Vitiligossa iholle ilmestyy tarkkarajaisia vaaleita läiskiä.
Terveys

Onko ihollesi ilmestynyt vaaleita läiskiä? Sinulla saattaa olla vitiligo eli valkopälvi – tästä siinä on kyse

Vitiligo on ihon pigmenttihäiriö, jolloin iholle ilmestyy vaaleita läiskiä. Harvinainen sairaus ei ole vaarallinen, mutta se voi silti vaatia hoitoa. Kysyimme ihotautilääkäriltä, mistä vitiligon tunnistaa ja miten sitä kuuluu hoitaa.
Teksti: Janna Nousiainen Kuvat: iStock

Vitiligo eli valkopälvi on ihon pigmenttihäiriö. Vitiligossa iholle ilmestyy tarkkarajaisia vaaleita läiskiä, jotka erottuvat selkeästi muusta ihosta, varsinkin kesäaikaan, kun muu iho ruskettuu.

Läiskiä voi olla ympäri kehoa tai vain tietyssä kohdassa, ja niiden määrä vaihtelee. Vitiligossa voi olla pahenemisvaiheita, jolloin vaaleat läiskät lisääntyvät ja laajenevat, minkä jälkeen seuraa stabiili vaihe, jolloin läiskät eivät muutu. Stabiili vaihe voi kestää useita vuosia tai vuosikymmeniäkin.

– Vitiligo puhkeaa yleensä nuorella aikuisiällä, noin puolella tauti on parikymppisenä jo alkanut, Pihlajalinnan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Janne Räsänen kertoo.

Vitiligoa ei voi ehkäistä – kyseessä on autoimmuunisairaus

Vitiligoa tavataan noin puolella prosentilla väestöstä. Taudin syntymekanismia ei tarkkaan tiedetä, eikä sitä voi estää tai ehkäistä. Räsänen kertoo, että vallitsevan teorian mukaan siihen on geneettinen alttius, jonka lisäksi tarvitaan jokin ympäristön laukaiseva tekijä, kuten UV-valon aiheuttama vaurio ihon pigmenttisoluihin.

Kun tauti puhkeaa, elimistön oma immuunivaste alkaa selektiivisesti tuhoamaan ihon pigmenttisoluja eli melanosyytteja. Melanosyytit tuottavat ihon rusehtavan pigmentin, ja niiden tuhoutuessa lopputuloksena on vaaleita läiskiä.

– Kyseessä on autoimmuunikirjon sairaus. Potilailla, joilla on vitiligo, tavataan myös enemmän muita autoimmuunisairauksia, kuten kilpirauhassairauksia, Räsänen kertoo.

Vitiligo itsessään ei ole vaarallinen. Taudin aiheuttamat vaaleat läiskät kuitenkin kaipaavat kesäisin erityistä suojaa, sillä ne palavat herkästi auringossa, kun melaniinipigmentti ei ole suojaamassa ihoa UV-säteilyltä. Toistuva palaminen voi lisätä ihosyöpäriskiä.

Muita haittoja vitiligosta ei varsinaisesti ole, vaan sen pääasiallisin haitta onkin yleensä psykologinen.

– Jotkut voivat kokea läiskät sosiaalisesti haittaaviksi. Se voi vaikuttaa mielialaan, heikentää itsetuntoa ja aiheuttaa sosiaalisten tilanteiden välttelyä.

Suomalaisista julkisuuden henkilöistä esimerkiksi laulaja Jannika B kertoi hiljattain vitiligostaan. Sosiaalisessa mediassa julkaistussa kuvassa laulaja kertoo pitäneensä lapsena valkoisia täpliään suloisina, mutta kokeneensa niiden takia myös kiusaamista.

View this post on Instagram

Lapsena vanhempani keksivät, että intiaaninimeni olisi ”Valkotäplä”, koska ihollani on kauniita valkoisia täpliä. Lapsuudessa en koskaan hävennyt tai peittänyt vitiligoani – päinvastoin koin olevani suloisen bambin kaltainen olento. Ylä-asteella asiat muuttuivat, kun eräät luokkalaiseni alkoivat kutsua minua ”syöpäläiseksi”. Silloin pyysin äidiltäni, että haluan aloittaa meikkaamisen ja peittää täpläni. Niinkuin jotkut teistä ehkä jo tietävätkin, olen aikuisiälläni parannellut -haava kerrallaan- näitä ylä-asteen kiusaajien kommentteja mm ”Dumbo-korvista” ja ”Tynnyri-reisistä”. Aikuisen järki sanoo, että he olivat väärässä mutta silti välillä edelleen näen peiliin katsoessani itseni heidän kommenttiensa kautta. Minulle oli aivan valtava harppaus kohti itseni hyväksymistä, kun katsoin toissapäivänä julkaisemaani uikkarikuvaa ja totesin, että kehoni on kaunis – se on terve ja toimiva – mitä enempää voisi toivoa? En löytänyt siitä mitään ”väärää”, vaikka siinä näkyy myös vitiligoni käsitaipeissa. Näin vain onnellisen tyypin, joka nautti kesäpäivästä perheensä kanssa. Tässäkin kuvassa näen onnellisen bambin. 🦌 Ei omat epävarmuudet kysy vaatekokoa tai muutu siitä, että saisit satoja ylistäviä kehuja tai vähätteleviä kommentteja epävarmuuksistasi. Meillä kaikilla on epävarmuutemme, syyt niihin harvoin näkyvät ulospäin. ”Sä et nää vaikka katsot mua” Kiitos Sinulle joka inspiroit minua tämän kuvan ja tekstin julkaisemisesta. Toivon, että olet oikeassa ja tarinani antaa vertaistukea muille jotka kamppailevat samojen asioiden kanssa. #vitiligo #valkopälvi #katsomua

A post shared by Jannika B (@jannikabofficial) on

Lue myös: Jannika B löysi uudelleen onnen arkeensa: ”Huomasin, että riitän tällaisena kuin olen”

Vaatiiko vitiligo hoitoa?

Vitiligoa voidaan mahdollisesti lievittää, jos läiskät häiritsevät potilasta itseään, mutta varsinaista parantavaa hoitoa siihen ei ole. Jos iholle alkaa ilmestyä uusia vaaleita läiskiä, jotka kasvavat, on tilannetta hyvä arvioida ihotautilääkärin kanssa.

Reseptillä saatavat vahvat kortisonivoiteet tai takrolimuusivoide voivat auttaa läiskien hillitsemisessä. Niiden avulla läiskien kasvu voidaan jossain määrin pysäyttää, ja jopa osittain palauttaa ihon pigmenttiä. Voidehoitojen teho on parempi, mikäli niiden käyttö päästään aloittamaan taudin alkuvaiheessa läiskien vielä kasvaessa. Pitkään iholla olleet läiskät ovat vaikeahoitoisia.

Vitiligo eli valkopälvi kädessä.

Vitiligo voi ilmetä ympäri kehoa tai vain tietyssä ruumiinosassa.

– Valitettavasti voiteiden hoitotulokset ovat korkeintaan tyydyttäviä. Niiden avulla voidaan saada pigmentaatio osittain palaamaan, mutta lopputulos voi olla epätasainen.

Vahvat kortisonivoiteet voivat myös pitkinä kuureina aiheuttaa ihon ohenemista.

– Tärkeintä on, että potilas saa riittävästi tietoa taudista ja sen mahdollisesta hoidosta. Vitiligoa ei tarvitse hoitaa, jos potilas ei itse koe sitä häiritseväksi.

X