Terveys

Näin saat saunomisesta parhaat hyödyt irti! Saunan 7 terveysvaikutusta

Sauna tekee hyvää niin sydämelle, iholle kuin mielellekin. Saunominen useita kertoja viikossa näyttää tuottavan eniten terveysvaikutuksia.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Sauna tekee hyvää. Saunassa kannattaa käydä useita kertoja viikosssa, jos saunomisen terveysvaikutukset haluaa optimoida.

Sauna tekee hyvää niin sydämelle, iholle kuin mielellekin. Saunominen useita kertoja viikossa näyttää tuottavan eniten terveysvaikutuksia.

Sauna tekee tutkitusti hyvää. Saunomisella on useita terveyshyötyjä, koska se vaikuttaa muun muassa verenkiertoon.

Listasimme seitsemän terveyssyytä, joiden vuoksi tänäänkin kannattaa suunnata saunaan.

1. Saunominen alentaa verenpainetta

Itä-Suomen yliopiston Sauna ja sydänterveys -tutkimusprojekti osoitti, että 30 minuutin saunominen alentaa verenpainetta. Tutkimukseen osallistui 45 naista ja 53 miestä, joiden keski-ikä oli 52 vuotta.

Puoli tuntia kestänyt saunominen laski systolisen verenpaineen keskimäärin tasolta 137 tasolle 130 mmHg ja diastolisen verenpaineen tasolta 82 tasolle 75 mmHg. Systolinen verenpaine pysyi alhaisemmalla tasolla vielä puoli tuntia saunomisen jälkeenkin.

2. Useiden sairauksien riski pienenee

Jos käyt säännöllisesti saunassa, sinulla on pienempi riski sairastua sydänsairauksiin, verenpainetautiin, aivoinfarktiin, Alzheimerin tautiin ja dementiaan. Lisäksi säännöllinen saunominen on yhteydessä pienempään sydänperäisen äkkikuoleman riskiin.

Saunominen voi myös vahvistaa immuunijärjestelmää ja vähentää kehon hiljaista eli matala-asteista tulehdusta.

Saunomisen on havaittu olevan yhteydessä pienempään hengityselimistön sairauksien riskiin sekä matalampaan tulehdusmerkkiaineen tasoon.

3. Saunominen nostaa sykettä liikunnan tavoin

Saunomisen fyysiset vaikutukset ovat samankaltaisia kuin reippaan kävelyn. Saunominen nostaa sykettä keskiraskaan liikunnan tavoin noin 120 lyöntiin minuutissa.

Saunominen ei kuitenkaan korvaa liikuntaa ja sen terveysvaikutuksia, mutta saunominen voi olla osa terveellistä elämäntyyliä.

4. Sauna vähentää stressiä

Sauna tutkitusti rauhoittaa. Sauna ja sydänterveys -tutkimus osoitti, että sykevälivaihtelu kasvoi saunomisen jälkeen. Suurempi sykevälivaihtelu viittaa autonomisen hermoston tasapainottumiseen ja stressitilan vähentymiseen.

Joissain tutkimuksissa on myös osoitettu, että saunominen lisää hyvää oloa tuottavan endorfiinihormonin tuotantoa. Endorfiinitkin voivat siis selittää sitä, miksi olo on saunan jälkeen rentoutunut ja raukea.

5. Sauna tekee hyvää iholle

Kuivaihoisen ei tarvitse vältellä saunomista – päinvastoin. Saunominen parantaa ihon läpäisyestettä, jonka yhtenä tehtävänä on säilyttää ihon kosteus. Saunassa käyvän iho ei siis kuivu yhtä helposti kuin saunomista välttävän iho.

Myös ihotaudeista, kuten psoriasiksesta, tali-ihottumasta ja tulehtuneesta ihottumasta kärsivä hyötyy saunomisesta.

6. Kivut vähenevät saunoessa

Paitsi että sauna rentouttaa kipeitä lihaksia, se helpottaa myös fibromyalgiaan ja reumaan liittyviä kipuja. Vaikutus perustuu ainakin osittain siihen, että saunominen vapauttaa mielihyvähormoneja eli endorfiineja.

7. Krooninen nuha ja astma helpottuvat

Jatkuvasta nuhasta kärsivä voi saada helpotusta saunomisesta. Monen kroonisesta nuhasta kärsivän oireet helpottuvat, kun saunassa käydään 3–5 kertaa viikossa.

Myös astmaatikot hyötyvät saunomisesta, sillä saunominen laajentaa keuhkoputkia.

Kuinka usein, kuinka kauan ja missä lämpötilassa kannattaa saunoa?

Jotta saunomisesta saisi kaikki terveyshyödyt irti, saunassa kannattaa käydä usein ja säännöllisesti.

Tutkimusten perusteella noin neljä kertaa viikossa on optimaalinen määrä. Suomalaiseen aineistoon perustuva tutkimus esimerkiksi osoitti, että 4–7 kertaa viikossa saunovilla henkilöillä on 61 prosenttia pienempi todennäköisyys saada aivoinfarkti kuin kerran viikossa saunovilla.

Itä-Suomen yliopiston Sauna ja sydänterveys -tutkimuksessa saunan lämpötila oli hieman alle 80 astetta ja saunassa vietettiin puoli tuntia.

Noin 20 minuutin saunominenkin riittää, mutta 10 minuuttia voi olla liian vähän. Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimus osoitti, että vähintään 19 minuuttia saunovilla oli 52 prosenttia pienempi sydänperäisen äkkikuoleman riski kuin alle 11 minuuttia saunovilla.

Lähteet: Itä-Suomen yliopisto, Kotiliesi, Suomen SaunaseuraSydänliitto, Terveyskirjasto

X