Terveys

Näin onnistut siitepölyallergian hoitamisessa – lääkäri kertoo

Kevät saapuu vauhdilla, kuten myös monia piinaava siitepölykausi. Allergiaoireet saa onneksi kuriin antihistamiineilla ja nenäsumutteilla, mutta mitä allergialääkkeiden hankinnassa pitäisi huomioida? Kysyimme asiaa allergologilta.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Siitepölyallergian hoitoon tepsii parhaiten kortisonipohjainen nenäsumute.

Kevät saapuu vauhdilla, kuten myös monia piinaava siitepölykausi. Allergiaoireet saa onneksi kuriin antihistamiineilla ja nenäsumutteilla, mutta mitä allergialääkkeiden hankinnassa pitäisi huomioida? Kysyimme asiaa allergologilta.

Nenää kutittaa, silmiä kirvelee ja kurkkua kuristaa – siitepölyallergia kiusaa. Mutta miten valita oikeanlainen allergialääke?

Allergologi Péter Csonkan mukaan sopivan allergialääkkeen valinta riippuu sekä lääkkeen vaikuttavasta aineesta että siitä, haluaako oireita lääkitä paikallisesti vai suun kautta otettavilla tableteilla.

– Siitepölyallergiassa käytetään erilaisia lääkkeitä. Suun kautta otettavat antihistamiinit hoitavat allergisia oireita ympäri kehoa, Csonka selventää.

Antihistamiineja löytyy useampaa lajia

Antihistamiinit jaetaan vaikuttavien aineiden perusteella vanhan polven ja toisen polven antihistamiineihin. Vanhan polven antihistamiinit sisältävät väsyttäviä aineita. Suomessa niitä on myynnissä ainoastaan yksi.

– Jos otat sellaista, niin et voi mennä ajamaan edes autoa. Se väsyttää myös lapsia. Lääke ei ole sen tehokkaampi kuin muut.

Sivuoireiden karttamiseksi kannattakin suosia toisen polven antihistamiineja, jotka Csonkan mukaan eivät sisällä lainkaan väsyttäviä aineita.  Vaikuttavien aineiden lisäksi allergialääkkeen valintaan vaikuttaa myös se, missä muodossa lääkkeen haluaa ottaa.

– Nestemäisten lääkkeiden säilyvyys on paljon huonompi – avattuna ne menevät huonoksi tietyssä ajassa. Jos on vaikea niellä, niin vaihtoehtona on suussa hajoavat tabletit.

Kortisonipohjainen nenäsumute tehoaa allergiaan

Antihistamiinien lisäksi allergiaoireita voidaan hoitaa paikallisesti muun muassa nenäsumutteilla ja silmätipoilla. Tehokas nenäsumute on Csonkan mukaan kortisonipohjainen. Pitkäaikaisessa silmätippojen käytössä suositellaan tulehdusta lievittäviä tuotteita.

– Lääkkeettömänä hoitona voi käyttää nenän huuhtelukannua, jos sellaisesta tykkää, Csonka lisää.

Oirelääkkeiden lisäksi Csonka korostaa siedätyshoidon tehoa. Hänen mukaansa allergista nuhaa hoitavien ja lääkkeitä määräävien lääkäreiden kuuluisikin tarjota siedätyshoitoa yhtenä hoitomuotona.

– Siedätyshoito muuttaa elimistön immuunivastetta niin, ettei tarvitse enää yhtä paljon oirelääkkeitä. Siedätyshoito on tärkeää. Sen sijaan on yksilöllistä, kannattaako siedätyshoitoa aloittaa.

Hoitamaton allergia saattaa oireilla astmana

Allergiaa kannattaa aina hoitaa, sillä Csonkan mukaan oireet voivat edetä ilman lääkitystä astmatyyppiseksi hengitysvaikeudeksi.

– United airways eli yhdistyneet hengitystiet on hauska sanonta englanniksi. Se tarkoittaa, että limakalvo on nenästä syvälle keuhkoihin samantyyppistä. Jos ylähengitysteiden limakalvoa ei hoideta kunnolla ja on paljon allergisen nuhan oireita, niin astmatyyppiset oireet puhkeavat helpommin.

Hoitamaton allergia vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Csonka suosittelee allergialääkityksen aloittamista silloin, kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat.

Turhan pitkälle ei kannata odottaa, sillä tukkoisuuteen on vaikeampi vaikuttaa, jos oireet ovat edenneet pitkälle. Antihistamiinin syöminen ennaltaehkäisevästi ei ole kuitenkaan tarpeen.

– Antihistamiinin vaikutus alkaa tunnissa ja loppuu noin kymmenessä tunnissa. Viikkokausien käyttö ennen siitepölyä ei hoida mitään, Csonka huomauttaa.

X