Terveys

Onko vatsakipu vaarallista? Nämä oireet kertovat, milloin on syytä mennä lääkäriin

Vatsakipu ja muut vatsaoireet kuten oksentelu ja ripuli voivat olla tavallista vatsatautia, mutta toisinaan myös merkki jostain vakavammasta. Gastrokirurgi ja lääketieteen lisensiaatti Lea Kyhälä kertoo, milloin oireet ovat sellaisia, että on syytä mennä lääkäriin.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Istock

Lääkäriin tulee hakeutua välittömästi esimerkiksi silloin, jos voimakas vatsakipu alkaa yllättävästi.

Vatsakipu ja muut vatsaoireet kuten oksentelu ja ripuli voivat olla tavallista vatsatautia, mutta toisinaan myös merkki jostain vakavammasta. Gastrokirurgi ja lääketieteen lisensiaatti Lea Kyhälä kertoo, milloin oireet ovat sellaisia, että on syytä mennä lääkäriin.

– Vatsakipujen arvioinnissa vaikeaa on se, että ihmisten kipukynnys ja kivunsietokyky vaihtelevat suuresti. Siinä missä joku ryntää lääkäriin heti, kun mahasta vähän nippaisee, toinen voi odotella pitkäänkin vaikeiden oireiden kanssa, sanoo gastrokirurgi ja LL Lea Kyhälä.

Akuutti vatsakipu voi vaatia nopeaa hoitoa

– Vatsavaivat voidaan karkeasti luokitella akuutteihin ja pitkittyneisiin vaivoihin. Yhtäkkinen, uudenlainen ja voimakas vatsakipu voi viitata niin sanottuun akuutti vatsa -tilanteeseen, joka vaatii lääkärin arviota päivystyksellisesti vuorokaudenajasta riippumatta. Tällainen akuutti vatsakipu voi alkaa yhtäkkisesti tai voimistua pikkuhiljaa muutaman tunnin kuluessa. Siihen voi liittyä oksentelua tai kuumetta, Lea Kyhälä kertoo.

Akuutin vatsan taustalla voi olla monia syitä, esimerkiksi umpilisäkkeen tai sappirakon tulehdus, jotka voivat vaatia päivystyksellisen leikkauksen. Vatsahaavan tai suoliston puhkeaminen voivat aiheuttaa potilaalle vatsakalvontulehduksen, joka on hoitamattomana hengenvaarallinen. Toisaalta noin 40 prosentilla akuutin vatsan syy jää epäselväksi.

Joskus myös sydänperäinen oireilu tai jopa keuhkokuume voivat tuntua ylävatsakipuna. Gynekologisten tai virtsaelinten vaivat voivat puolestaan tuntua kipuna kyljissä tai alavatsalla.

Hoitoon pitää hakeutua heti, jos:

  1. Kokee yhtäkkistä, uudenlaista, voimakasta vatsakipua, johon voi liittyä oksentelua, kuumetta tai vatsan turpoamista (ns. akuutti vatsa).
  2. Oksentaa reilusti verta. Pieni veriviiru oksennuksen seassa ei vielä vaadi nopeaa toimintaa, mutta jos verta on oksennuksessa runsaasti, potilaan pitää hakeutua päivystykseen.
  3. Ripuloi runsaasti verta tai verensekaista tai mustaa suolensisältöä. Ruuansulatuskanavan alkuosasta tuleva veri voi tehdä ulosteesta mustaa. Yleensä veri on sitä kirkkaampaa, mitä lähempänä vuotokohta on ruuansulatuskanavan loppupäätä.
  4. Vatsanpeitteisiin tai nivusiin ilmaantuu aristava, kova pahkura merkkinä kureutuneesta tyrästä.

Tutkimuksiin pitää hakeutua lähiaikoina, jos:

  1. Pitkittyneisiin tai toistuviin vatsakipuihin liittyy tahatonta laihtumista, poikkeavaa väsymystä tai kuumeilua.
  2. Suolen toiminta muuttuu merkittävästi, eikä sitä voi yhdistää usein nopeasti ohimenevään ripuli- tai oksennustautiin. Ripulointi voi olla oire tulehduksellisista suolistosairauksista, kuten haavaisesta paksusuolentulehduksesta tai Crohnin taudista. Ummetus taas voi johtua paksusuolen kasvaimista, jotka voivat ahtauttaa suolta ja vaikeuttaa suolen tyhjenemistä. Niiden seurauksena vatsa voi turvota tai uloste tulee ulos kapeana ja nauhamaisena.
  3. Jos ylävatsavaivoihin liittyy nielemisvaikeutta, tahattomia oksennuksia tai jos ruoka tuntuu takertuvan ruokatorveen.
  4. Jos ulosteiden seassa näkyy verta tai veristä limaa.
Vatsakipu vaatii toisinaan lääkärin hoitoa.
Lääkäriin ei kannata jättää menemättä siksi, että tutkimukset pelottavat. Aluksi lääkäri kartoittaa tilannetta esimerkiksi keskustelun, verikokeiden, ulostenäytetutkimuksen ja verikokeiden avulla.

Toiminnalliset vatsavaivat ovat usein vaarattomia

– Vatsavaivojen taustalta ei aina ole löydettävissä varsinaista elimellistä sairautta, vaan kyseessä ovat toiminnalliset vatsavaivat. Tällaisia ovat esimerkiksi ruokailuun liittyvät ylävatsavaivat ja ärtyvän suolen oireyhtymä, johon liittyy vatsan turvottelua, vaihtelevia kipuja ja ummetusta tai ripulia. Toiminnallisille vatsavaivoille on tyypillistä, että välillä on oireettomia jaksoja, Kyhälä kertoo.

Toiminnallisia vatsavaivoja voi aluksi koettaa hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitolääkkeillä.

Jos ulostamisen yhteydessä tulee kirkkaanpunaista verta, se saattaa olla oire vaarattomista peräpukamista tai peräaukon haavaumista, joita voi hoitaa paikallisesti apteekista saatavilla lääkevoiteilla. Jos vuoto kuitenkin jatkuu yli viikon tai on toistuvaa, vaiva pitää käydä tarkastuttamassa lääkärillä.

Yli 50-vuotiaat nopeammin tutkimuksiin

– Nuorilla ihmisillä vatsavaivat ovat useammin toiminnallisia ja saattavat liittyä esimerkiksi stressiin tai epäsäännöllisiin elintapoihin. Heille riittää aluksi oireen mukainen hoito. Mutta kun ikää on yli 50 vuotta tai jos suvussa on ollut paksusuolen tai munasarjojen syöpää tai tulehduksellisia suolistosairauksia, uuteen vatsavaivaan pitää reagoida herkemmin. Todennäköisyys siihen, että taustalla on jokin hoidettava sairaus, kasvaa iän mukana. Iäkkään ihmisen epäselvän anemian syynä voi olla esimerkiksi ruuansulatuselismistön kasvain, Lea Kyhälä kertoo.

Jos oireet jatkuvat ja pitkittyvät, jossain vaiheessa myös nuoremman ihmisen olisi joka tapauksessa hyvä käydä lääkärissä kartoittamassa tilanne.

Älä jää tutkimusten pelossa kotiin

Jotkut siirtävät lääkäriin menoa, koska pelkäävät vatsaoireiden vaativan ikäviä tai kivulloisia tutkimuksia. Lea Kyhälän mukaan lääkäriin ei kuitenkaan kannata jättää menemättä siksi, että tutkimukset pelottavat.

– Aina aluksi tilannetta kartoitetaan keskustelemalla oireista ja esimerkiksi verikokeilla, ulostenäytetutkimuksilla tai ultraäänikuvauksella. Tähystystutkimuksiin edetään harkinnan mukaan. Sitä ei voi kiistää, etteivätkö mahalaukun tai paksusuolen tähystykset olisi epämiellyttäviä, mutta niihin on mahdollista saada kipu- tai rentouttavaa lääkitystä. Jos tutkimuksia kovasti pelkää, se kyllä huomioidaan, Kyhälä kertoo.

Lue lisää:

Kun sipuli, ruis ja muut superfoodit tekevät mahan kipeäksi – voiko vatsan saada kestämään ongelmallisia ruoka-aineita?

Taltuta turvotus koko kropassa! Näin pääset eroon silmäpusseista, pöhöttävästä vatsasta ja turvonneista jaloista

Tyynnytä vatsasi FODMAP-asiantuntijan vinkeillä – nämä 4 asiaa on hyvä muistaa ärtyvän suolen oireyhtymästä

Jos nukahtaminen on vaikeaa, voi syy löytyä suolistosta – kokeile helppoa 12 tunnin pätkäpaastoa

X