Terveys

Nämä suomalaisille tutut kansantaudit lisäävät munuaisten vajaatoiminnan riskiä – lievä vajaatoiminta on oireeton

Munuaisten lievä vajaatoiminta ei oireile. Erilaisia oireita ilmaantuu vasta silloin, kun vajaatoiminta on edennyt vaikeaksi. Diabetes- ja verenpainepotilaiden on erityisen tärkeää selvittää säännöllisesti munuaistensa toimintakyky.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Munuaisten lievä vajaatoiminta todetaan usein lääkärissä.

Munuaisten lievä vajaatoiminta ei oireile. Erilaisia oireita ilmaantuu vasta silloin, kun vajaatoiminta on edennyt vaikeaksi. Diabetes- ja verenpainepotilaiden on erityisen tärkeää selvittää säännöllisesti munuaistensa toimintakyky.

Munuaiset toimivat elimistön puhdistuslaitoksena. Munuaisten lievä vajaatoiminta tarkoittaa, että munuaisten toiminta kokonaisuudessaan heikkenee, ja elin suoriutuu puhdistustehtävästään huonommin.

25 prosenttia sydämen pumppaamasta verestä virtaa munuaisten läpi. Kymmenesosasta munuaisten läpi virtaamasta verestä muodostuu ensivirtsaa, jonka munuaiset käsittelevät. Kehosta ulos tuleva virtsan määrä on noin 1–2 litraa vuorokaudessa. Virtsan mukana elimistöstä poistuu muun muassa kuona-aineita. Puhdistamisen lisäksi munuaisten tehtävänä on myös säädellä kehon suola- ja nestetasapainoa. Vaikka lämpötila ja hikoilun määrä vaihtelevat, kehossa säilyy munuaisten ansiosta tasapaino.

Lue myös: Pitääkö veden juomista opetella, jos ei juuri koskaan tunne itseään janoiseksi? Näistä merkeistä tiedät, onko elimistösi nestetasapaino kunnossa

Miten munuaisten vajaatoiminta oireilee?

Munuaisten lievässä vajaatoiminnassa munuaisten normaalista toiminnasta on jäljellä 50–75 prosenttia. Lievä vajaatoiminta on mahdoton huomata itse, sillä oireita ei ole, kertoo sisätautien erikoislääkäri Johan Fagerudd Pihlajalinnasta.

– Erilaisia oireita, kuten väsymystä, turvotusta, nestekertymiä ja kohonnutta verenpainetta, ilmaantuu vasta siinä vaiheessa, kun munuaisten vajaatoiminta on edennyt vaikea-asteiseksi, eli normaalista toiminnasta on jäljellä enää noin 15–20 prosenttia.

Virtsaneritys alkaa heiketä vasta, kun munuaisten vajaatoiminta on edennyt hyvin vaikea-asteiseksi. Tällöin tarvitaan dialyysihoitoa, jotta normaaleja elintoimintoja pystytään ylläpitämään.

Fageruddin mukaan munuaisten lievä vajaatoiminta on sitä helpompi hoitaa, mitä aikaisemmin se huomataan. Menetettyjä toimintoja ei saada takaisin, mutta jäljellä olevia toimintoja on mahdollista ylläpitää. Sairauden eteneminen hidastuu hoidolla.

Diabetes ja kohonnut verenpaine ovat munuaisille uhka

Munuaisten lievää vajaatoimintaa hoidetaan eri tavoin riippuen sairastumisen syystä. Useimmiten jokin muu sairaus, esimerkiksi diabetes, vaurioittaa munuaisia.

– Se on Suomessa tavallisin syy siihen, että aloitetaan dialyysihoito tai tehdään munuaisen siirto.

Diabeteksen tarkkaa vaikutusta munuaisiin ei Fageruddin mukaan täysin tiedetä, mutta sokerin sitoutuminen kehon valkuaisaineisiin on keskeinen tekijä.

Diabeteksen lisäksi monille suomalaiselle tuttu vaiva, kohonnut verenpaine, on haitaksi munuaisille.

Munuaiset säätelevät verenpainetta. Toimintamekanismiltaan ne ovat kuin suodatin. Jos tähän suodattimeen kohdistuu kova paine, se voi vaurioitua. Kun suodatin ei enää pidä, virtsaan alkaa erittyä valkuaista. Ennen kuin munuaisten toiminta alenee, juuri valkuaisaineen eritys virtsaan on varhaisimpia merkkejä siitä, että munuaisissa on jotakin vikaa.

Fagerudd sanoo, että munuaisten toiminnan selvittäminen on ehdottoman tärkeää, jos sairastaa diabetesta tai verenpaine on korkea.

– Silloin tarvitaan vähintään kerran vuodessa munuaisten toimintaa kuvaava verinäyte eli kreatiniinin määritys sekä virtsanäyte, josta tutkitaan valkuaiserityksen määrää. Näiden avulla voidaan arvioida, kuinka tehokkaasti munuaiset toimivat.

Munuaisten vajaatoiminta on lisääntynyt Suomessa

Munuaisten vajaatoimintaa diagnosoidaan ihmisillä aikaisempaa enemmän. Fagerudd veikkaa syyksi pidentyneen eliniän ja elämäntyylimme, jossa munuaisten vajaatoiminnalle altistavia tekijöitä on nykyisin enemmän.

Yli 80-vuotiaista huomattavan suurella osalla on Fageruddin mukaan munuaisten lievä vajaatoiminta tai kohtalaista munuaisten vajaatoimintaa. Elintavat vaikuttavat paljon siihen, kuinka nopeasti kunkin elimen toiminta heikkenee.

X