Terveys

Hammasharjassa voi piillä infektioriski – lääkäri kertoo, millaisten tautien jälkeen hammasharja tulisi laittaa vaihtoon

Onko lääkärisi kehottanut sinua vaihtamaan hammasharjasi sairastumisen jälkeen? Toivottavasti, sillä vanha hammasharja on oiva kasvualusta erilaisille bakteereille ja viruksille.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Milloin olet viimeksi vaihtanut hammasharjasi?

Onko lääkärisi kehottanut sinua vaihtamaan hammasharjasi sairastumisen jälkeen? Toivottavasti, sillä vanha hammasharja on oiva kasvualusta erilaisille bakteereille ja viruksille.

Tavallisesti hammasharja kehotetaan vaihtamaan kolmen kuukauden välein. Joskus myös tiuhempikin tahti on hyväksi.

Vaihtamattomassa hammasharjassa voi nimittäin kyteä ikävä bakteeripesäke, etenkin, jos harjalla on pessyt hampaita ollessaan sairaana.

– Enimmäkseen hammasharjassa liikkuu ruoansulatuskanavan ja hengitystien pöpöjä. Jos itse on sairastunut tarttuvaan infektiotautiin, hammasharja olisi hyvä vaihtaa hoidon yhteydessä tai sen jälkeen, kertoo Terveystalon hammaslääkäri Ville Saarenpää.

Hammasharja vaihtoon antibioottikuurin jälkeen

Saarenpään mukaan esimerkiksi noroviruksen aiheuttaman vatsataudin jälkeen hammasharja olisi syytä laittaa vaihtoon. Tavallisen flunssan kohdalla harjan vaihtaminen ei sen sijaan ole tarpeen, vaikka siitä ei ole lääkärin mukaan haittaakaan.

Vanhasta harjasta olisi suositeltavaa luopua myös tilanteessa, jossa tautia on hoidettu antibiooteilla. Esimerkkinä tästä on muun muassa angiina.

– Suosituksena on, että hammasharja laitetaan vaihtoon pari päivää antibioottikuurin aloittamisesta, Saarenpää ohjeistaa.

Säilytä hammasharjaa oikein

Pöpöjen leviämistä voi ehkäistä parhaiten säilyttämällä hammasharjaa oikein.

Paras säilytyspaikka hammasharjalle on peilikaappi, jossa harja on pystypäin omassa mukissa ja erossa muiden perheenjäsenien hammasharjoista. 

– Oleellista on, että hammasharjan säilyttää kuivana. Silloin mikrobit eivät menesty ja ne säilyvät hengissä vain muutamia tunteja. Harja kannattaa myös säilyttää selkeästi muista erillään – varsinkin, jos on infektiotauteja liikkeellä.

Lisäksi Saarenpää muistuttaa yhdestä perussäännöstä: hammasharjaa ei tulisi koskaan jakaa muiden ihmisten kanssa.

– Hammasharja on aina henkilökohtainen. Jos käyttää samaa harjaa jonkun toisen kanssa, silloin tartuttaa kaikki mahdolliset pöpöt myös toiseenkin.

Hammasharjan vaihto on tärkeä keino ehkäistä pöpöjen leviämistä perheessä.
Perheessä hammasharjat olisi hyvä pitää erillään, jotta liikkeellä olevat pöpöt eivät pääse leviämään.

Lue myös: 

Muhiiko sinunkin sähköhammasharjassasi bakteeripesäke? Näin huolehdit sähköhammasharjan hygieniasta

Hampaiden kuluminen voi tuntua jomottavana kipuna – lääkäri kertoo, miten hampaiden eroosio syntyy ja miten sitä voi ehkäistä

Jopa 90 prosenttia ei käytä hammaslankaa niin kuin pitäisi – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

X