Terveys

Näin pääset irti myrkyllisestä katkeruudesta – 6 askelta, joiden avulla muutat kateuden rakentavaksi tunteeksi

Kateus on inhimillinen tunne, joka toimii parhaimmillaan kannustimena. Syvä kateus voi kuitenkin muuttua katkeruudeksi, joka tuhoaa elämänilon ja empaattisuuden. Listasimme konkreettiset keinot, jotka ehkäisevät katkeruutta.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Käännä kateus tunnemoottoriksi.

Kateus on inhimillinen tunne, joka toimii parhaimmillaan kannustimena. Syvä kateus voi kuitenkin muuttua katkeruudeksi, joka tuhoaa elämänilon ja empaattisuuden. Listasimme konkreettiset keinot, jotka ehkäisevät katkeruutta.

Kateus on normaali tunne, joka motivoi parhaimmillaan tavoittelemaan unelmia.

Syvä kateus voi kuitenkin muuttua katkeruudeksi, joka johtuu usein arvottomuuden tunteesta. Pahimmillaan katkeruus voi aiheuttaa masennusta ja epäempaattisuutta.

Myrkyllisestä katkeruudesta on onneksi mahdollista päästä irti, ja kateuden voi kääntää kannustimeksi. Tärkein väline kateuden hallitsemiseen on myötätunto.

1. Mieti, mistä kateus kertoo

Kateus voi tuntua hävettävältä ja väärältä, mutta sekin on arvokas tunne.

Kateus kertoo esimerkiksi arvoistamme ja haaveistamme. Asiat, joista kadehdimme muita, ovat meille tärkeitä tai jollain tavalla arkoja.

Ensimmäinen askel kateutensa hallintaan on siihen tutustuminen. Mieti, mistä kateutesi kertoo: unelmistasi, itsetunnostasi, käsittelemättömistä epäonnistumisistasi vai jostain muusta?

Keskustele: Mitkä ovat 3 tärkeintä syytä kateuteesi?

2. Yritä kääntää kateus motivaattoriksi

Kateuden voi kääntää kannustimeksi. Älä keskity siihen, mitä sellaista toisella on, joka sinulta puuttuu. Mieti sen sijaan, miten voisit saavuttaa kadehtimasi asian.

Kateutta aiheuttava asia saa realistisemmat mittasuhteet, kun purat sen osiin. Voit huomata, ettet kadehdi toisen onnellisempaa elämää, vaan hänen kiinnostavaa työtään ja hienoa asuntoaan.

Kun kateuden kohde on konkreettinen, on helpompaa suunnitella, miten voisit saavuttaa saman asian.

Lue myös: Kateus voi olla myös voimavara

3. Erota toisistaan terve kilpailu ja tuhoisa vertailu

Tervehenkinen kilpailu voi olla hauskaa ja motivoivaa. Sen sijaan toisten saavutusten jatkuva vertailu omiin ruokkii katkeruutta ja alemmuudentunnetta.

Sinun ei tarvitse kitkeä kilpailuhenkisyyttäsi, mutta muista, että voitot ja tappiot eivät saa määrittää arvoasi.

Keskustele: En kestä enää ystäväni kilpailuhenkisyyttä ja kateutta

4. Ole myötätuntoinen itsellesi ja muille

Kun kateus muuttuu katkeruudeksi, ihminen voi saada mielihyvää siitä, että kateuden kohteella menee huonosti. Tällainen ilo on tuhoavaa, sillä se ruokkii epäempaattisuutta.

Katkeruuden vastavoima on myötätunto. Kun ihminen pystyy myötäelämään toisten ilot ja surut, katkeruus helpottaa. Hän kohtaa muut persoonina, ei kadehdittavina ominaisuuksina.

Muita kohtaan on kuitenkin vaikea tuntea empatiaa, jos sitä ei suo itselleen. Katkeruus johtuu usein omasta arvottomuuden kokemuksesta. Mieti, mistä heikko itsetuntosi johtuu. Anna kipeiden tunteiden tulla ja lohduta itseäsi. Voit esimerkiksi sanoa ääneen ”en ole saanut tarpeeksi rakkautta ja kadehdin niitä, jotka saavat huomiota”.

Kateutensa syiden tunnustaminen voi ensin hävettää, mutta häpeä helpottaa, kun sallit tunteesi. Kun olet itsellesi myötätuntoinen, alat nähdä itsesikin kokonaisena, arvokkaana persoonana, et listana epäonnistumisia.

Lue myös: Oletko myötätuntoisempi muille kuin itsellesi? Tämän vuoksi se ei kannata

5. Opettele kiitollisuutta

Kateutta ei kannata ruokkia miettimällä jatkuvasti asioita, jotka itseltä puuttuvat. Yritä keskittää huomiosi siihen, mitä sinulla on.

Älä mieti vain saavutuksiasi, vaan asioita, joita ulkopuoliset eivät näe, mutta jotka tuntuvat hyvältä. Koetko turvallisuutta, onko sinulla hyvä mielikuvitus tai luotettavia ystäviä? Opettele arvostamaan näitä asioita. Voit listata päivän päätteeksi asiat, joista olet kiitollinen tänään.

Kiitollisuutta on kuitenkin vaikea tuntea, jos katkeruus johtuu vaikeista itsetunto-ongelmista. Jos ihminen ei tunne itseään arvokkaaksi, neuvo ”yritä olla kiitollinen” on yhtä tehokas kuin avohaavan paikkaaminen laastarilla.

Tärkeintä onkin työstää ensiksin itsetunto-ongelmia, olla itselleen myötätuntoinen ja salliva. Vastoinkäymiset saavat tuntua pahoilta, eikä kateutta tarvitse kitkeä kokonaan. Olennaista on se, hallitsetko sinä kateuttasi vai kateus sinua.

Lue myös: Kiitollisuus voi jopa pidentää elämää – näin teet kiitollisuudesta voimavaran

6. Puhu syvästä kateudesta ammattiauttajalle

Syvää katkeruutta ja itsetunto-ongelmia on vaikea käsitellä yksin.

Kateudesta kannattaa tällöin puhua terapeutille. Voimakas katkeruus voi nimittäin aiheuttaa masennusta, joka heikentää elämänlaatua entisestään.

Lue myös: Unohda pakkopositiivisuus – HOT-terapiassa ajatusten ja tunteiden hyväksyminen tuottaa nopeita tuloksia

Lähteet: Lifehacker, Psychology Today, Suomen mielenterveysseura

X