Terveys

Nenä jatkuvasti tukossa? Tunnista 9 eri syytä, joista pitkäaikainen tukkoisuus voi johtua

Kärsitkö jatkuvasti tukossa olevasta nenästä, mutta et ole varma, onko taustalla allergia, pitkittynyt sairaus, homeongelma vai jokin muu syy? Selvitimme 9 yleistä syytä jatkuvaan nenän tukkoisuuteen.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Nenän tukkoisuus voi johtua niin allergiasta, polyypeista kuin fyysisestä rasituksesta.

Kärsitkö jatkuvasti tukossa olevasta nenästä, mutta et ole varma, onko taustalla allergia, pitkittynyt sairaus, homeongelma vai jokin muu syy? Selvitimme 9 yleistä syytä jatkuvaan nenän tukkoisuuteen.

Tukkoinen nenä tuntuu inhottavalta ja tekee hengittämisestä vaikeaa. Nenän tukkoisuudesta puhutaan, kun hengitys ei kulje nenän kautta normaalisti ja nenä tuntuu olevan ummessa.

Flunssa on yleinen syy nenän tukkoisuuteen ja nuhaan, mutta jos tukkoisuus on pitkäaikaista, yli viikon kestävää tai jatkuvaa, kyse on luultavasti jostain muusta kuin flunssasta.

Selvitimme 9 yleistä syytä nenän jatkuvaan tukkoisuuteen.

1. Allerginen nuha

Allerginen nuha voi ajoittua tiettyyn vuodenaikaan tai jatkua ympäri vuoden. Nuhan taustalla voi olla esimerkiksi siitepöly, eläinhilse, jauhot tai pöly.

Mistä tunnistaa?

Nenän tukkoisuuden lisäksi allergisen nuhan yleisiä oireita ovat aivastelu, kirkas vuoto nenästä sekä silmien sidekalvon tulehdus. Tällöin silmät punoittavat ja kutiavat ja luomet turpoavat. Myös astmaoireita voi esiintyä.

2. Ei-allerginen yliherkkyysnuha

Allergistyyppistä nuhaa esiintyy myös ilman allergiaa. Syynä voivat olla muun muassa veto, tupakansavu, erilaiset tuoksut, lämpötilan vaihtelu tai ruumiillinen rasitus.

Mistä tunnistaa?

Nenän tukkoisuuden lisäksi yleisiä oireita ovat aivastelu ja kirkas vuoto nenästä. Ei-allerginen yliherkkyysnuha oireilee useimmiten ulkoilmassa, jolloin ihmisellä voi olla koko ajan tippa nenän päässä.

Yliherkyysnuhassa nenä voi myös olla tukossa aamuisin heräämisen jälkeen, mutta aamun kuluessa tukkoisuus usein vähenee.

Jos tukkoisuutta ilmenee liikunnan yhteydessä, puhutaan rasitusnuhasta, joka sekin lasketaan yliherkkyysnuhaksi. Tällöin nenä tukkeutuu, nenästä tippuu kirkasta nestettä ja nieluun valuu limaa. Sekä sisä- että ulkoliikunta voivat aiheuttaa rasitusnuhaa.

3. Nenän polyypit

Nenän hyvänlaatuiset limakalvopullistumat eli polyypit voivat tukkia sieraimet kokonaan. Varmaa syytä polyyppien syntymiselle ei tiedetä.

Mistä tunnistaa?

Nenän tukkoisuuden lisäksi yleisiä oireita ovat kirkas vuoto nenästä, hajuaistin heikentyminen, päänsärky, uniongelmat ja pitkään kestävät flunssat, joihin liittyy pahanhajuista nuhaa.

4. Rakennevika

Nenän rakennevika, kuten väliseinän vinous, voi aiheuttaa jatkuvaa tukkoisuuden tunnetta.

Mistä tunnistaa? 

Jos nenä on jatkuvasti vain toiselta puolelta tukossa, kyse voi olla rakenneviasta.

5. Kuiva ilma

Nenän limakalvot voivat kuivua kylmän ulkoilman tai kuivan huoneilman vaikutuksesta. Kuiva ilma aiheuttaa tukkoisuutta erityisesti talvisin.

Mistä tunnistaa?

Nenän tukkoisuus liittyy selvästi kylmään vuodenaikaan ja kuivaan pakkasilmaan.

6. Tupakointi

Tupakointi aiheuttaa nenän limakalvojen ärsytystä ja turvotusta, mistä seuraa tukkoisuuden tunnetta.

Mistä tunnistaa?

Jos tupakoimattomuus poistaa tukkoisuuden, tupakka on luultavasti syynä nenän jatkuvaan tukkoisuuteen.

7. Pitkäaikainen poskiontelotulehdus

Jos poskiontelotulehdus jostain syystä pitkittyy eikä parane tavanomaisella hoidolla, nenä tuntuu jatkuvasti tukkoiselta. Pitkittyneestä tai kroonistuneesta poskiontelotulehduksesta puhutaan, kun tulehdus kestää yli 12 viikkoa.

Mistä tunnistaa?

Mikäli olet sairastanut poskiontelotulehduksen, mutta hoidosta huolimatta kärsit yhä nenän tukkoisuudesta, liman erittymisestä ja hengitystieoireista, saatat kärsiä pitkittyneestä poskiontelotulehduksesta.

8. Tietyt lääkkeet

Jotkin verenpaine- ja psyykenlääkkeet, nenän limakalvoja supistavien nenäsumutteiden tai -tippojen pitkäaikainen käyttö sekä nenän kortisonihoito liian suurella annoksella voivat aiheuttaa nenän tukkoisuutta.

Mistä tunnistaa?

Jos käytössäsi on jokin lääke, jonka tiedetään aiheuttavan nenän tukkoisuutta, tukkoisuus voi johtua lääkkeen käytöstä.

9. Home

Homeet aiheuttavat monenlaisia ärsytysoireita ja pitkittyneitä infektioita, jotka tekevät nenän tukkoiseksi.

Mistä tunnistaa? 

Nenän tukkoisuuden lisäksi voi esiintyä kurkun karkeutta, kurkkukipua, liman erittymistä, yskää, hengenahdistusta, silmäoireita ja iho-oireita. Oireilu liittyy tiettyyn tilaan tai paikkaan ja helpottaa, kun tilasta poistutaan.

Milloin jatkuvasta nenän tukkoisuudesta pitää lähteä lääkäriin?

Jos ihminen tietää selvän ja ilmeisen syyn nenänsä tukkoisuuteen, hän voi itse vaikuttaa asiaan. Jos kylmä sää saa nenän tukkoon, kaulahuivin käyttö suun ja nenän edessä voi auttaa, tai jos tukkoisuus johtuu tupakoinnista, tupakoinnin lopettaminen on ratkaisu ongelmaan.

Mikäli kyse puolestaan on allergisesta nuhasta, allergiaa aiheuttavia ärsykkeitä kannattaa pyrkiä välttämään.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos tukkoisuuden syy ei omalla päättelyllä selviä tai jos uskoo asian vaativan lääketieteellistä hoitoa tai toimenpiteitä.

Lähteet: Health Line, Hengitysliitto ja Terveyskirjasto

Lue myös:

Allergiaa vai homeongelma? Maria Nordin neuvoo: Näin tunnistat homealtistuksen oireet

Nenä vuotaa ja aivastuttaa – Mistä tiedän, onko se katupölyä, allergiaa vai flunssaa?

Hoida allergia ajoissa: Siitepölykausi tekee jo tuloaan

Voiko kurkkukivussa mennä lenkille? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, saako flunssassa treenata

X