisilla. Lapsilla sitä ei esiinny lainkaan.

Neurooman saaminen on kohtuullisen yleistä, mutta kuitenkin harvinaisempaa kuin esimerkiksi vaivaisenluu, joka on klassinen syy tulla jalkakirurgin vastaanotolle.

– Neuroomaa ilmenee ahtaita, korkeakorkoisia kenkiä käyttävien lisäksi ammateissa, joissa ollaan paljon kyykyssä varpaat yliojentuneina, ortopedi ja jalkateräkirurgi Antton Palomäki kertoo.

Joskus myös erilaiset jalkaan kohdistuneet vammat tai raskaus altistavat neurooman puhkeamiselle.

Mortonin neurooma oireilee päkiän aluella.
Mortonin neurooma oireilee päkiän alapinnalla, kolmannessa ja neljännessä varpaassa ja niiden tyvessä.

Mortonin neurooman hoito: leikkaus viimeisenä hoitokeinona

Mortonin neurooma voidaan hoitaa leikkauksella, mutta leikkaushoito on kuitenkin viimeinen vaihtoehto. Suomessa leikkauksia tehdään arviolta pari sataa vuodessa.

Ensisijaisesti suositaan muunlaista hoitoa. Mortonin neurooman muut hoitomuodot ovat tilavat jalkineet sekä pohjallinen, jossa on poikittaisen holvin tuki eli päkiäpelotti. Myös fysioterapiaa kannattaa hyödyntää apukeinona.

Jos nämä konstit eivät toimi, moni hyötyy kortisonipistoksista.

Mutta voiko Mortonin neurooma todella parantua kokonaan ilman leikkausta, vai onko esimerkiksi pohjallisissa ja kenkävalinnoissa kyse vain kipujen lievittämisestä?

– Pinnetila tuskin häviää, mutta puristuksen tai muun aiheuttajan poistamisen jälkeen oireet valtaosalla lievittyvät ja osalla katoavat, Antton Palomäki sanoo.

– Joillakin vaiva jatkuu kuitenkin kaikista hoitomuodoista huolimatta hankalana, jolloin useimmiten päädytään leikkaushoitoon, Sampo Auro toteaa.

Mortonin neurooman vaikeusasteet vaihtelevatkin paljon potilaiden välillä.

– Toisella saattaa maratonin jälkeen olla vartin kipeä jalka. Toinen taas ei voi tehdä tarjoilijan työtään, kun joka askel sattuu, Auro korostaa.

Lievästäkin oireilusta kärsivän kannattaa hakea ammattiapua, jotta yhdessä ortopedin kanssa voidaan keskustella juuri itselle sopivista hoitomuodoista ja Mortonin neurooma saadaan kuriin.

Lue myös: Plantaarifaskiitti oireilee usein salakavalasti aamuisin – tunnista piinallisen kantapääkivun syyt ja hoida vaivaa oikein

X