Terveys

Onko sinulla herkkä iho? Ihon valmistaminen talveen kannattaa aloittaa nyt

Talven viimat ja kuiva sisäilma ovat myrkkyä monelle herkkäihoiselle. Iho kannattaakin valmistaa talven tuloon jo hyvissä ajoin ennen pakkasia. Aloita ihon suojaaminen nyt.
20.9.2017 Teksti: Laura Koljonen Kuvat: iStock

Suomalaisnaisen iho on usein ohut, vaalea ja herkkä. Siksi talvi on sille erityinen koettelemus: kosteus, kylmyys, viima, sisäilman patterilämmitys ja lämpötilan vaihtelut rasittavat herkkää ihoa.

– Iho voi olla herkkä monella tavalla. Herkkäihoisuus ei siis ole diagnoosi vaan ominaisuus. Joillakin on atooppinen iho, toisilla ruusufinni, akne tai couperosa. Mutta yleensä kaikkia herkkäihoisia yhdistää se, että iho on ohut ja kuiva, ihotautilääkäri ja allergologi Anna Haahtela Mehiläisestä sanoo.

Kosteuta herkkää ihoa

Talvella iho kuivuu entisestään, joten ensisijaisen tärkeää on pitää iho kosteutettuna. Se tarkoittaa ihon huolellista ja säännöllistä rasvaamista.

– Kosteus pitää yllä ihon terveyttä. Kosteutuksen lisäksi ihottumat kannattaa hoitaa tehokkaasti, tarvittaessa lääkerasvoilla, Haahtela sanoo.

Myös yleinen terveydentila vaikuttaa ihon kuntoon. Haahtelan mukaan vitamiinien ja hivenaineiden sekä hyvän rasvan ylenpalttinen syöminen ihon kuntoa silmällä pitäen ei ole mahdollista.

– Parasta iholle on aivan tavallisen ja tylsän ruokapyramidin noudattaminen.

Talven eri vaiheissa eri iho-ongelmat

Talven eri vaiheet aiheuttavat herkälle iholle erilaisia ongelmia.

Sisäilman patterilämmitys saa kuivaihoisen ihon kuivahtamaan entisestään. Ruusufinnistä kärsivälle iholle jatkuvat lämpötilanvaihtelut sisään ja ulos mentäessä ovat tuskaa.

– Monelle herkkäihoiselle pahinta ei ole paukkupakkanen, vaan aika ennen kuin iho tottuu kylmään. Samalla tavalla monen atooppinen iho oireilee hankalasti keväällä, kun kylmä ilma alkaa lämmetä. Mutta toisin kuin syksyllä kesän jäljiltä, keväällä iho on ohuimmillaan. Siksi kevät on useille herkkäihoisille vaikeaa aikaa.

Auringosta hyötyä ja haittaa iho-ongelmien hoidossa

Iho on kestävämpi kesän jäljiltä, sillä auringon UVB-säteily on paksuntanut ja ruskettanut ihoa. (Solariumin UVA-säteily ei paksunna ihoa, vaikka ruskettaakin.) Haahtelan mukaan auringonsäteille altistuu, vaikka ihonsa suojaisikin.

– Auringonottamista en kuitenkaan suosittele. Pitkällä aikavälillä aurinko vanhentaa ja ohentaa ihoa ja tekee sen entistä herkemmäksi.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *