Terveys

Onko huimaus tai pyörtyminen vakavaa? 6 yleistä syytä, joista huimaus voi johtua

Niin jännitysniska, asennon vaihtaminen kuin huimausmigreenikin voivat aiheuttaa pyörryttävää tunnetta. Huimauksen syyt eivät ole usein vakavia, mutta tietyissä tilanteissa on lähdettävä lääkäriin.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Jännitysniska on istumatyöläisen tavanomainen syy huimaukseen.

Niin jännitysniska, asennon vaihtaminen kuin huimausmigreenikin voivat aiheuttaa pyörryttävää tunnetta. Huimauksen syyt eivät ole usein vakavia, mutta tietyissä tilanteissa on lähdettävä lääkäriin.

Moni kärsii joskus elämänsä aikana huimauksesta. Huimaus on usein vaaratonta, ja sen syynä on harvemmin vakava sairaus.

Listasimme kuusi huimauksen ja pyörtymisen yleistä syytä.

1. Verenpaineen äkillinen lasku aiheuttaa huimausta

Oletko joskus tuntenut tasapainosi horjuvan, kun olet noussut pystyasentoon? Kun ihminen nousee makuu- tai istuma-asennosta ylös, verenpaine voi äkillisesti laskea, mistä voi seurata huimausta. Tilanne menee kuitenkin yleensä nopeasti ohi, kun asento tasaantuu ja verenpaine palautuu normaalille tasolleen.

2. Hyvänlaatuinen asentohuimaus lisääntyy ikääntyessä

Hyvänlaatuinen asentohuimaus johtuu ohimenevästä häiriöstä sisäkorvan kaarikäytävissä. Huimausta esiintyy esimerkiksi istuma-asennosta makuulle siirryttäessä, kasvoja pestessä tai vuoteessa käännyttäessä. Pyörryttävä tunne alkaa tyypillisesti 2–20 sekuntia asennon muutoksen jälkeen.

Asentohuimaus on tyypillisesti voimakkaimmillaan aamuisin. Vaiva voi kestää useita viikkoa ja kadota sitten kokonaan. Myöhemmin asentohuimaus saattaa uusiutua. Eniten asentohuimausta esiintyy yli 50-vuotiailla.

3. Pyörtyminen on ohimenevä häiriö aivoissa

Pyörtymisen syynä on useimmiten se, että veri pakkautuu pystyasennossa liiaksi kehoon ja alaraajoihin, jolloin aivot eivät saa riittävästi verta.

Monenlaiset syyt voivat aiheuttaa pyörtymisen. Esimerkiksi pitkään paikallaan seisominen, kipu, pelko ja pahoinvointi voivat saada ihmisen pyörtymään.

Ennen pyörtymistä esiintyy tyypillisesti ennakko-oireita, kuten huojumista, kalpeutta, näön hämärtymistä, hikoilua tai pahoinvointia.

4. Huimaus voi olla migreenin oire

Vestibulaarinen migreeni eli huimausmigreeni sotkee sisäkorvan tasapainoelimen toimintaa ja aiheuttaa huimauskohtauksia. Huimauksen lisäksi voi esiintyä pahoinvointia, ääni- ja valoarkuutta sekä päänsärkyä. Päänsärkyä ei kuitenkaan välttämättä esiinny lainkaan, minkä vuoksi migreeni voi jäädä diagnosoimatta.

5. Jumissa oleva niska-hartiaseutu aiheuttaa keinutusta

Jännitysniska eli niska-hartiaseudun lihasten jännitystila on tavanomainen syy huimaukseen etenkin istumatyöläisillä. Tällöin huimaus on tyypillisesti keinuttavaa ja siihen voi liittyä pahoinvointia sekä pantamaista puristavaa tunnetta päässä ja niskassa.

6. Huimaus on yksi paniikkihäiriön oireista

Jos huimausta ilmenee vain tietynlaisissa tilanteissa, se voi olla paniikkihäiriön oire. Niin korkea paikka, väentungos kuin kaupan kassajonokin voivat laukaista paniikkikohtauksen, jonka oireita ovat muun muassa huimaus, hengenahdistus ja voimakas pelko.

Lue myös: Myös raskaus voi aiheuttaa huimausta – näillä pienillä keinoilla helpotat oloasi 

Lähteet: Suomen migreeniyhdistys, MehiläinenTerveyskirjasto, Potilaan lääkärilehti

X