Terveys

Munuaissyöpä on yleisempi miehillä kuin naisilla, mutta elintavat vaikuttavat – kysyimme lääkäriltä, millaisesta sairaudesta on kyse

Suomessa havaitaan vuodessa vajaa 1000 uutta munuaissyöpätapausta. Kysyimme syöpätauteihin erikoistuneelta lääkäriltä, millainen sairaus munuaissyöpä on.
23.7.2019 Teksti: Kia Toivanen Kuvat: iStock

HYKS Syöpäkeskuksen osastonylilääkäri Katriina Peltolan mukaan munuaissyöpä tulee naisille keskimäärin harvemmin kuin miehille.

– Munuaissyöpä on 7. yleisin syöpä miehillä ja 9. yleisin syöpä naisilla, hän kertoo.

Munuaissyöpä Suomessa

Vajaa 1000 uutta tapausta (2016)

  • 570 miestä
  • 410 naista

Naisten yleisimpiä syöpiä ovat rintasyöpä, suolistosyöpä sekä kohtusyöpä.

Munuaissyöpään sairastuu tavallisimmin keski-iän ylittänyt: Peltolan mukaan sairastuneet ovat yleensä 60–65 vuotiaita. Esimerkiksi tiettyjä ihosyöpiä tavataan vastaavasti etenkin nuorilla aikuisilla.

Omilla elintavoilla on vaikutusta sairastumisen riskiin

– Munuaissyövän riskitekijöitä ovat tupakointi, ylipaino ja hoitamaton verenpainetauti. Mutta läheskään kaikilla sairastuneilla ei ole mitään näistä tekijöistä, Peltola toteaa.

Tauti ei ole helppo tunnistettava, sillä yli 50 prosenttia löydetyistä syövistä on ollut täysin oireettomia. Peltola kertoo, että jos oireita on ollut, ne ovat yleensä kylkikipua, lämpöilyä sekä verta virtsan joukossa.

Lue myös: Johtuuko melanooma aina auringosta ja 4 muuta kysymystä melanoomasta

Munuaissyöpä löydetään usein sattumalta

Usein munuaissyöpä löydetään sattumalta.

– Noin 50 prosenttia munuaissyövistä löytyy sattumana jostain muusta syystä tehdyssä kuvannassa, Peltola kertoo.

Kuvaus on voitu järjestää joidenkin muiden sairauksien poissulkemiseksi tai toteamiseksi, jolloin huomataan, että munuaisessa on kasvain.

Leikkaus on paras hoitokeino

Munuaissyöpä hoidetaan leikkaushoidolla. Sädehoitoa tai solunsalpaajia eli sytostaatteja ei munuaissyöpätapauksissa käytetä.

– Perinteiset solunsalpaajat eivät tehoa, sädehoitokin melko huonosti, Peltola toteaa.

Jos sairastuneelta löytyy etäpesäkkeitä, voidaan hoidossa käyttää täsmälääkkeitä. Ne estävät syöpäkasvainten uudisverisuonten kasvua, jolloin taudin etenemistä saadaan estettyä. Myös uudet, immunologiset syöpähoidot ovat tehokkaita edenneen munuaissyövän hoidossa. Niissä vaikutetaan elimistön omaan puolustusjärjestelmään.

Usein leikkauksessa joudutaan poistamaan koko munuainen. Vaikka toinen munuainen poistettaisiin, ei se kuitenkaan Peltolan mukaan vaikuta suuresti elämään.

– Yhdellä munuaisella pärjää hyvin, ja paluu normaaliin elämään on täysin mahdollista, Peltola toteaa.

Jäljellä olevaa munuaista ei tule kuitenkaan kuormittaa – esimerkiksi runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö ei ole hyväksi. Myös hoitamaton verenpainetauti kuormittaa munuaista.

Lue myös: Stressi nostaa salakavalasti verenpainetta – näin suojaat kehoasi vaaralliselta verenpaineelta

Toipumisennuste yleensä melko hyvä

Syöpäkeskuksen osastonylilääkäri Katriina Peltolan mukaan leikkaushoidolla tähdätään parantumiseen, ja suurimmalla osalla tämä onnistuu. Paljon riippuu kuitenkin siitä, missä vaiheessa munuaissyöpä todetaan.

– Osa taudeista todetaan jo edenneessä vaiheessa, ja silloin puhutaan kroonisesta sairaudesta.

Munuaissyöpään sairastuneista noin 70 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

– Ennusteeseen vaikuttaa hyvin keskeisesti se, onko sairaus paikallisesti munuaisessa – jolloin ennuste on jopa 90 prosentin luokkaa – vai edennyt esimerkiksi verisuoniin. Edenneen, leikkaushoitoon soveltumattoman, kroonisen syövän ennustekin on huomattavasti parantunut uusien lääkkeiden myötä.

Lue myös

Suosittelemme