Terveys

Näin tutkit rintasi – lääkäri neuvoo

Kuinka usein ja millä tavalla rinnat pitää tutkia? Milloin on syytä hakeutua lääkäriin? Syöpäsäätiön asiantuntijalääkäri Riikka Huovinen vastasi kysymyksiimme rintojen tutkimisesta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jokaisen naisen on hyvä tutkia rintansa säännöllisesti kerran kuussa.

Kuinka usein ja millä tavalla rinnat pitää tutkia? Milloin on syytä hakeutua lääkäriin? Syöpäsäätiön asiantuntijalääkäri Riikka Huovinen vastasi kysymyksiimme rintojen tutkimisesta.

Rintasyövän hoitoennuste on sitä parempi, mitä aikaisemmin syöpä löydetään. Jotta rintasyöpä ei jäisi huomaamatta, jokaisen naisen on hyvä tutkia rintansa säännöllisesti.

– Rinnat olisi hyvä tunnustella omin käsin kerran kuukaudessa, Syöpäsäätiön asiantuntijalääkäri Riikka Huovinen sanoo.

Paras aika rintojen tutkimiselle on kuukautisten jälkeen. Ohje rintojen kerran kuukaudessa tutkimisesta liittyy kuukautiskiertoon.

– Rinnat kannattaa tutkia mieluiten aina kuukautisten jälkeen, koska silloin rintarauhanen on pehmeimmillään, Huovinen sanoo.

Jos kuukautiset ovat jääneet pois, rinnat voi tutkia missä vaiheessa kuuta tahansa, kuitenkin säännöllisesti kuukauden välein.

Rintojen tutkimiseen kuuluu katselu ja tunnustelu

Huovinen suosittelee rintojen tutkimista Tunne rintasi -sivuston ohjeiden mukaisesti. Ensin rintoja katsellaan peilistä, sitten ne tunnustellaan yksitellen. Katso alta video rintojen oikeaoppisesta tutkimisesta.

Silikonirinnat tutkitaan samaan tapaan kuin luomurinnat

Silikonirinnat tutkitaan Huovisen mukaan ihan samaan tapaan kuin luomurinnatkin. Kaikki arpia aiheuttavat rintaleikkaukset silikonien ottamisesta rintasyöpäleikkaukseen voivat kuitenkin vaikeuttaa rintojen tutkimista.

– Arvet voivat tehdä rinnan tutkimisesta hieman vaikeampaa. Siksi rintojen säännöllinen tunnustelu onkin erityisen tärkeää. Säännöllisesti rintojaan tunnusteleva pystyy erottamaan leikkauksessa tulleet arvet uusista muutoksista, Huovinen sanoo.

Jos huomaat muutoksia, hakeudu lääkäriin

Huovisen mukaan lääkärille on hyvä varata aika heti, jos rinnasta löytää jonkin muutoksen.

– Syöpälääkärinä olen vahvasti sitä mieltä, että jos rinnassa on jokin uudentyyppinen kyhmy, nystermä, oudon tuntuinen kohta tai muu kummastusta aiheuttava asia, niin ei ole yhtään turhaa käydä lääkärissä. Lääkäriin hakeutumista ei kannata odotella, oli ikä mikä tahansa, Huovinen sanoo.

Artikkelin asiantuntija Riikka Huovinen on mukana Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjassa, jolla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta. Vuoden 2018 Roosa nauha -keräys alkoi 27.9. Keräys päättyy 4.11.2018. Se tavoittelee kahden miljoonan euron tuottoja syöpätutkimukseen ja sairastuneiden ja läheisten tukemiseen. Roosa nauha -päivää vietetään valtakunnallisesti perjantaina 12.10.2018.

X