Terveys

Nämä 5 vaivaa voivat johtua synnytyksestä – lääkäri kertoo, mitä niille voi tehdä

Kohdun ja emättimen laskeuma, kivut, repeämät, lantionpohjan lihasten heikkeneminen ja jälkivuoto ovat synnytyksen jälkeisiä vaivoja.

Teksti:
Tanja Kröger
Kuvat:
Istock

Kuume, alavatsakipu, jälkivuodon paha haju ja verisen vuodon lisääntyminen ovat hälyttäviä tulehduksen merkkejä, ja silloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Kohdun ja emättimen laskeuma, kivut, repeämät, lantionpohjan lihasten heikkeneminen ja jälkivuoto ovat synnytyksen jälkeisiä vaivoja.

Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sanna Suomalainen-König kertoo, että synnytyksen jälkeisistä vaivoista puhutaan tänä päivänä paljon, eikä niihin liity enää häpeää.

– Aina voi kysyä puhelimitse ja vastaanotolla – ja mielestäni kysytäänkin, sillä suomalaiset naiset pitävät näitä luonnollisina asioina. Hyviä neuvoja saa jo lapsivuodeosastolla ja myöhemmin neuvolasta, jossa kummassakin opastetaan myös hakemaan tietoa yliopistosairaaloiden nettisivuilta.

Alla kerrotaan tyypillisimmistä synnytyksen jälkeisistä vaivoista ja niiden hoidosta.

1. Kohdun ja emättimen laskeuma

Lievä laskeuma on heti synnytyksen jälkeen yleinen, mutta seuraavien päivien ja viikkojen aikana ohimenevä vaiva. Sen tarkempaa esiintyvyyslukua ei ole tarkemmin määritelty juuri tästä syystä – vaiva menee Suomalainen-Königin mukaan ohi nopeasti.

Kohdunlaskeuma johtuu siitä, että lantionpohjan kudosrakenne heikkenee. Lihasten voima ja hallinta saattavat heikentyä ja synnytinelimet laskeutua kudosheikkouden ja osittain myös raskauden ja synnytyksen aiheuttaman venytyksen seurauksena.

– Emättimen etuseinämän laskeumassa rakko ja emättimen etuseinämä sekä sen edessä sijaitseva virtsarakko, takaseinämä sekä sen takana sijaitseva peräsuoli venyvät. Pidemmälle edenneessä kohdunlaskeumassa emättimen suuaukosta ilmestyy pullistuma.

Täysiaikainen raskaus lisää synnytystavasta riippumatta riskiä laskeuman kehittymiselle. Sitä voi pyrkiä ehkäisemään synnytyksen jälkeen aktiivisella lantionpohjan lihasjumpalla ja harjoitteilla.

– Oleellista kudokseen kohdistuvassa venytyksessä ja siitä palautumisessa ovat voima, venytyksen määrä ja nopeus. Erityisesti vaikeat synnytykset, kuten poikkeava asento, pihti-, imukuppi- ja syöksysynnytykset altistavat laskeumille.

Gynekologilla
Synnytyksen jälkeisistä vaivoista puhutaan tänä päivänä paljon, eikä niihin liity enää häpeää.

Kohdunlaskeuma on lievänä oireeton, mutta tilanteen edetessä sen oireita ovat alavatsassa tai lantionpohjassa oleva pullistuman tai painon tunne.

Alkavan tai lievän kohdunlaskeuman hoitona on lantionpohjan jumppaus. Harjoittelu synnytyksen jälkeen ehkäisee kohdun laskeuman jäämistä vaivaksi. Samalla harjoittelu ehkäisee myös virtsankarkailua.

– Kudosten palautuminen raskauden ja synnytyksen jälkeen voi kestää jopa kuusi kuukautta. Koko sinä aikana kannattaa tehdä töitä ja jumpata lantiota.

Myös korkeat estrogeenitasot, nuorehko ikä ja hyvä terveydentila auttavat palautumisessa.

2. Lantionpohjan lihasten heikkeneminen

Lantionpohjan lihasten ja samalla hermotuksen heikkeneminen on tyypillinen vaiva synnytyksen jälkeen ja se aiheutuu kudosten liiallisesta venymisestä, vaikka loppuraskauden hormonaalinen tilanne auttaakin kudosten muovautumista ja joustoa hyvinkin pitkälle.

Hermotus, tunto ja lihasten aktiivinen supistusvoima palautuvat tyypillisesti viikkojen tai kuukausien kuluessa synnytyksestä.

Tämänkin hoito-ohje on Suomalainen-Königin mukaan lantionpohjan lihasten jumppaus joko kotona tai fysioterapiassa.

3. Emättimen tai välilihan repeämät ja hermotus

Suomalainen-Königin mukaan noin 0,4–2,6 prosentille alatiesynnytyksen kokeneista naisista tulee peräsuolen sulkijalihaksen alueelle repeämä synnytyksen yhteydessä.

Pinnallinen välilihan tai emättimen repeämä tulee usein ja paranee hyvin. Repeämään laitetaan normaalisti tikit, jotka sulavat 2–4 viikon aikana.

– Emätin ei palaudu heti. Ompeleiden sulaminen on yksilöllistä. Limakalvon ja ihon tunnon toipuminen voi kestää useamman kuukauden.

Heti synnytyksen jälkeen repeämän paranemista voi edistää suihkuttelemalla lämpimällä vedellä jokaisen WC-reissun yhteydessä. Suihkuttelu ehkäisee tulehduksia. Ommellun repeämän päällä ei myöskään pidä istua pitkiä aikoja.

Suomalainen-König kehottaa hakeutumaan lääkäriin, jos repeämä oireilee, eikä ole pinnaltaan parantunut vielä kuukaudenkaan päästä. Myös fysioterapiasta voi olla apua etenkin virtsan sekä ulosteen pidätyskyvyn parantamisessa.

– Hyväkuntoiset vatsanpohjan lihakset ja niiden hyvä hallinta vähentävät jopa repeämien riskiä, koska sillä on merkitystä, mitä paremmin synnyttäjä osaa rentoutua synnytyksen aikana supistusten välillä. Rentoutumisessa auttaa tarvittaessa myös hyvä synnytyskipujen lievitys.

4. Emättimen kipu

Täysimetyksen aikana korkeat estrogeenitasot laskevat ja imetysaikana suurin osa naisista ei ovuloi. Emättimen seutu voi olla herkkää ja arkaa matalien estrogeenitasojen ja repeämien seurauksena.

Emättimen ja klitoriksen seksuaalireaktioiden palautumiseen kuluu kahdesta kolmeen kuukautta. Seksin aloittaminen synnytyksen jälkeen onkin yksilöllistä. Yhdyntää voi kokeilla, kun välilihan ja emättimen alueella ei ole enää liikaa kipuja ja jälkivuodon loppumisesta on kulunut mielellään joitain puhtaita päiviä.

Kuivuuden ja kivun lievittämiseen voi puolestaan käyttää paikallisia estrogeenivoiteita ohuiden ja arkojen imetyslimakalvojen hoitona.

– Ne pitävät limakalvot vahvempina ja ärsytyksen poissa seksin aikana.

5. Jälkivuoto

Synnytyksen jälkeen tulee jälkivuotoa, joka kestää keskimäärin 2–6 viikkoa. Vuoto tulee kohdusta istukan jättämästä haavapinnasta. Se kestää yleensä noin kuukauden synnytyksestä.

– Jälkivuoto muuttuu tyypillisesti jo toisen viikon jälkeen vetisemmäksi ja niukemmaksi. Se kertoo paranemisesta.

Kuume, alavatsakipu, jälkivuodon paha haju ja verisen vuodon lisääntyminen ovat hälyttäviä tulehduksen merkkejä, joiden takia kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Jos näitä oireita tulee ja niitä ei hoideta ajoissa, riski saada kohtutulehdus kasvaa. Seksiä ei kannata harrastaa jälkivuodon aikana.

– Jälkivuoto ei ole bakteerivapaata ja verinen erite on hyvä kasvualusta bakteereille.

Suomalainen-Königin mukaan emättimen tasolta kohtuun nousevan tulehduksen eli lapsivuodekuumeen vaara on lisääntynyt jälkivuodon aikana. Kohdunkaula on silloin vielä tavallista enemmän auki synnytyksen jäljiltä ennen kohdun kunnollista palautumista.

– Tyypillisimmillään aika ilman seksiä on noin kuusi viikkoa juuri jälkivuodon takia. Pitää olla puhdasta aikaa ennen yhdyntää.

Lue myös: 

Laura Honkasalon kolumni: En kokenut synnytysväkivaltaa, mutta yksin jääminen traumatisoi

Tuskainen tie äidiksi: kaksi keskenmenoa, kaksi kohtukuolemaa  

Pömpöttävä vatsa voi johtua erkaantuneista vatsalihaksista – tunnista ja treenaa erkauma kuntoon

X