Terveys

Nenäverenvuoto tyrehtyy parhaiten kylmän avulla - mutta tiesitkö, mihin kehonosaan kylmää kannattaa painaa?

Nenäverenvuodolle altistavat kuiva huoneilma, flunssa ja allergiat. Jos nenäverenvuoto ei yrityksistä huolimatta vartissa tyrehdy, on hyvä lähteä lääkäriin.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Nenäverenvuoto tyrehtyy parhaiten kylmän avulla, esimerkiksi pakastehernepussin.

Nenäverenvuodolle altistavat kuiva huoneilma, flunssa ja allergiat. Jos nenäverenvuoto ei yrityksistä huolimatta vartissa tyrehdy, on hyvä lähteä lääkäriin.

Joitakin ihmisiä nenäverenvuoto kiusaa tasaisesti, joillakin onnekkailla verta ei tule nenästä koskaan. Tähän vaikuttavat verisuonten yksilöllinen rakenne, limakalvojen kunto sekä oma toiminta.

Yleisintä nenäverenvuoto on alle 15-vuotiailla lapsilla ja nuorilla, sillä he kaivavat nenää eniten. Nenäverenvuoto on tyypillistä myös yli 50-vuotiailla.

– Vanhetessa limakalvojen kunto on heikompi. Lisäksi vanhemmalla väestöllä on usein käytössä lääkkeitä, jotka vaikuttavat siihen, ettei nenäverenvuoto tyrehdy yhtä helposti. Tällainen lääke on esimerkiksi aspiriini, yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta kertoo.

Myös flunssan yhteydessä nenästä voi tulla verta, sillä jatkuva niistäminen vaurioittaa nenän limakalvoja. Nenää kannattaakin niistää varovasti ja vain yksi sierain kerrallaan.

– Ylipäätään jos on taipumusta nenäverenvuotoon, kannattaa limakalvoista pitää hyvää huolta A-vitamiinitippojen tai suolasuihkeen avulla. Lisäksi huoneilma kannattaa pitää riittävän kosteana. Myös kuumaa suihkua kannattaa välttää, jos on huomannut, että se aiheuttaa vuotoa.

Flunssan lisäksi nenäverenvuodolle altistavia tekijöitä ovat allergiat sekä pahanlaatuiset verisairaudet, jotka kuitenkin tyypillisesti aiheuttavat muitakin oireita kuin vain nenäverenvuotoa.

Lue myös: Kärsitkö kuivasta nenästä? Älä tee tätä yleistä virhettä

Nenäverenvuoto: tyrehdyttäminen

Useimmiten veri vuotaa nenän etuosan väliseinästä, sillä siinä on paljon pinnassa olevia verisuonia. Siksi nenäverenvuotoa tulisi aina hoitaa painamalla nimenomaan nenän etuosaa.

– Aluksi hyytymät pitää niistää pois. Sen jälkeen pää kannattaa laittaa hieman etukenoon ja painaa voimakkaasti 10–15 minuutin ajan nenän etuosasta, kohdasta, jossa pehmeämpi osa nenää alkaa, Lagus neuvoo.

Hyvä keino on kääriä pakastehernepussi ohueen pyyhkeeseen ja painaa sitä niskaan, josta verisuonet päähän ja vuotokohtaan kulkevat.

– Kylmän painaminen nenään ei auta, sillä se ei jäähdytä verta tarpeeksi, sillä siinä on välissä lämmintä hengitysilmaa.

Hyvä keino tyrehdyttää vuoto on myös imeskellä jääpaloja tai juoda oikein kylmää vettä. Tämä voi etenkin lapsista tuntua kivalta.

Vuotava suoni voidaan polttaa

Jos nenäverenvuoto ei 15 minuutin kuluttua ole lakannut tai verta tulee poikkeuksellisen paljon, on tärkeää hakeutua lääkäriin.

– Jos verta tulee runsaasti, voi alkaa huimata, tai jos verta nielee paljon, saattaa alkaa voida pahoin. Nenäverenvuotoon on myös mahdollista menehtyä. Tämä on todella harvinaista, mutta mahdollista, Lagus painottaa.

Lääkärissä nenäverenvuoto yritetään saada tyrehtymään nenätamponin avulla ja yleisvointia tarkkaillaan. Tarvittaessa voidaan antaa suonensisäisesti nesteytystä. Vuotava suoni tai verestävä limakalvo voidaan hoitaa myös polttamalla kemiallisesti tai sähköisesti.

– Jos nenäverenvuotoja on viikoittain ja ne heikentävät elämänlaatua, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkärille mentäessä kannattaa muistaa, kumpi sierain tavallisesti vuotaa, jotta vuotokohta osataan paikallistaa, Emilia Lagus neuvoo.

X