Terveys

Onko sinua neuvottu välttämään jalka toisen päällä istumista? Todennäköisesti turhaan, sanoo asiantuntija – tähän istumisessa on syytä kiinnittää huomiota

Oletko kuullut, että jalka toisen päällä istuminen on haitallista ja sitä tulisi välttää? Asiantuntijan mukaan on vanhanaikaista ajatella, että on olemassa hyviä ja huonoja asentoja.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Asiantuntijan mukaan jalka toisen päällä istuminen ei ole sen haitallisempi kuin muukaan istuma-asento.

Oletko kuullut, että jalka toisen päällä istuminen on haitallista ja sitä tulisi välttää? Asiantuntijan mukaan on vanhanaikaista ajatella, että on olemassa hyviä ja huonoja asentoja.

Jalka toisen päällä istuminen on Terveystalon työfysioterapeutti Sari Hautaviidan mukaan turhaan parjattu istumisasento.

Juuri tehty lonkkaleikkaus tai ärtynyt issiashermo voivat olla syytä välttää kyseistä asentoa hetkellisesti, mutta silloinkaan asennon välttelemistä ei ole syytä jatkaa loppuelämää.

– Normaalille, perusterveelle ihmiselle se on yksi asento tuhansien asentojen joukossa. Se on periaatteessa yhtä haitallinen ja turvallinen kuin mikä tahansa muukin istuma-asento. On vanhanaikaista ajatella, että on olemassa hyviä ja huonoja asentoja, Hautaviita sanoo.

Hautaviita näkee ongelmana sen, että edelleen moni ammattilainen neuvoo asiakkaitaan pelottelemalla ja varoittelemalla. Tällainen neuvominen voi johtaa siihen, että tiettyjä asentoja, kuten jalka toisen päällä istumista, tai liikkeitä, kuten pyöreällä selällä nousemista, vältetään niin tarkkaan, että liikkuminen vähenee kokonaan ja monipuolinen, luonnollinen liikkuminen estyy.

– Meidän ammattilaisten pitäisi pikemminkin rohkaista ja kannustaa liikkumiseen. Tänä päivänä ihmiset pelkäävät ja varovat ihan riittävästi asioita.

Paras istuma-asento on seuraava asento

Ongelmaksi jalka toisen päällä istuminen, tai mikä tahansa muu istuma-asento, muuttuu, jos kehon liike pysähtyy liian pitkäksi aikaa. Tietyn istuma-asennon haittojen tai hyödyn sijaan olisikin syytä kiinnittää huomiota istumisen tauottamiseen. Suosituksena on, että asentoa vaihdetaan vähintään puolen tunnin välein ja asennon vaihtamisen yhteydessä noustaan hetkeksi ylös. Koko kehoon liikettä saa hyvin esimerkiksi tekemällä muutaman kyykyn ylös nousemisen yhteydessä.

THL:n mukaan päivittäin toistuvien ja pitkäkestoisten istumajaksojen ja muun paikallaolon on todettu lisäävän tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ja riskiä sairastua useisiin pitkäaikaissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja masennukseen.

Hyvä istuma-asento on sellainen, joka ei kestä liian pitkään ajallisesti. Kuvassa nainen syö popcorneja ja pitää jalkoja ristissä nilkkojen kohdalta.
Hyvä istuma-asento on sellainen, joka ei kestä liian pitkään ajallisesti. Myös jalka toisen päällä istuminen on siis sallittua, kunhan asentoa vaihtaa tarpeeksi usein.

Hautaviidan mukaan keho alkaa kyllä ilmoitella liian pitkäksi venähtäneestä istumisrupeamasta jo ennen näin suuria ongelmia. Ensin liian istumisen huomaa epämukavasta olosta, sitten lihasten puutumisesta ja pistelystä tai jopa lihaskivuista.

– Kehomme yleensä ilmoittaa asiasta, mutta olemme tottuneet ohittamaan kehon viestit ja katsomaan, että deadlineen on vielä tunti aikaa. Monet ihmiset kuvittelevat, että ylös nouseminen ja hartioiden pyörittely sekä lantion veivaaminen veisi paljon aikaa, Hautaviita sanoo.

On kuitenkin tutkimuksin todistettu, että ylösnousemiseen tai käsienpyörittelyyn vievä aika ei yleensä ole työajasta pois vaan saattaa jopa tehostaa työntekoa.

– Kun nouset ylös, sydän tehostaa toimintaansa ja verenkierto elpyy. Veri kiertää paremmin myös aivoissasi ja sinulle tulee parempi olo. Nämä asiat vaikuttavat jopa kognitiivisiin toimintoihin. Levoton liikehtiminen voi ulkopuolisen silmiin olla häiritsevää, mutta kehon kannalta asennon tiuha vaihteleminen on kannattavaa niin kotona, töissä kuin kaikkialla muuallakin.

Nainen ja mies viettävät leffailtaa kotona. Jalka toisen päällä istuminen tai mikä tahansa muu pitkään staattisena pysyvä asento, ei ole suositeltavaa.
Jalka toisen päällä istuminen ei ole lähtökohtaisesti haitallista. Sen sijaan pitkään paikallaan istumista suositellaan välttämään.

Jos et voi tauottaa istumista, vaihda istuma-asentoa

Aina istumisen tauottaminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Esimerkiksi tavallisissa elokuvanäytöksissä odotetaan, että katsomossa istutaan koko elokuvan ajan.

– Tällaisessa tilanteessa on todella hyvä heilutella jalkoja sekä väännellä ja käännellä itseään. Kannattaa yrittää olla liikkeessä tilan sallimissa rajoissa, Hautaviita kannustaa.

Jalka toisen päällä istuminen ja kaikki muut istuma-asennot kannattaa ottaa käyttöön.

– Liike tilan sallimissa rajoissa voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laittaa ensin jalan toisen päälle, sitten on jalat rinnakkain ja sitten taas toinen jalka toisen jalan päällä, sitten jalat ristissä. Välillä voi vaikkapa nostaa nilkan toisen jalan reiden päälle ja näin avata lonkkaa.

X