Terveys

Onko jäykkäkouristusrokotuksesi voimassa? Tunnista jäykkäkouristuksen oireet

Aikuisen on muistettava itse uusia jäykkäkouristusrokotteensa. Jäykkäkouristuksen oireet voivat ilmaantua vasta viikon kuluttua tartunnan saamisesta.
28.6.2018 Teksti: Maija Kajanto Kuvat: iStock

Jäykkäkouristus eli tetanus on sairaus, josta useimpien meidän ei tarvitse juuri huolta kantaa; taudilta suojaava rokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan ja tetanus on Suomessa harvinainen riesa.

Rokote täytyy kuitenkin muistaa uusia aika ajoin. Jos uusiminen unohtuu, pelkkä ruusun piikki voi huonolla tuurilla muuttua hengenvaaralliseksi.

Maaperän bakteeri, jota et halua haavaan

Jäykkäkouristusta aiheuttaa jäykkäkouristusbakteerin eli Clostridium tetani-bakteerin erittämä myrkky. Kyseinen bakteeri on maaperässä yleinen eikä se sinällään ole ihmiselle vaarallinen.

Ongelmia syntyy, jos bakteeria pääsee ihon alle onnettomuuden tai esimerkiksi eläimen pureman seurauksena. Rokottamaton voi saada tartunnan vaarattomaltakin vaikuttaneessa tilanteessa esimerkiksi kaatuessaan pyörällä tai ruusun piikin pistosta. Jos tekee esimerkiksi paljon puutarhatöitä, kannattaa rokotuksen voimassaolon kanssa olla tarkkana.

Jäykkäkouristuksen oireet

Jäykkäkouristuksen oireet alkavat yleensä noin viikon tartunnan jälkeen. Yleisimpiä oireita ovat nimen mukaisesti kivuliaat lihaskouristukset, jotka tyypillisesti alkavat kaulan ja niskan alueelta. Lisäksi esiintyy päänsärkyä, kuumeilua ja lihasten jäykkyyttä.

Jäykkäkouristustapauksia on todettu Suomessa 2000-luvulla yksi tai kaksi vuodessa. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan. Hoidettunakin useampi kuin joka kymmenes potilas kuolee.

Rokotus aikuiselle kahdenkymmenen vuoden välein

Jäykkäkouristukselle ei synny immuniteettia. Ainoa keino ehkäistä tauti on ottaa rokote.

Suomessa jäykkäkouristus- eli tetanusrokote annetaan lapsille neuvolassa. Ensimmäiset rokotteet annetaan kolmen, viiden ja kahdentoista kuukauden iässä. Tehoste annetaan nelivuotisneuvolassa. Seuraava tehoste on tarjolla yläasteikäisille yhdistelmärokotteena (jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä).

Tämän jälkeen rokote pitäisi muistaa uusia itse. Jäykkäkouristusrokotteen uusimisväliksi on aiemmin suositeltu kymmentä vuotta. Maaliskuussa 2018 voimaan tulleiden suositusten mukaan työikäisillä uusiminen 20 vuoden välein riittää.

Rokotteen saa Suomessa maksutta omalta terveysasemaltaan.

Lähteet thl.fi, duodecim.fi, yle.fi

Lue myös

Suosittelemme