Terveys

Näin vältät turistiripulin, ruokamyrkytyksen ja ummetuksen lomamatkalla

Älä anna vatsavaivojen pilata lomaasi. Näillä ohjeilla vältät ummetuksen ja ripulin reissussa.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
123Rf

Älä anna vatsavaivojen pilata lomaasi. Näillä ohjeilla vältät ummetuksen ja ripulin reissussa.

Juo vettä ja liiku

Ummetusta voivat aiheuttaa erilainen ruokavalio, aikaero tai kuitujen vähäinen saanti. Lomailija syö usein runsaasti valkoista leipää ja herkkuja, joista ei välttämättä saa riittävästi kuituja. Ummetusta voi välttää juomalla runsaasti vettä. Vaikka lomaan kuuluu löhöily, kannattaa myös liikkua. Liikunta tekee nimittäin hyvää vatsalle. Mukaan voi myös pakata lääkekuitua ummetuksen hoitoon.

Lue lisää: Vauhtia vatsaan luonnon keinoin

Pese käsiä ahkerasti

Ripuli voi yllättää lomailijan etenkin lämpimissä maissa. Ripulin aiheuttaa yleensä bakteeri. Reissaajan onkin tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta. Käsiä kannattaa pestä tai puhdistaa ne desinfiointiaineella ahkerasti.

Ruokamyrkytys muistuttaa matkaripulia, mutta siihen liittyy usein oksentelu. Ruokamyrkytys menee ohi yleensä nopeammin kuin ripuli.

Mieti, mitä syöt

Ripulin ja ruokamyrkytyksen välttämiseksi pidä huolta siitä, että syöt puhdasta ruokaa. Esimerkiksi hedelmät, vihannekset ja marjat, joita et voi itse pestä tai kuoria, voivat aiheuttaa ripulia. Ota selvää, voiko paikallista hanavettä juoda.

Vältä raa’an ruoan syömistä. Varmuuden vuoksi joitakin ruoka-aineita voi välttää kokonaan. Erilaiset majoneesipohjaiset salaatit ja majoneesikastikkeet pilaantuvat herkästi lämpimässä. Kylminä tarjotut osterit, simpukat ja ravut voivat aiheuttaa ripulia. Pakkaamaton maito, kerma, jäätelö ja tuorejuustot sisältävät myös riskin.

Lue lisää: Nämä ruoka-aineet voivat aiheuttaa vatsatautia

Jos sairastut ripuliin tai ruokamyrkytykseen, tärkeintä on huolehtia nestetasapainosta, koska ripulin seurauksena keho menettää paljon nestettä.  Matkalle voi pakata mukaan myös valmiita ripulilääkkeitä, joita saa apteekeista. Riittävän nesteen nauttimisen lisäksi tulisi syödä kevyttä, helposti sulavaa ruokaa, esimerkiksi paahtoleipää, riisiä ja banaaneja. Yleensä suositellaan, että matkailija ei käytä alkoholia, kahvia eikä maitotuotteita ripulin alkaessa.

Mausteet voivat närästää

Mausteiset ja rasvaiset ruuat voivat aiheuttaa närästystä. Vältä myös suuren aterian nauttimista pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Närästystä voi lievittää närästyslääkkeillä.

Lue lisää: Vatsavaivat kuriin – Helli vatsaasi

Maitohappobakteerit mukaan

Vatsavaivoja voi ehkäistä maitohappobakteereilla, jotka tasapainottavat suoliston mikrobeja. Maitohappobakteerien on todettu estävän ripulia ja lyhentävän sen kestoa. Ulkomaan matkaa varten kannattaa maitohappobakteerikuuri aloittaa jo kotimaassa muutama päivä ennen lähtöä ja käyttää niitä koko matkan ajan.

Lue lisää: Piimästä probioottiin

Lähteinä Terveyskirjaston artikkeli Ruokamyrkytys ja sen aiheuttama ripuli, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaan artikkeli Turistiripuli ja hyvavatsa.fi-sivusto.

X