Terveys

Ontelosyylät tarttuvat helposti, jopa aikuiselle – yleinen ihosairaus altistaa molluskoille

Helposti tarttuvat ontelosyylät ovat yleisiä leikki-ikäisillä lapsilla, mutta niitä saattaa tulla myös aikuisille. Selvitimme, mistä ontelosyylät tunnistaa ja kuinka niistä pääsee eroon.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Ontelosyylät leviävät kosketuksen välityksellä paitsi ihmisestä toiseen myös iholla paikasta toiseen.

Helposti tarttuvat ontelosyylät ovat yleisiä leikki-ikäisillä lapsilla, mutta niitä saattaa tulla myös aikuisille. Selvitimme, mistä ontelosyylät tunnistaa ja kuinka niistä pääsee eroon.

Ontelosyylät eli molluskat ovat muutaman millin kokoisia, pyöreitä ihomuutoksia, joiden keskeltä voi erottaa pienen kuopan. Ontelosyylät tulevat yleisemmin kropan alueelle kuin raajoihin.

Kun ontelosyylää puristaa, tulee sieltä puhjetessaan geelimäistä nestettä. Kun neste poistuu, syylä häviää. Molluskoja aiheuttava virus on elimistössä vain paikallisesti. Jos molluskoja tulee uudelleen, on kyse uudesta tartunnasta.

– Ontelosyylät ovat DNA-poxviruksen aiheuttamia. Ne syntyvät, kun virus pääsee ihon alle ihorikon kautta, ja paranevat, kun keho ymmärtää alkaa tuottaa vasta-ainetta, ihotautilääkäri Laura Bouchard Lääkärikeskus Aavasta kertoo.

Erityisesti atoopikot ovat alttiita ontelosyylille

Ontelosyyliä on usein lapsilla, sillä heillä iho on lähtökohtaisesti läpäisevämpää, joten he eivät välttämättä tarvitse haavaa saadakseen molluskoja aiheuttavan infektion. Lapset myös koskettelevat ja puristelevat molluskoja mielellään.

– Ontelosyylät tarttuvat erittäin helposti kosketuksen kautta. Tämän vuoksi ne leviävät esimerkiksi päiväkodeissa ja kerhoissa.

Ontelosyylät leviävät kosketuksen välityksellä paitsi ihmisestä toiseen myös iholla yhdestä paikasta toiseen. Siksi molluskojen on tärkeää antaa olla rauhassa.

Ontelosyylät eli molluskat kädessä
Ontelosyylät eli molluskat ovat muutaman millin kokoisia, pyöreitä ihomuutoksia, joiden keskeltä voi erottaa pienen kuopan.

Ontelosyyliä voi tulla myös aikuisille, vaikka se onkin harvinaista. Erityisesti atoopikot ovat alttiita ontelosyylille, sillä heidän ihonsa on läpäisevämpi kuin normaali iho.

– Tärkeää on pitää atooppinen iho hyvässä hoitotasapainossa, Bouchard painottaa.

Aikuisilla ontelosyylät eivät ole sen hankalampia eikä niiden hoitaminen sen haastavampaa kuin lapsillakaan. Yleensä syylien katoamiseen menee kuitenkin aikaa kahdesta viikosta jopa kahteen vuoteen.

Tulehtunut ontelosyylä on syy lääkärikäynnille

Vuosia sitten ontelosyyliä hoidettiin sairaaloissa todella intensiivisesti ja hoitosuunnitelman yhteydessä puhuttiin jopa nukuttamisesta. Ei enää.

– Ontelosyylät ovat täysin vaarattomia, joten niitä ei tarvitse hoitaa mitenkään. Jos iho kuitenkin alkaa punoittaa ja erittämään märkää, on tärkeää varata aika lääkäriin. Tällöin määrätään antibioottivoidetta, jolla tulehdus saadaan kuriin.

Myös siinä tapauksessa, että ontelosyylät häiritsevät, niitä voidaan hoitaa jäädyttämällä tai tyhjentämällä molluska pienen neulan avulla. Molluskoihin on olemassa myös itsehoitovalmiste, jota saa apteekista. Se toimii samalla tavalla kuin syylien itsehoitovalmisteet: se ärsyttää ihon pintaa, jolloin keho alkaa erittää vasta-ainetta ontelosyylän aiheuttamaa virusta vastaan ja molluskat häviävät.

– Toisin kuin tavallisten syylien hoidossa, ontelosyyliä ei saa hangata, sillä se on molluskojen hoitona liian raju tapa. Jos ihon hankaa rikki, saatavat molluskat pahimmassa tapauksessa levitä ja iho ärsyyntyä, Bouchard painottaa.

Osterivinokkaista eli lahottajasieniin kuuluvista ruokasienistä ei ole lääketieteellistä näyttöä molluskojen hoidossa, mutta monet ovat kokeneet saaneensa niistä avun niin moluskoihin kuin tavallisiin syyliinkin.

Lue myös Seuran artikkeli: 10 kysymystä: Voiko syyliä ehkäistä?

X