Terveys

Oletko matkustamassa riskimaahan? Näin vältät superbakteerit

Erityisesti Thaimaassa, Intiassa, Kiinassa ja Turkissa kannattaa olla tarkkana hygienian kanssa, jotta superbakteeri ei pääse kulkeutumaan suolistoon. Mutta millaisia oireita superbakteerit voivat aiheuttaa? THL:n asiantuntija vastasi seitsemään superbakteerikysymykseen.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kaukomatkan jäkeen alkanut virtsatietulehdus voi olla superbakteerin aiheuttama.

Erityisesti Thaimaassa, Intiassa, Kiinassa ja Turkissa kannattaa olla tarkkana hygienian kanssa, jotta superbakteeri ei pääse kulkeutumaan suolistoon. Mutta millaisia oireita superbakteerit voivat aiheuttaa? THL:n asiantuntija vastasi seitsemään superbakteerikysymykseen.

Superbakteerit eli tavallisille antibiooteille vastustuskykyiset suolistobakteerit ovat maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa myös suomalaisia.

Johtavana asiantuntijana THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä toimiva Jari Jalava vastasi seitsemään superbakteereihin liittyvään kysymykseen.

Miten superbakteerit tyypillisesti tarttuvat?

Superbakteerit tarttuvat ihmiseen kahta erilaista reittiä.

– Ensinnäkin superbakteereja on sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, joissa superbakteerit tarttuvat pääosin hoitohenkilökunnan välityksellä potilaisiin, Jari Jalava kertoo.

Toinen tarttumistapa liittyy matkustamiseen. Superbakteerin voi saada ulkomailta ravinnon ja käsien kautta suolistoonsa.

– Mikään tietty ruoka ei välttämättä ole riski, vaan enemmän on merkitystä olosuhteilla: missä maassa ollaan ja onko kyse esimerkiksi ulkokeittiöstä vai hienosta ravintolasta.

Mistä maista superbakteerin voi saada?

Turisti saa superbakteerin useimmiten kaukomatkalta.

– Intian niemimaa, Thaimaa, Kiina ja Turkki ovat tyypillisiä maita, joissa superbakteeritartunnan voi saada. Myös Balkanin alueella saattaa liikkua superbakteereja.

Lisäksi superbakteereja on sairaaloissa lähes kaikkialla maailmassa Pohjoismaita lukuun ottamatta.

Miten superbakteerien tarttumisen voi välttää?

Superbakteerien ehkäisemiseksi toimivat samat ohjeet kuin matkailuun liittyvään ripuliin: mieti, mitä ja missä syöt ja juot sekä huolehdi käsihygieniasta. Erityisesti wc-hygienia on tärkeää.

– Tiedämme myös, että matkan aikana turistiripulin hoitoon otettu antibioottikuuri lisää riskiä saada superbakteeri. Antibioottikuuri tuhoaa muuta mikrobistoa ja antaa superbakteereille tilaa. Kuuri voi olla välttämätön, mutta sen kanssa on hyvin tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita.

Millaisia oireita superbakteerit aiheuttavat?

Sairaaloissa superbakteerit voivat aiheuttaa heikkokuntoisille potilaille hyvinkin monenlaisia tulehduksia, jopa keuhkokuumetta ja verenmyrkytyksiä.

Sen sijaan suurimmalle osalle perusterveistä ihmisistä superbakteerit eivät aiheuta minkäänlaisia oireita.

– Ihmiset vain kantavat niitä suolistossaan noin vuoden verran. Vuoden kuluttua 90 prosentilla tapauksista superbakteeri on kadonnut.

Osa kuitenkin saa superbakteerista infektion, joista yleisin on virtsatietulehdus.

– Jos virtsatietulehdus puhkeaa riskimaahan tehdyn matkan jälkeen, eivätkä siihen tehoa perinteiset antibiootit, superbakteeria on syytä epäillä. Tällöin asia tutkitaan laboratoriokokein ja hoitona toimivat sellaiset antibiootit, jotka vielä tehoavat superbakteereihin.

On kuitenkin olemassa myös superbakteereja, joita Jalava nimittää todellisiksi superbakteereiksi.

– Aasiasta on löydetty uusi superbakteerijoukko, jotka ovat hyvin resistenttejä ja joihin mitkään antibiootit eivät tehoa. Lisäksi niiden taudinaiheuttamiskyky on lisääntynyt. Ne voivat aiheuttaa hyvinkin vakavia infektioita perusterveellekin ihmiselle. Niihin ei ole kovin montaa hoitokeinoa, mutta niitä yritetään hoitaa erilaisilla antibioottiyhdistelmillä.

Voiko oireeton superbakteerin kantaja tartuttaa bakteereja muihin ihmisiin?

Superbakteerit eivät tartu normaalissa kanssakäymisessä työpaikoilla tai kouluissa. Superbakteeria kantavalta perheenjäseneltä bakteeri on kuitenkin mahdollista tarttua.

– Koska perheenjäsenten kanssa ollaan tiiviisti tekemisissä, riski on kohonnut, mutta se ei ole suuri. Bakteerien leviäminen voidaan estää hyvällä käsihygienialla.

Kuinka moni suomalainen saa superbakteerin vuosittain?

Viime vuonna hankalan superbakteerin sai noin 50 suomalaista.

– Määrä nousi jonkin verran edellisestä vuodesta, mutta tapaukset ovat yksittäisiä.

Sairaaloista ja hoitolaitoksista tarttuva ESBL-superbakteeri puolestaan tarttuu jo tuhansiin potilaisiin vuosittain.

Voiko superbakteerien leviämistä estää?

Superbakteeriongelmaan ei ole helppoa ratkaisua.

– Joissain maissa bakteereja on joka puolella ja matkailu kasvaa jatkuvasti. Kohtaamme bakteereja väistämättä. Ne kulkeutuvat Suomeen turistien, eläinten ja elintarvikkeiden mukana ja tulevat aiheuttamaan epidemioita.

– Hoitolaitosten toiminta on pidettävä mahdollisimman hyvällä tasolla, jolla se Suomessa jo onkin. Tähän mennessä kaikki epidemiat on saatu pysäytettyä. Lisäksi matkailijoita pitäisi saada entistä paremmin informoitua superbakteereista.

X