Terveys

Niskakivun syy kaularangassa? Erota lihasjumin ja pahimmillaan leikkausta vaativan kaularankaongelman oireet

Kaularangan nikamien kulumat ja luiskahdukset voivat ärsyttää hermojuuria ja aiheuttaa niskakipua. Neurokirurgin mukaan säteilevään kipuun kannattaa reagoida ajoissa, jottei ongelma pahene.
5.6.2017 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Mikäli kärsit niskakivusta, joka säteilee olkavarresta sormiin saakka, kyseessä saattaa olla kaularankaongelma.

– Säteilevä kipu on tyypillinen kaularankavaivaan viittaava oire. Kipu voi olla kovaakin ja lisäksi kädessä voi esiintyä lihasheikkoutta, HYKSin yksityissairaalan neurokirurgi Mika Niemelä kertoo.

Kivun kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä mitä aiemmin ongelma todetaan, sitä helpommin se saadaan hoidettua kuntoon.

Tietyt nikamat säteilevät kipua tiettyihin sormiin

Kaularankaongelmat ovat melko yleisiä vaivoja ja niistä kärsivät potilaat ovat useimmiten keski-ikäisiä. Tavallisimpia ongelmia ovat välilevyluiskahdukset ja nikamien kulumat.

– Kaularangassa on seitsemän nikamaa, joiden välille voi muodostua kulumaa, mikä ärsyttää hermojuuria. Luiset kulumapiikit voivat myös ahtauttaa hermojuurikanavia.

Kaularankaongelmat diagnosoidaan oireiden ja magneettikuvan perusteella, joiden pitää vastata toisiaan.

– Jos kipu säteilee niskasta peukaloon, viidennen ja kuudennen nikaman välistä pitäisi löytyä ongelma. Jos kipu taas säteilee keskisormeen, kuudennen ja seitsemännen nikaman välistä pitäisi löytyä syy. Alimman kaulanikaman ja ylimmän rintanikaman vaiva puolestaan säteilee pikkurilliin.

Mikäli magneettikuvassa ei näy merkkejä kaularankaongelmasta, sormien puutuminen voi johtua esimerkiksi hermopinteestä ranteessa tai kyynärvarressa.

Jos kaularankavaiva ei parane itsestään, leikkaus on tarpeen

Kaularankaongelma ei välttämättä vaadi toimenpiteitä, sillä se voi parantua myös itsestään. Jos kipu ei ole kovaa, tilannetta voidaan seurata parin kuukauden ajan.

– Lepo on tärkeää. Jos ihmisellä on fyysisesti raskas työ, sairausloma edesauttaa toipumista. Myös tauko raskaasta urheiluharrastuksesta on usein tarpeen.

Kiputilan ei kuitenkaan kannata antaa jatkua yli puolta vuotta, sillä käteen voi kehittyä halvaus ja toipumisesta voi tulla vaikeaa. Leikkaushoito on hyvä ratkaisu, jos kipu on sietämätöntä eikä rauhoitu ja kädessä esiintyy lihasheikkoutta.

– Kaularankaleikkaus on turvallinen leikkaus, josta noin 80–90 prosenttia potilaista hyötyy. Leikkaus voidaan tehdä aamulla, jolloin potilas pääsee jo yöksi kotiin.

Leikkauksen jälkeen ihmisen täytyy pitää 4–6 viikon sairausloma työn fyysisyydestä riippuen.

Terveet elintavat ehkäisevät ongelmia

Kaularankaongelman kehittymiseen on vaikeaa itse vaikuttaa, mutta omilla elintavoillaan voi kuitenkin edistää välilevyjensä terveyttä.

– Tupakointi vaikuttaa haitallisesti välilevyihin, joten tupakoini kannattaa lopettaa. Lisäksi, kuten selkävaivoissa yleensäkin, painonhallinta ja liikunta ovat eduksi.

Lue myös:

Suomalaiset kärsivät muita eurooppalaisia enemmän niska- ja selkäkivuista – miksi?

Niska-hartiaseutu jumissa? 6 rentouttavaa venytystä

Pään virheasento aiheuttaa kipuja ja ärtyneisyyttä – 5 helpottavaa korjausliikettä

Pistelyn, puutumisten ja kipujen syynä hermopinne? Näin tunnistat ja hoidat

Kohonneen verenpaineen syy voi löytyä niskasta – kiropraktiikasta apua?